Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Παπαδιαμάντης και τα στάδια της διαφθοράς (του Του πολίτη Π.Λ.Παπαγαρυφάλλου)


Ο Παπαδιαμάντης και τα στάδια της διαφθοράς:
Έγραφε: «Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όριξις εγέννησεν την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησεν την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου».
(Το διάβασα στο άρθρο του Κυπρίου σπουδαστή Παύλου Γιαννακού υπό τον τίτλο: «Σάπιο πολιτικό σύστημα», στο περιοδικό «Δράσις», τευχ. Μαρτίου 2016, εκδιδομένο από την «Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας», σελ. 44-45).
Πόσο διεισδυτική αυτή η ανάδειξη της διαφθοράς στην πολιτική η οποία, τελικά, έλκει την άμεσον καταγωγή της από τη μητέρα – ληστεία!

Αθήνα 23/9/2016

Αφιερώνεται στους πολιτικάντηδες της Ελλάδας
«Άνθρωποι χωρίς λόγο, χωρίς πίστη, χωρίς τιμή, χωρίς αλήθεια, διπλές καρδιές, διπλοί σε γλώσσα και όμοιοι σαν το αμφίβιο ζώο του μύθου, που κρατούνταν σε μια διφορούμενη κατάσταση ανάμεσα στα ψάρια και στα πουλιά»

Αυτή είναι μια από τις 924 «ΣΚΕΨΕΙΣ» του Γάλλου φιλοσόφου και μαθηματικού Β. Pascal (1623-1662), στο έργο του: «ΣΚΕΨΕΙΣ», εκδ. «Αναγνωστίδη», Αθήνα χ.χ., σελ. 287.

Αθήνα 23/9/2016

«Το μέλλον είναι το μόνο είδος ιδιοκτησίας που οι αφέντες παραχωρούν με καλή θέληση στους δούλους»
Αυτό μας λένε χρόνια και χρόνια οι εναλλασσόμενοι αφεντάδες που κουμαντάρουν τη δύσμοιρη Ελλάδα:
Το επόμενο εξάμηνο, τον επόμενο χρόνο, την ερχόμενη τριετία, να, έρχεται και το 2021!
Όλοι τους μας παραπέμπουν στο μέλλον για να ζουν αυτοί άνετα και προκλητικά το παρόν, ροκανίζοντας το θανατηφόρο παρόν για τους εαυτούς τους.
Αφού οι δούλοι το δέχονται, καλά τους κάνουν.
Σημ. Ο τίτλος του σχολίου ανήκει στον Γαλλοαλγερινό νομπελίστα Αλμπέρ Καμύ: «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», (εκδ. Γ’ «Μπουκουμάνη», Αθήνα 1971, σελ. 245).

Αθήνα 23/9/2016
Υποθήκες από το πολίτευμα της Σπάρτης:
-«Ο Λυκούργος δίδασκε πως μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη της ανδρείας έχουν τη συνήθεια, η παιδεία, το μάθημα και ο τρόπος ζωής».
-«Ο Αριστοτέλης έγραφε για τους Σπαρτιάτες πως δεν επιτρέπεται να θεωρεί κανείς ότι ένας πολίτης ανήκει στον εαυτό του, αλλά όλοι πιστεύουν πως όλοι ανήκουν στο κράτος, αφού ο καθένας είναι μέρος του και η φροντίδα για τον ένα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη φροντίδα για το σύνολο».
-«Όλη η φροντίδα των Σπαρτιατών επικεντρωνόταν στην εκπαίδευση των νέων και αυτό το έκαναν για το καλό του κράτους».
-«Η καλλιέργεια της φυλετικής καθαρότητας και η παιδεία ήταν αλληλοσυμπληρούμενες και αδιαχώριστες μεταξύ τους έννοιες».
 
ΣΗΜ. Τα παραθέματα αντλούνται από το έργο του Γερμανού καθηγητού T. Brake: «H πολιτική εκπαίδευση των Σπαρτιατών» εκδ. β’ από “Το αντίδοτο”, Καλαμάτα 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου