Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΟΛ: Το τέλος ενός μύθου εξουσίας και διαπλοκής - Αντίστροφη μέτρηση για το μαγαζί που κάποτε κυβερνούσε τη χώρα

http://kourdistoportocali.com/ipeople/medialand/telos-enos-mythou-exousias-ke-diaplokis/
Σωριάζεται ο ΔΟΛ καθώς ως τις 15 Οκτωμβρίου πρέπει να βρεθεί επενδυτής διαφορετικά οι δραματικές εξελίξεις θα είναι αναπόφευκτες με το μαγαζί να περνάει στα χέρια των τραπεζών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μπάμπη Νιάκα,στο Sofokleousin.gr, το εκδοτικό συγκρότημα που κυριάρχησε επί έναν αιώνα στη δημόσια ζωή της χώρας, ανεβάζοντας-κατεβάζοντας κυβερνήσεις και διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, πνέει τα λοίσθια. Με το «ταμείο να είναι μείον», τις τράπεζες να έχουν κλείσει τους κρουνούς χρηματοδότησης και τα έσοδα από κυκλοφορίες-διαφημίσεις-χορηγίες σε πτωτική τροχιά, το λουκέτο δεν είναι μακριά. Μόνη σωτηρία, μια συμφωνία με τις τράπεζες για συνολική αναδιάρθρωση- εξυγίανση, η οποία θα περιλαμβάνει υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99,μετοχοποίηση μέρους των χρεών, ανάληψη του ελέγχου (μετοχικού και μάνατζμεντ) από τις τράπεζες και «αιματηρές» περικοπές δαπανών, με μειώσεις μισθών και μαζικές απολύσεις.
Τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, καθώς συσσωρεύονται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, το επόμενο τρίμηνο πρέπει να καταβληθούν δόσεις 12 εκατ. σε δόσεις δανείων, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 4 μήνες, ενώ οι τράπεζες – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες – δέσμευσαν προ ημερών λογαριασμούς της εταιρείας. Δεσμευμένοι παραμένουν και οι προσωπικοί λογαριασμοί του ιδιοκτήτη του συγκροτήματος Σταύρου Ψυχάρη.
Στη χθεσινή συνέλευση των απλήρωτων εργαζομένων, ο διευθυντής του «Βήματος»Αντώνης Καρακούσης παρουσίασε επιστολή του προέδρου-ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος δίνει deadline μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για την εξεύρεση λύσης. Υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές,επισημαίνοντας όμως ότι αν δεν καρποφορήσουν, όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του συγκροτήματος θα είναι ανοιχτά: Υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, ένταξη στο άρθρο 99, ακόμη και διακοπή εργασιών (προσωρινό λουκέτο και αναστολή έκδοσης των εφημερίδων).
Με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΔΟΛ, μάλλον είναι απίθανο να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές οι οποίοι θα εισφέρουν κεφάλαια χωρίς να απατήσουν να αναλάβουν τον έλεγχο της εταιρείας.
Είναι αυτό ακριβώς που προσπαθεί παντί τρόπω να αποφύγει  ο Στ. Ψυχάρης – να χάσει τον έλεγχο και να βρεθεί μειοψηφών μέτοχος. Φαίνεται όμως ότι θα αναγκασθεί τελικά να  αποδεχθεί το αναπότρεπτο, για να μη γίνει ο «νεκροθάφτης» του ιστορικού Συγκροτήματος.
Οι τράπεζες είχαν προτείνει αρχικά ένα σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης, που προέβλεπε ότι ο βασικός μέτοχος (Στ. Ψυχάρης) θα εισφέρει κάποιο μεγάλο ποσό σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εν συνεχεία να γίνει αναδιάρθρωση δανεισμού, συνδυαζόμενη με σχέδιο εξυγίανσης. Το μήνυμα ήταν σαφές: Δεν θα επωμισθούν μόνον οι πιστωτές το κόστος διάσωσης, πρέπει να πληρώσει και ο ιδιοκτήτης.
Όμως οι προσωπικοί λογαριασμοί του κ. Ψυχάρη είναι δεσμευμένοι, λόγω της γνωστής ιστορίας των πόθεν έσχες, των δανείων από την Alpha Bank κλπ. Ακόμη λοιπόν και αν ήθελε (που δεν θέλει) να  εισφέρει κεφάλαια για τη διάσωση, δεν έχει τη δυνατότητα. Θα μπορούσε μόνον αν έβρισκε στρατηγικό επενδυτή διατεθειμένο να εμφανισθεί δημόσια ως μεγαλομέτοχος-χρηματοδότης του ΔΟΛ.
Για τις τράπεζες που θέλουν να διασφαλίσουν τουλάχιστον μέρος των απαιτήσεων τους, δεν απέμεινε άλλη λύση από την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 και την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης-εξυγίανσης.  Αυτό συνεπάγεται και νέα χρηματοδότηση, την οποία δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν χωρίς να πάρουν τον μετοχικό έλεγχο και να έχουν αποφασιστικό λόγο στο μάνατζμεντ της εταιρείας.
Ο κ. Ψυχάρης απέρριπτε μέχρι τώρα το σχέδιο των τραπεζών, που θα του στερούσε τη μετοχική πλειοψηφία και τον έλεγχο του συγκροτήματος.  Γνωρίζει όμως ότι ο νόμος σύντομα θα αλλάξει και οι τράπεζες θα μπορούν να βάλουν τον ΔΟΛ σε καθεστώς εξυγίανσης χωρίς τη συναίνεση του, παίρνοντας και την πλειοψηφία των μετοχών.
«Την ανάγκη αρετήν ποιούμενος», φαίνεται ότι θα δεχθεί τελικά αυτή τη λύση, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και ο ΔΟΛ αποδιοργανωθεί πλήρως.
Οι πιστώτριες τράπεζες θα γίνουν τελικά μεγαλομέτοχοι-ιδιοκτήτες του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος, μέσω διαδικασίας που θα περιλαμβάνει υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές και εν συνεχεία  αναδιάθρωση δανεισμού, κούρεμα υποχρεώσεων, μετοχοποίηση μέρους των χρεών και εκ βάθρων εσωτερική αναδιοργάνωση.
Θα τοποθετήσουν στελέχη της εμπιστοσύνης τους στη διοίκηση της εταιρείας και παράλληλα θα εκπονήσουν και θα θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο δραστικής περιστολής του κόστους, με μειώσεις μισθών – κυρίως σε ανώτερα και μεσαία στελέχη των εφημερίδων«Βήμα»- «Νέα» και του ραδιοσταθμού «Βήμα FM» – απολύσεις προσωπικού, αναστολή έκδοσης κάποιων εντύπων και διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων.
Αναπόφευκτα θα αλλάξει η φυσιογνωμία των δύο εφημερίδων του συγκροτήματος, που βρίσκονται σε φθίνουσα τροχιά κυκλοφορίας (το «Βήμα» έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα στις 55.000, τα «Νέα» στις 13.000), αλλά συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
Οι επιπτώσεις θα φανούν μακροπρόθεσμα και σε πολιτικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου