Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Πρ. Παυλόπουλος σε Τ. Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη

http://www.antinews.gr/action.read/politiki/pr-paulopoulos-se-t-erntogan-i-sunthiki-tis-lozanis-einai-adiapragmateuti/2.119815
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.
Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει κατά την χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος.

Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, "οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους", πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ζήτησε ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

Επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, οι Συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή τους στις εξελίξεις. Δεν χρειάζεται αλλαγή τους. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει πιο εύκολα.
ερντογάν παυλόπουλος

Τον Τούρκο Πρόεδρο συνόδευε πλειάδα διπλωματών και υπουργών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας:

"Σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου το 1952.
Είναι μια ιστορική επίσκεψη, ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας, για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή και για την ένταξη της Τουρκίας την οποία ευνοούμε γιατί ειναι προς οφελος και της Ελλάδας. Άρα είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε χέριμ να δημιουργήσουμε γφέφυρες φιλίας και έτοιμοι να είμαστε πόρτα και παράθυρο της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, λόγω της ιδιότητας της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς δικαίου όπως και τον σεβασμό στα ευρωπαϊκά κεκτημένα.
Γυρίζω πίσω στην εποχή της άλλης μεγάλης ιστορικής επίσκεψης [Τούρκου Προέδρου], η οποία στηρίχτηκε ακριβώς στον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης, Για εμάς αυτή η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης είναι η βάση που θεμελίωσε την φιλία μας και αυτή είναι η βάση που θα στηρίξει την φιλία μας και στο μέλλον. Αυτή η συνθήκη για μας είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση καθώς καλύπτει πλήρως τα ζητήματα που είχαν ανακύψει και δεν δημιουργεί γκρίζες ζώνες, καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελληνική μουσουλμανική μειονλότητα. Τα δικαιώματα της οποίας γίνονται πλήρως σεβαστά.
Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για άλλες χώρες, αλλά με την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι αποδεκτά, οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε πρέπει να σέβονται τις αρχές της.
Για το Κυπριακό ξέρετε πως εμείς οι Έλληνες θέλουμε να λυθεί το #Κυπριακό με λύση βιώσιμη. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Είμαστε όλοι εδώ για φθάσουμε μαζί σε μια λύση που να ταιριάζει σε χώρα κράτους μέλους της ΕΕ.
Τέλος, κ. Πρόεδρε είναι ανάγκη για τις σχέσεις μας και τον πολιτισμό μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης με την Ε.Ε για το προσφυγικό. Αφού η ιστορία μας επιφύλαξε να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα, βασική αξία μας πρέπει να είναι ο ανθρωπισμός αλλά και η δικαιοσύνη.

Τέλος, όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας αυτή πρέπει να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο με τρόπο ειρηνικό. Φρόντισα να σας πω ευθέως υπό ποιούς όρους μπορούμε να κάνουμε τις σχέσεις μας υποδειγματικές. Αλλά το βασικό χαρακτηριστικό κάθε φιλίας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια. Είναι κοινό ρητό ανάμεσα στους δύο λαούς μας ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στηρίξουμε τις σχέσεις μας στην ειλικρινή φιλία. Μια μόνο παρατήρηση θα ήθελα να κάνω.
Επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης, οι Συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή τους στις εξελίξεις. Δεν χρειάζεται αλλαγή τους. Αν αποφεύγαμε ορισμένους όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά ορισμένες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει πιο εύκολα".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου