Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

http://klassikoperiptosi.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5641.html

Ποιοι συνέπραξαν στον “ξαφνικό θάνατο” της ΕΡΤ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ από το “Π” της 16ης Ιουνίου 2013
Ο “ξαφνικός θάνατος” της ΕΡΤ δεν ήταν τυχαίος.  Για να μπει το λουκέτο στην ΕΡΤ την περασμένη Τρίτη από  την Τρικομματική Κυβέρνηση, προηγήθηκαν πίεσες, πράξεις και δράσεις συγκεκριμένων προσώπων, που με θρησκευτικό φανατισμό επιζητούσαν το κλείσιμο της ΕΡΤ. 
Το “Π” αποκαλύπτει τη “σκυταλοδρομία” σε βάρος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης η οποία ξεκίνησε τυπικά μετά την είσοδο  της Ελλάδα στο Μνημόνιο.
Στο υπουργικό συμβούλιο
της κυβέρνησης Παπανδρέου υπήρχαν υπουργοί, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος ο οποίος έθετε διαρκώς ζήτημα για τη λειτουργία της ΕΡΤ, με αφορμή την κριτική που ασκούσε ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος είχε επανακάμψει στο Ραδιομέγαρο, με εισήγηση του μεταβατικού προεδρεύοντος (2009) του Τζόνι Καλημέρη. Ο Γ. Παπανδρέου είχε αναθέσει στον Παύλο Γερουλάνο τα υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού και την ΕΡΤ, αλλά σύντομα η αρμοδιότητα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και των ΜΜΕ περνάει στο Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος μπαίνει στην κυβέρνηση, ως αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.
Το “δόγμα Προβόπουλου”
Το πρώτο μήνυμα έρχεται με την Ενδιάμεση Έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Γιώργου Προβόπουλου  (Οκτώβριος 2010): 
“Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, Πρίσμα και σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος….Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δυο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους”.
Παπακωνσταντίνου: Η ΕΡΤ στις ΔΕΚΟ και ο έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών
Το καθοριστικό βήμα για το λουκέτο στην ΕΡΤ γίνεται μόλις δύο μήνες μετά από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τότε υπουργό Οικονομικών. Με το Νομο 3899/2010 στα τέλη του Δεκεμβρίου. Το πρώτο άρθρο προβλέπει την ένταξη της ΕΡΤ στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, από το οποίο είχε εξαιρεθεί από το Θόδωρο Ρουσόπουλο το 2006.  Είναι η απόφαση σκάνδαλο καθώς η ΕΡΤ δεν χρηματοδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Το σημαντικό στοιχείο είναι πως ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών αποκτούσε τον έλεγχο της ΕΡΤ, η οποία πλέον ως εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει τη “δημοσιονομικό δρόμο” της Τρόικα. Ξεκινάει νέος γύρος πιέσεων αυτή τη φορά από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών σταθμών.
Η αντικατάσταση Χυτήρη από το Μόσιαλο
 Ο Τηλέμαχος Χυτήρης αντικαθίσταται χωρίς να καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που προετοίμαζε από τον καθηγητή των Οικονομικών της Υγείας , Ηλία Μόσιαλο. Η παρουσία του είναι κομβική.  Στις αρχές του Καλοκαιριού του 2011, ο Θόδωρος Πάγκαλος  ανακοινώνει  τις παρεμβάσεις στην ΕΡΤ και τον Αύγουστο ο Ηλίας Μόσιαλος βάζει επίσημα στο τραπέζι τη συζήτηση για πολλά μικρά και μεγάλα λουκέτα στην ΕΡΤ, με κορυφαίο εκείνο της ΕΤ1. Η προαναγγελία γίνεται από το…Σκάι!
Το Σχέδιο Νόμου για τον έλεγχο εξ αποστάσεως της ΕΡΤ
Δημιουργεί όμως και την υποδομή για τη σημερινή παρέμβαση σήμερα με το σχέδιο Νόμου που προβλέπει τον έλεγχο της ΕΡΤ, εξ αποστάσεως με …τηλεκοντρόλ. Ο εκάστοτε υπουργός ορίζει το 7μελές Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, με την 9ετή θητεία! Το Ε.Σ. επιλέγει στη συνέχεια το διευθύνοντα σύμβουλο με διαγωνισμό.
Σε ακρόαση καλούνται οι Eric Soderquist αναπληρωτής καθηγητής της ΑΣΟΕ, Ν, Πανος Λουκάκος, πρώην εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, επί ΝΔ, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Προκόπης Δούκας, Δημήρης Παπούλιας τέως πρόεδρος ΟΤΕ και ΔΕΗ, Άγγελος Στάγκος, τέως πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος  της ΕΡΤ και νυν αρθρογράφος της «Καθημερινής», Τάκης Αθανασόπουλος, τέως πρόεδρος –διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ, πρώην πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ, μέλος του ΔΣ της «Καθημερινής»Στη διαβούλευση  του Ηλία Μόσιαλου, δεν καλείται ο Λάμπης Ταγματάρχης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, καθώς διαφωνεί  με τη συρρίκνωση.
Η υπογραφή Βενιζέλου στο καθεστώς «ξαφνικού θανάτου»
Τον Αύγουστο του 2011, με το Νόμο 4002/2011 που υπογράφει ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- υπουργός Οικονομικών , Ε. Βενιζέλος μαζί με άλλους υπουργούς , η  ΕΡΤ μαζί με άλλες ΔΕΚΟ μπαίνουν στο καθεστώς του «ξαφνικού Θανάτου». Με μια προϋπόθεση, «να επιβαρύνουν άμεσα ή έμμεσα τον  Κρατικό προϋπολογισμό» Κάτι που βέβαια δεν ισχύει για την ΕΡΤ, αφού έχει έσοδα από το ανταποδοτικό τέλος
Η ομάδα «ειδικών» του Π. Καψή χωρίς τους καθηγητές των ΜΜΕ
Η κυβέρνηση Παπανδρέου καταρρέει αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και υπουργός αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος , Παντελής Καψής. Ο τέως αντιπρόεδρος του ΔΟΛ, και τέως διευθυντής των «Νέων» παραλαμβάνει το σχέδιο Νόμου και το συνεχίζει  αναθέτοντας το στο σεβαστό καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο
Συγκροτείται μια νέα ομάδα με την προεδρία του, με τη συμμετοχή των Στ. Κτιστάκη, πάρεδρου του ΣτΕ, του Αλέξανδρου Οικονόμου, ειδικού επιστήμονα του ΕΣΡ της Μαρίνας Ρήγου, δημοσιογράφου και μέλος «ειδικού εργαστηριού και διδακτικού προσωπικού στο Παντειο Πανεπιστήμιο» του Γ. Τασόπουλου αναπληρωτή καθηγητή, δημοσίου Δικαίου στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Α. Τσεβά καθηγητή δικαίου των Μέσων Ενημέρωσης. 
Δεν μετέχει στην ομάδα ο κορυφαίος καθηγητής των ΜΜΕ στην Ελλάδα, Στέλιος Παπαθανασόπουλος, ούτε ο  Δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, οι οποίοι και γνωρίζουν σε βάθος το ευρωπαϊκό πλαίσιο λειτουργίας.
 Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει νωρίτερα με απόφαση του Ηλία Μόσιαλου να καταργήσει το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων που είχε ως αρμοδιότητα την χάραξη πολιτικής για τα ΜΜΕ.
Το τέλος
Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη και με απόφαση των Σ. Κεδίκογλου και Α. Παπαγεωργίου μεταφέρει το 25% του ανταποδοτικού τέλους στο ΛΑΓΗΕ, βασιζόμενοι  σε νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί η μεταφορά μεγάλου τμήματος των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η μεταφορά περιουσίας (Περαία- Θεσσαλονίκης) στο ΤΑΙΠΕΔ.
Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2013 τροποποιείται ο νόμος 3429/2005 με την επίκληση «έκτακτης περίπτωσης εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» δίνεται η δυνατότητα στους υπουργούς να καταργούν φορείς.
 Ακολουθεί η κοινή υπουργική απόφαση των Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ την ίδια μέρα και την Τετάρτη με τροπολογία των δύο υπουργών, ανατίθεται στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ, τον προερχόμενο από το ΤΑΙΠΕΔ Γκίκα Μαναλη η εκκαθάριση της εταιρείας. 
Ο τελευταίος είχε δηλώσει πως δεν ανέλαβε την ΕΡΤ για να την κλείσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου