Παρά τον επικοινωνιακό σάλο της "μεγάλης" επιχείρησης σύλληψης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο απολογισμός μέχρι στιγμής είναι μόνο 1 σύλληψη (Βαρότσης) ενώ πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν πως δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης για τον Κλέωνα Παπαδόπουλο. Η αργοπορία της Δικαιοσύνης προκαλεί ερωτηματικά.
Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κ.Πόπη Παπανδρέου ερεύνησε υποθέσεις επισφαλών δανειοδοτήσεων από τις οποίες εκτιμάται ότι Ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες ζημιώθηκαν με το ποσό των 500.000.000 ευρώ.
Πρόκειται για ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ, αλλά και της υπόθεσης Καρούζου που αφορά σε πάνω από 10 τράπεζες για χαριστικά δάνεια άνω των 300.000.000 ευρώ.
Μεταξύ των προσώπων για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα είναι οι Άγγελος Φιλιππίδης, αμφότεροι πρώην διοικητές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), Κυριάκος Γριβέας (επιχειρηματίας που διαμένει στο Λονδίνο), Αναστασία Βάτσικα σύζυγος του Κ. Γριβέα, ο Κύπριος εφοπλιστής Μιχάλης Έλληνας, ο Μάριος Βαρότσης (πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου- συνελήφθη και είναι ήδη στην Ασφάλεια) και ο Κ. Σιγανός. Ενταλμα επίσης έχει εκδοθεί με την  κατηγορία της παράτυπης δανειοδότησης και κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος όμως κρατείται στις φυλακές.
TO ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ
Σύμφωνα με πληροφορίες στο Ιατρικό Κέντρο  πρόλαβε και εισήχθη ο Δημ. Κοντομηνάς, για τον οποίο επίσης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.  Από την πλευρά Κοντομηνά, αναφέρεται ότι η υπόθεση αφορά στην εταιρεία Post Credit για την οποία δικαιώθηκε πρόσφατα από τη διαιτησία. Ο επιχειρηματίας έχει και δάνεια ύψους 69 εκατ. ευρώ για τα οποία έχει παράσχει εξασφαλίσεις. Γύρω από το όνομα του επιχειρηματία, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από τις Μαλβίδες όπου πέρασε τις διακοπές των εορτών παρέα με το ζεύγος Μενεγάκη-Ματέο και την αγαπημένη του Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, χθες το βράδι εξελίχθηκε ένα ολονύχτιο θρίλερ.
Σύνφωνα με το ΒΗΜΑ "κύκλοι" του Κοντομηνά είπαν:
«Ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν έχει λόγο να ανησυχεί  και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».
Στον Παπαδάκη "κατέθεσε" ο Φιλιππίδης από τις ΗΠΑ:
"Βρίσκομαι όντως στο εξωτερικό για δουλειές.Θα επιστρέψω βεβαίως για να αντιμετωπίσω τη δικαιοσύνη",ήταν τα πρώτα λόγια που είπε στην εκπομπή του Παπαδάκη...Το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο για ένα μήνα, αλλά όπως είπε ο πρώην διοικητής του Τ.Τ θα το επισπεύσει και θα έρθει την επόμενη εβδομάδα για να απολογηθεί στην ανάκριση.
"Θα ζητήσω να υπάρχει κάμερα στην ανάκρισή μου, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός πώς διαχειριστήκαμε αυτή την περιουσία".
Είπε πως δεν ξέρει γιατί κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς αλλά η συνεργασία που είχε μαζί του δεν είχε κανένα πρόβλημα και η έκθεση για τις κάρτες ήταν ευνοϊκή. Είπε επίσης πως τα κόκκινα δάνεια του Τ.Τ ήταν στο 10% όταν άλλες τράπεζες όπως η Alpha Bank έχουν ποσοστό πάνω από 24%.
Και πιο συγκεκριμένα υποστήριξε πως το κόκκινο του Ταμιευτηρίου ήταν 5% αλλά όταν έγινε η αναγκαστική συνένωση με την Aspis Bank προέκυψε ένας μέσος όρος της τάξεως του 10%...
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Στάθη στο Capital.gr

Τα εφτά εντάλματα σύλληψης που υπέγραψε χθες το βράδυ ο ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης σε συνεργασία με την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου και την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς Πόπη Πανανδρέου, «υπογράφουν» μια τεράστια αστυνομική και δικαστική επιχείρηση, η οποία στοχεύει στην καρδιά του τραπεζικού συστήματος και κυρίως σε καταγγελλόμενες λεόντειες συμβάσεις με δάνεια χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις αλλά και άλλες ζημιογόνες συμβάσεις στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από το 2007-2012.

Με -μη  μετρήσιμη μέχρι στιγμής αλλά εκτιμώμενη- ζημία άνω των 400 εκατομμυρίων, η τσιμπίδα του νόμου στρέφεται κατά συνολικά 25 ατόμων που θα κληθούν σε απολογία για κακουργήματα, μεταξύ αυτών πασίγνωστοι επιχειρηματίες και τραπεζικά στελέχη. Από αυτούς ήδη αναζητούνται με ένταλμα σύλληψης, προφανώς ως ύποπτοι φυγής, 7 άτομα με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως έχει συλληφθεί μόνο ένας. Πρόκειται για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή του ΤΤ, Μάριο Βαρότση, ενώ ανεπίσημές πληροφορίες αναφέρουν πώς έχει τεθεί υπό φρούρηση και ο πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς. Ο επιχειρηματίας έχει εισαχθεί στο Ιατρικό Κέντρο με «λοίμωξη του αναπνευστικού» και πιθανότατα σήμερα θα μεταβεί εκεί και ο ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης για να του δώσει προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την απολογία του.

Αναζητούνται επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ, Αγγελος Φιλιππίδης, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό και δήλωσε πως θα επιστρέψει. Πάντως στην άποψή του πως επισκέφθηκε τις εισαγγελείς και τους ζήτησε να τον καλέσουν όποτε θέλουν, υπήρξε η πληροφορία - αντίκρουση πως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Εντάλματα έχουν επίσης εκδοθεί για τον Έλληνα επιχειρηματία Κυριάκο Γριβέα, κάτοικο Λονδίνου με τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα, οι οποίοι εμφανίζονται να πήραν δάνεια 17.000.000 ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν ως κεφάλαιο κίνησης, όπως είχαν ζητηθεί, αλλά το εισέπραξαν οι κατηγορούμενοι ως... αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους 3 δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες ήταν ζημιογόνες!!!

Επίσης αναζητούνται, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, δυο ακόμα στελέχη του Ταμιευτηρίου, όχι όμως ο πρώην διοικητής Κλέων Παπαδόπουλος για τον οποίο λανθασμένα υπήρξε η φήμη πως αναζητείται. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως έχουν βρεθεί χρήματα σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς υπαλλήλων του ΤΤ από τα δάνεια, για αυτό και εκδόθηκαν τα εντάλματα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων στην υπόθεση είναι και ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό για την υπόθεση της Proton Bank, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να δανειοδοτήθηκε με σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχει -σύμφωνα με τις αρχές- επιστρέψει ούτε ένα ευρώ. Μάλιστα φέρεται σε υπόθεση δανειοδότησης να υπογράφτηκε και ειδικός όρος σε σύμβαση που δεν επέτρεπε στο ΤΤ να ελέγχει αν με τα χρήματα του δανείου εξυπηρετήθηκε ο σκοπός του ή που κατέληξαν τα χρήματα. Συνολικά πάντως τα προβληματικά δάνεια φέρονται να είναι 5-7 περιπτώσεις.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς

Η πλευρά του Δημήτρη Κοντομηνά, αναφέρει σε διαρροές του περιβάλλοντός του πως τα δάνεια περίπου 110 εκατομμυρίων που πήρε εξυπηρετούνται κανονικά και οι προσωπικές εγγυήσεις που έχει δώσει ξεπερνούν το ποσό του δανείου. Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε πιθανόν να αντιλέγει σε αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση η πορεία της έρευνας θα καταδείξει που βρίσκεται η αλήθεια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΑLPHA ο πρόεδρος του ομίλου της DEMCO, Δημήτρης Κοντομηνάς, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, σε αντίθεση με τα θηριώδη, μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών. Τα δάνεια του Ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία. Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη και στο τέλος θα λάμψει».

Πάντως σημαντικό κομμάτι για την ανακριτική τύχη του γνωστού επιχειρηματία αποτελεί κατά τις αρχές και η υπόθεση της «απάτης» για την οποία άσκησαν δίωξη οι εισαγγελείς και η οποία δεν έχει να κάνει με το δανεισμό αλλά αφορά εξαγορά εταιρείας πιστωτικών καρτών από το ΤΤ  στην οποία εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος ο επιχειρηματίας.  Η σύμβαση αυτή φέρεται να αφορά τη βούλησή του να κάνει άνοιγμα στις πιστωτικές κάρτες. Ο πρόεδρος του ΤΤ ανέλαβε την επιλογή και την υλοποίηση, φέρεται δε να επέλεξε τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και τη διαδικασία υλοποίησης. Υπάρχει δε για το θέμα και απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου, ενώ η εισαγγελία θεωρεί ότι προκύπτει θέμα εξαπάτησης, αλλά την οριστική κρίση έχουν οι δικαστές. Πάντως η ζημία από τη διαδικασία για τις πιστωτικές εκτιμάται πάνω από 100 εκατομμύρια και η υπόθεση χαρακτηρίζεται  πολυδαίδαλη αφού φέρονται να εξαπατήθηκαν τα μέλη του ΔΣ του ΤΤ ως προς το προϊόν που εξαγόραζαν. Συνεπεία αυτής της εξαγοράς, κατά τις αρχές,  φέρεται να άνοιξε Κερκόπορτα για το ΤΤ ώστε να ζημιωθεί σε πολλά επίπεδα αφού εμφανίζεται να έδωσε πολλά χρήματα σε σχέση με την αξία του προϊόντος.

Η δίωξη

Η υπόθεση ξεκίνησε με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράικου στις 3/6/13 περί διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης μετά από δημοσιεύματα του Τύπου.

Μετά το πέρας της προκαταρκτικής που διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, υποβλήθηκε πολυσέλιδη πορισματική αναφορά και μετά από σύμφωνη γνώμη και εντολή της Ράικου ασκήθηκε ποινική δίωξη εις βάρος 25 ατόμων, υπαλλήλων του ΤΤ και επιχειρηματιών για:

1. Απάτη κατά του δημοσίου, από κοινού, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (ειδικότερες συνθήκες εγκληματικής δράσης, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, εκ της οποίας το όφελος που πέτυχε ή επιδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο δημόσιο υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ) – σε συνδυασμό με τον νόμο 1608 του 50 περί καταχραστών δημοσίου.

2. Απιστία από κοινού κατ΄ εξακολούθηση και μη, με περιουσιακή ζημιά άνω των 30.000 ευρώ.

3. Άμεση συνέργεια σε απιστία.

5. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄ επάγγελμα.

6. Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα υπό την επιβαρυντική περίπτωση της παρ 1β του αρ 45 του Ν3168/08 για το ξέπλυμα (επιβαρύνεται η ποινή όταν συνεργός είναι υπάλληλος τράπεζας). Χαρακτηριστικό είναι επίσης πώς σε δυο τουλάχιστον περιπτώσεις οι αρχές εντόπισαν ενδείξεις ξεπλύματος χωρίς σχετικό πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα.

Η υπόθεση ανατέθηκε στον ανακριτή εγκλημάτων διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη. Μετά από σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέως εκδόθηκαν τα επτά εντάλματα σύλληψης.

Τα πορίσματα

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση έχουν εκδοθεί πέντε πορίσματα από την αρμόδια διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΔΕΠΣ), ενώ η έρευνα της εισαγγελίας εγκλημάτων διαφθοράς επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια του ΤΤ από το 2007 ως και το 2012, εντοπίζοντας περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης-δανεισμού, σειράς εταιρειών και επιχειρηματιών υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού κατά κατάχρηση της αντιπροσωπευτικής και διαχειριστικής εξουσίας των υπευθύνων της τράπεζας και κατά παράβαση της σχετικής ειδικής νομοθεσίας, ζημιώνοντας την περιουσία του ΤΤ και του δημοσίου, οι απαιτήσεις του οποίου ως και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί. Επίσης, φέρονται να εντοπίστηκαν από την Π. Παπανδρέου περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων που αποκτήθηκαν από τη λήψη των επίμαχων παράνομων δανειοδοτήσεων με απόκρυψη των ποσών σε off shore εταιρείες και σε αγορές ακινήτων στο εξωτερικό, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πορισματική αναφορά της. Η συνολική ζημιά που υπέστη η τράπεζα υπερβαίνει τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα αφορούν μόνο τις ροές των δανείων.

Δεύτερη έρευνα σε εξέλιξη 

Πάντως στη δικογραφία υπάρχει αυτή τη στιγμή μόνο ένα πόρισμα της αρχής για το ξέπλυμα που αφορά σε επιχειρηματία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και δεύτερο που αφορά σε γνωστό Κύπριο εφοπλιστή, τα δάνεια όμως του οποίου εξυπηρετούνται γι’ αυτό και δεν εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετικά πορίσματα της φέρεται να μιλάει για προβληματικά δάνεια μετά από συνολική έρευνα στο ΤΤ ως προς το τμήμα του μεγάλου επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πόρισμα που διαπίστωνε προβληματικά δάνεια. Από αυτά τα δάνεια διαπίστωσε η ΤτΕ ότι δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για την εξόφληση των επίμαχων δανείων. Η κατηγορία λοιπόν στηρίζεται στην ένδειξη πώς τα δάνεια φέρονται να δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις επαρκείς, κατά παράβαση της ειδικής τραπεζικής νομοθεσίας. Εξηγούσαν μάλιστα δικαστικές πηγές πώς επρόκειτο ουσιαστικά για «δανεισμό εκατομμυρίων χωρίς εγγυήσεις προς δημιουργία πλούτου των επιχειρηματιών και όχι για επενδύσεις. Κανένα δάνειο δεν πήγε στους σκοπούς για τους οποίους ζητήθηκε. Μάλιστα αόριστα αναφερόταν στα περισσότερα δάνεια ως σκοπός ‘η επέκταση δραστηριοτήτων της εταιρίας’.»

Πάντως ήδη έχουν δεσμευθεί περιουσιακά στοιχεία, κυρίως ακίνητα, αλλά όχι τέτοιας έκτασης, όπως λένε πληροφορίες, που να αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να επιστρέψουν τα χρήματα.