Αγαπητές/οί φίλες/οι συνεργάτες συνάδελφοι
Σήμερα έλαβα αυτή την πρόσκληση από την Ειρήνη Αγαθοπούλου, Πρόεδρο του ΚΕΘΙ, εξαιρετική συνεργάτιδα και φίλη.
Αφορά σε ένα ιδιαίτερης -πολιτικής και κοινωνικής- σημασίας θέμα: τις μητέρες κρατούμενες και τα παιδιά τους.
Είναι μια πρωτοβουλία την αξία της οποίας συμβαίνει να γνωρίζω και να κατανοώ, λόγω τη δουλειάς μου στο χώρο αυτό.
Η δική μου συνυπογραφή μπήκε αμέσως, μετά από το κάλεσμα αυτό της πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων (μέσω της Ειρήνης), και εάν συμφωνείτε με την προσπάθεια αυτή, θα ήθελα να σας ζητήσω να επικοινωνήσετε με την Ειρήνη και να συμβάλλετε κι εσείς (με την συνυπογραφή σας) στην προσπάθεια που καταβάλλεται.
Με εκτίμηση και σεβασμό στην όποια απόφασή σας
---------- Προωθημένο μήνυμα ----------
Από: Ειρήνη Αγαθοπούλου <iriniagath@gmail.com>
Ημερομηνία: 4 Φεβρουαρίου 2016 - 1:32 μ.μ.
Θέμα: Συλλογή υπογραφών
Προς: Vangelis Kosmatos <vgkosmos@gmail.com>
Από: Ειρήνη Αγαθοπούλου <iriniagath@gmail.com>
Ημερομηνία: 4 Φεβρουαρίου 2016 - 1:32 μ.μ.
Θέμα: Συλλογή υπογραφών
Προς: Vangelis Kosmatos <vgkosmos@gmail.com>
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατούμενων μητέρων, σας στέλνω το παρακάτω κείμενο για συνυπογραφή από τις οργανώσεις σας ή από την καθεμιά σας ατομικά, με ονοματεπώνυμο και ιδιότητα. Παρακαλώ για την απάντησή σας μέχρι την Κυριακή 7/2.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή δύναμη στις δραστηριότητές σας.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή δύναμη στις δραστηριότητές σας.
Με εκτίμηση,
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Πρόεδρος Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας
Χ. Τρικούπη 51 & Βαλτετσίου, Αθήνα
τηλ. 2103898000
www.agathopoulou.gr
Πρόεδρος Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας
Χ. Τρικούπη 51 & Βαλτετσίου, Αθήνα
τηλ. 2103898000
www.agathopoulou.gr
Υ.Γ: Η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει σχέση με το ΚΕΘΙ ούτε ανήκει στο ΚΕΘΙ. Ανήκει στην πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων.
Ενημερωτικό σημείωμα:
Το κείμενο που διακινείται προς υπογραφή έχει ως στόχο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην φυλακίζονται οι γυναίκες καταδικασμένες ή υπόδικες, μητέρες ανήλικων παιδιών. Η πρωτοβουλία αυτή πάρθηκε ύστερα από αίτημα γυναικών κρατουμένων ώστε να παρθούν από το αρμόδιο υπουργείο πρωτοβουλίες για να μην βιώνουν τα παιδιά των γυναικών κρατουμένων τον εγκλεισμό.
Σύμφωνα με το σωφρονιστικό κώδικα (Ν.2776/1999, αρ. 13, παρ 3), μητέρες κρατούμενες με ανήλικα παιδιά έως τριών ετών κρατούνται με τα παιδιά τους, εφόσον το επιθυμούν, σε ειδικό χώρο-παράρτημα της φυλακής γυναικών κρατουμένων Ελεώνα Θήβας. Όταν τα παιδιά συμπληρώσουν τα τρία τους έτη τότε ή πηγαίνουν σε εγγύτερους συγγενείς ή –αν το συγγενικό περιβάλλον κριθεί ακατάλληλο- σε ίδρυμα παιδικής μέριμνας. Όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α 181/24-12-2015 «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» πλέον η καταδικασθείσα μητέρα σε ποινή φυλάκισης ή κάθειρξης έως 10 έτη συνολικά, που έχει την επιμέλεια ανήλικου τέκνου της, ενδέχεται να αποφυλακιστεί με όρους, εφόσον εγκριθεί αυτό από το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Με τη νέα ρύθμιση όσες γυναίκες έχουν καταδικαστεί αθροιστικά σε 10 χρόνια και έχουν παιδί έως 8 ετών αποφυλακίζονται, εφόσον η απόφαση αυτή ικανοποιεί το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Για τις υπόδικες και όσες έχουν καταδικαστεί σε πλέον των 10 χρόνων κάθειρξη ισχύει η προηγούμενη ρύθμιση, δηλαδή μπορούν να μείνουν στη φυλακή μαζί με το παιδί τους έως αυτό φτάσει την ηλικία των τριών χρόνων.
Από τα στοιχεία που βρήκε η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, σήμερα κρατούνται 341 γυναίκες. Δέκα είναι οι μωρομάνες κρατούμενες και έντεκα τα παιδιά έως τριών ετών. Με τη νέα ρύθμιση αίτηση δικαιούνται να κάνουν –και έχουν κάνει- 9 γυναίκες, εκ των οποίων μία είναι μωρομάνα, δηλαδή βρίσκεται στη φυλακή με το παιδί της. Οι άλλες είτε δεν έχουν το παιδί μαζί είτε το παιδί τους είναι μεγαλύτερο των 3 χρονών.
Η νέα ρύθμιση έχει πολύ χαμηλή πρόβλεψη ως προς την ποινή και καμία πρόβλεψη για όσες είναι προφυλακισμένες ή για τις έγκυες, που αυτή τη στιγμή είναι δύο στην πτέρυγα των ανηλίκων γυναικών κρατουμένων (δηλαδή κάτω των 21 ετών). Το κείμενο υπογραφών προτάσσει το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο πρέπει να προφυλάσσεται ανεξαρτήτως αδικήματος της μάνας, εφόσον εκείνη είναι κηδεμόνας του παιδιού, με στόχο να μην φυλακίζεται κανένα παιδί για αδίκημα που ενδεχόμενα διέπραξε η μητέρα του. Η διεθνής εμπειρία δείχνει πως πολλές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει με επιτυχία σχετικές διατάξεις: υπό όρους αποφυλάκιση, αναστολή εκτέλεσης ποινής, κράτηση σε ειδικό ξενώνα-ανοιχτού τύπου, κατ’ οίκον περιορισμός κ.λπ.
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:
"Στηρίζουμε τον αγώνα των γυναικών κρατουμένων"
Στην Ελλάδα μητέρες που έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση, κάθειρξη ή είναι υπόδικες κρατούνται με τα ανήλικα παιδιά τους σε ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών στη Θήβα, μέχρι εκείνα να συμπληρώσουν τα τρία τους χρόνια. Ο νομοθέτης προέβλεψε αυτή τη δυνατότητα προκειμένου να προστατέψει τη σχέση της μάνας με το παιδί της όσο είναι νήπιο και να μην τραυματιστεί το παιδί από τον αποχωρισμό. Την τελευταία δεκαετία, πολλές χώρες ανά τον κόσμο έχουν αναθεωρήσει αντίστοιχες διατάξεις, προτάσσοντας το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο πλήττεται ανεπανόρθωτα από τον εγκλεισμό σε τόσο ευαίσθητη ηλικία, εφαρμόζοντας εναλλακτικές μορφές κράτησης ή υπό όρους αποφυλάκιση ή ακόμα και αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Πριν λίγους μήνες, ψηφίστηκε μια αντίστοιχη διάταξη στο ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία προβλέπει την υπό όρους αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως δέκα έτη και έχουν παιδί έως 8 ετών. Η πρόβλεψη αυτή, αν και κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς τη λογική της, είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα να έχει κινηθεί η διαδικασία αποφυλάκισης μόλις μίας μητέρας με το παιδί της, ενώ οι υπόλοιπες δέκα παραμένουν έγκλειστες με τα έντεκα βρέφη τους σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες για την ανατροφή παιδιών.
Με αυτή μας την παρέμβαση διεκδικούμε να μην φυλακίζονται οι γυναίκες, καταδικασμένες ή υπόδικες, μητέρες ανήλικων παιδιών, ώστε να μην μεγαλώνει κανένα παιδί πίσω από κάγκελα φυλακής για πράξη που ενδεχόμενα διέπραξε η μητέρα του. Στεκόμαστε στο πλευρό των γυναικών κρατουμένων, οι οποίες με δημόσια παρέμβασή τους ζητούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης «όχι να απαλλαχθούν από την τιμωρία τους, αλλά να προστατέψουν τα παιδιά τους από αυτή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου