Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Οι Αρμένιοι και η αθλιότητα της Ν.Δ. (του Σάββα Καλεντερίδη)

https://www.dimokratianews.gr/content/98614/oi-armenioi-kai-i-athliotita-tis-nd

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό, υπέδειξε έναν αρνητή της Γενοκτονίας ως υποψήφιο ευρωβουλευτή

Δύο σημαντικές εξελίξεις είχαμε την εβδομάδα αυτή στο θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους και δυστυχώς καμία στο ίδιο θέμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, παρότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη μαρτυρική Αμισό, για να αρχίσει η τελευταία και σκληρότερη φάση αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Ή μάλλον, για να είμαι και δίκαιος, είχαμε μια εξέλιξη και στο δικό μας θέμα, αρνητική αυτή τη φορά. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας απίστευτη έλλειψη ευαισθησίας και σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό, υπέδειξε έναν καθηγητή πανεπιστημίου, αρνητή της Γενοκτονίας, ως υποψήφιο ευροβουλευτή στις προσεχείς εκλογές. Δηλαδή, την ώρα όπου γίνεται κοσμογονία στην Ευρώπη, και όχι μόνο, στο ζήτημα αυτό, την ώρα όπου θα έπρεπε τα κόμματα να προτείνουν άτομα που μπορούν να προσφέρουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, η Νέα Δημοκρατία προτείνει έναν χλευαστή, έναν αρνητή της Γενοκτονίας, τον κ. Καιρίδη.

Προτιμώ να σταματήσω εδώ, με την ελπίδα να το σκεφθούν ξανά εκεί στην Πειραιώς και να σταματήσουν τις αυτοκτονικές επιλογές. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα τόση αθλιότητα και τόση έλλειψη ευαισθησίας.
Αρκετά. Πάμε τώρα στις δύο σημαντικές εξελίξεις. Η μία διαδραματίστηκε στο ιταλικό Κοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε ένα ψήφισμα, καλώντας την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων και να συγκεντρώσει το θέμα την προσοχή της διεθνούς κοινότητας». Το συγκλονιστικό είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας Ιταλός βουλευτής να ψηφίσει εναντίον του ψηφίσματος, ενδεικτικό του επιπέδου των βουλευτών της γειτονικής χώρας, που δεν έχει ούτε Φίληδες ούτε Ρεπούσηδες ούτε Καιρίδηδες και πόσους άλλους που είναι αρνητές, αλλά δεν έχουν το πολιτικό θάρρος να το πουν. Το ψήφισμα, λοιπόν, στο ιταλικό Κοινοβούλιο συγκέντρωσε 382 θετικές ψήφους από όλα τα κόμματα, 43 αποχές από το συντηρητικό κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και, όπως είπαμε πιο πάνω, καμία αρνητική.

Ενδεικτικό, επίσης, του επιπέδου των Ιταλών βουλευτών, οι οποίοι δεν κουβαλούν στις πλάτες τους το βάρος μιας γενοκτονίας που υπέστησαν οι πρόγονοί τους, είναι το γεγονός ότι, ενώ στην Ελλάδα παλεύουμε με τους αρνητές και τα κέντρα υπονόμευσης αυτής της εθνικής υπόθεσης, στην Ιταλία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έγινε δεκτό με χειροκροτήματα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής. Αν και το ψήφισμα είναι ένα πρώτο βήμα και δεν δεσμεύει νομικά την ιταλική κυβέρνηση, έχει ενδιαφέρον να δούμε τη συνέχεια του θέματος.

Οσον αφορά την αντίδραση του διαπράξαντος το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, της κυβέρνησης της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ, με το θράσος και την αναίδεια του δικαιωμένου σφαγέα, καταδίκασε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους το ψήφισμα της ιταλικής Κάτω Βουλής, τονίζοντας ότι η Ιταλία ξεγελάστηκε από τη διασπορά των Αρμενίων.

Επίσης, τη Δευτέρα, προτού το ψήφισμα τεθεί προς ψήφιση, εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αγκυρα, στον οποίο η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη «λύπη» της για την κίνηση αυτή. Μετά την έγκριση του ψηφίσματος το Τ/ΥΠΕΞ καταδίκασε την ιταλική κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την παράδειγμα χρησιμοποίησης των ισχυρισμών των Αρμενίων για εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα της Ιταλίας. Μάλιστα, σε σχετική επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται: «Δεν προκαλεί έκπληξη ότι αυτό το ψήφισμα συντάχθηκε από το κόμμα της Λέγκας, του οποίου ηγείται ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στο να σαμποτάρει τις σχέσεις Τουρκίας - Ιταλίας». Σημειώνεται ότι 20 κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ρωσίας, έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ το θέμα έχει έλθει πολλές φορές προς συζήτηση και έγκριση στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, όμως πάντα κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και στις δύο χώρες το παγώνουν για να μην προκληθεί ανήκεστος βλάβη στις σχέσεις με την Τουρκία.

Η δεύτερη θετική εξέλιξη στο ίδιο θέμα σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ μπροστά σε μέλη της κοινότητας των Αρμενίων της Γαλλίας ότι το Παρίσι θα ορίσει την 24η Απριλίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων». Στη συνέχεια υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θεσπίζεται η 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αν και υπήρξε έντονη αντίδραση από το Τ/ΥΠΕΞ, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Μακρόν χρησιμοποίησε αυτή την υπόσχεση για να κερδίσει τις ψήφους των Αρμενίων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017 και τώρα απλά υποχρεώνεται να την κάνει πράξη, σημειώνεται ότι ο Μακρόν είπε στους εκπροσώπους των Αρμενίων ότι είχε ενημερώσει από πριν για την απόφασή του τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να κρατήσει ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία.

Οσον αφορά την αντίδραση της τουρκικής προεδρίας, αυτή εκφράστηκε διά του εκπροσώπου της Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος δήλωσε: «Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις απόπειρες του κ. Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα στην ίδια τη χώρα του, να ανακηρύξει ημέρα μνήμης, μετατρέποντας ιστορικά γεγονότα σε πολιτικά ζητήματα».

Ομως το σίριαλ δεν σταματά εδώ. Συνεχίστηκε στην Αττάλεια την Παρασκευή 12 Απριλίου, όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην 99η Συνάντηση Βουλευτών Χωρών Μελών του ΝΑΤΟ, χρησιμοποίησε βαριές και προσβλητικές εκφράσεις εναντίον της Γαλλίας.
Συγκεκριμένα, είπε: «Οσον αφορά το θέμα της Γενοκτονίας και της Ιστορίας, το τελευταίο κράτος που δικαιούται να κάνει μαθήματα στην Τουρκία είναι η Γαλλία. Αλλωστε, δεν ξεχάσαμε αυτά που έγιναν στη Ρουάντα και την Αλγερία. Η Γαλλία ας δει πρώτα τις σκοτεινές σελίδες της δικής της Ιστορίας και να μη δίνει μαθήματα στην Τουρκία. Οσο συνεχίζετε να μας βλέπετε αφ’ υψηλού, εμείς θα σας βάζουμε στη θέση σας. Δεν είμαστε πλέον η παλιά Τουρκία, θα παίρνετε τις απαντήσεις που σας χρειάζονται».

Απαντώντας στη δήλωση Τσαβούσογλου, η βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, Σόνια Κριμί δήλωσε ότι σοκαρίστηκε από αυτά που είπε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε: «Γράψατε την Ιστορία καταπώς σας συνέφερε, γιατί είστε οι νικητές. Χαρακτηρίζετε το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, όμως για πολλές χώρες δεν είναι. Αυτό πρέπει να το λάβετε υπ’ όψιν σας». Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τσαβούσογλου, στο τμήμα που αφορούσε τις προσβλητικές αναφορές του προς τη Γαλλία, οι δύο Γαλλίδες βουλευτές χειροκροτούσαν διαμαρτυρόμενες και στη συνέχεια αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα.

Και οι δυο εξελίξεις στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελούν από μόνες τους ένα τεράστιο πεδίο μελέτης από την πλευρά των Ελλήνων διπλωματών, των οποίων οι γνώσεις στο θέμα αυτό είναι σε επίπεδο νηπιαγωγείου, τουλάχιστον όπως αυτό συνάγεται από τη στάση που τηρούν ως τώρα στο θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που όταν δεν είναι αρνητική και υπονομευτική, είναι ψυχρή και ουδέτερη.

Κλείνοντας, να υπογραμμίσουμε ότι είναι εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί εθνική στρατηγική στο θέμα αυτό, να επιδιωχθεί συνεργασία με Αρμενίους, Ασσυρίους, Κούρδους και Εβραίους, και να αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο της διπλωματικής ατζέντας της Ελλάδας στις σχέσεις της με όλες τις χώρες και, φυσικά, με την ίδια την Τουρκία. Θυμηθείτε το, όταν γίνει αυτό, τότε η Ελλάδα θα αποκτήσει τεράστια ισχύ στην εξωτερική πολιτική της, ενώ θα ενισχυθεί και η εθνική άμυνά μας.

Οσο για την άστοχη ενέργεια της Νέας Δημοκρατίας να ορίσει ως υποψήφιο έναν αρνητή και χλευαστή της Γενοκτονίας, υπάρχει ο δρόμος της απόσυρσης όσο είναι καιρός. Γιατί αλλιώς το τίμημα θα είναι βαρύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου