Aπό την Ιόλη Πιερίδη
FOSPHOTOS> Menelaos Myrillas-Panayiotis Tzamaros
Έκοβε τις ανάσες η αρχαιοελληνική ομορφιά της Υπ. Πολιτισμού Όλγας Κεφαλογιάννη στο Ζάππειο. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο έμεινε παγωτό καθώς άφηνε το βλέμμα του να ατενίζει γεμάτο σαγήνη το γοητευτικό προσωπό της. Κάποια στιγμή βρήκε την ευκαιρία και αφού την έπιασε από το μπράτσο την οδήγησε σε ένα σημείο που, για λίγα δευτερόλεπτα, ήταν οι δυο τους.
-Όλγα, είναι φίλος μου ο Σπύρος ο Λάτσης, θέλεις να πάμε μια βόλτα με την θαλαμηγό του για να διαφημίσουμε τον ελληνικό τουρισμό; Είμαι τόσο γοητευμένος από την παρουσία σου. Ξυπνάς τον Πορτογάλο εραστή μέσα μου...
.Ξέρεις Ζοζέ, εγώ είμαι φίλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη και δεν μπορώ να δεχθώ την πρόσκλησή σου αλλά ευχαρίστως να σε καλέσω να δειπνήσουμε κάτω από την Ακρόπολη και να κουβεντιάσουμε για την σωτηρία της Ελλάδας. Πρέπει να σώσουμε την πατρίδα μου Ζοζέ-όπως και τη δική σου. Η Ιστορία δεν θα μας συγχωρέσει αν δεν τα καταφέρουμε...
-Ω, γλυκιά μου Όλγα, πόσο συμφωνώ μαζί σου. Τρέμω στην ιδέα ότι η ιστορία θα είναι αμείλικτη με μας τους δύο. Θα μου επιτρέψεις να σε αγκαλιάσω και να επισφραγίσουμε με ένα φιλί την κοινή μας προσπάθεια για την διάσωση των χωρών μας. Αχ, Όλγα, αν ήξερες πόσο με σαγηνεύει η φλόγα που βλέπω στα μάτια σου για την σωτηρία της Ελλάδας. Το μόνο που θα σκέφτομαι τις επόμενες ώρες θα είναι η στιγμή του δείπνου μας. Μόνο αυτό... Αχ, να ήξερες πόσο θα ήθελα να γίνω ο Πρόεδρός σου, να γίνω ο Μπαρόζος σου...
Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά ο Γιάννης Στουρνάρας άρχισε να βλέπει τα πρώτα σημάδια βελτίωσης από την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών όπως ανέφερε σε συνέντευξή του σε ξένους ανταποκριτές.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει έξοδο στις αγορέςμε την έκδοση πενταετών ομολόγων το β’ εξάμηνο του έτους. "Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα θα αποκτήσει «περιορισμένη» πρόσβαση στις αγορές το 2014 προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος των αναγκών της", σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερθείς στην ανάγκη νέου δανείου, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ενδεχόμενη περαιτέρω οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τους διεθνείς πιστωτές.

«Ιδανικά θα θέλαμε να μην λάβουμε νέο δάνειο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», φέρεται να σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώ όπως εξήγησε ενδεχόμενη νέα βοήθεια θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή μείωσης των επιτοκίων ή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους.

Ο ίδιος προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό για το 2014 – 2015 στα 11 δις. ευρώ, ενώ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις γιαπρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Σημειώνεται πως οι επίσημες ανακοινώσεις από την Eurostat αναμένονται τον Απρίλιο.
 
Μέσα στο θετικό και sexy  κλίμα που δημιουργεί η σύσφιξη των σχέσεων Όλγας και Ζοζέ και η αντίδραση των αγορών οι οποίες φαίνεται να μην δίνουν βάση στα σενάρια του Grexit.
Σύμφωνα με τον Βασίλη Γεώργα του Capital η επιτυχής έξοδος της Ιρλανδίας στις αγορές και οι συνειρμοί με το ελληνικό εγχείρημα που αναμένεται να επακολουθήσει φέτος αν όλα πάνε καλά στο μέτωπο της συμφωνίας για το χρέος, ρίχνουν νερό στο μύλο των προσδοκιών για δανεισμό της Ελλάδας απευθείας από τις αγορές μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και διαμορφώνουν κλίμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας και την αγορά ομολόγων.

Η αναβίωση των σεναρίων περί «Grexit» που πάνε κι έρχονται ξανά το τελευταίο διάστημα στον διεθνή Τύπο εν είδει «προειδοποιήσεων» για τυχόν στραβοπατήματα, αγνοούνται επιδεικτικά από τα ισχυρά χέρια που παίζουν το παιχνίδι στο ελληνικό χρηματιστήριο και η αγορά συνεχίζει να χαράσσει ανεπηρέαστη την ανοδική πορεία της πουν εντάσσεται στον ευρύτερο ανοδικό κύκλο ο οποίος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012.

Τα μεγάλα στοιχήματα της χρονιάς –από την συμφωνία μείωσης του χρέους τον ερχόμενο Μάϊο-Ιούνιο και την «βεβιασμένη» έξοδο στις αγορές «για τα μάτια του κόσμου», μέχρι την επίσημη καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων, την επιβεβαίωση των προσδοκιών για αναστροφή της βαθιάς ύφεσης και την ταχύτερη «ιδιωτικοποίηση» των τραπεζών- έχουν άλλωστε για τους ξένους κερδοσκόπους και επενδυτές πολύ μεγαλύτερο ειδικό βάρος για τις αποφάσεις τους, από τις κατά καιρούς ανακυκλούμενες προφητείες.

Τα νέα υψηλά 30 μηνών είναι πλέον γεγονός στο ταμπλό όπως ανέμεναν αρκετοί έμπειροι αναλυτές ήδη πριν «γυρίσει» ο χρόνος, και όλα δείχνουν ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανύσουν οι τιμές πριν ολοκληρώσουν το εν εξελίξει ανοδικό κύμα και δώσουν μια βαθύτερη διόρθωση με την επόμενη σοβαρή έξωθεν ή εσωτερική αρνητική αφορμή.

Διαγραμματικά ο επόμενος βραχυχρόνιος στόχος για προσέγγιση της ζώνης των 1.300-1.380 μονάδων δείχνει πλέον να είναι θέμα χρόνου και δεν αποκλείεται οι τιμές αυτές να καταγραφούν μέσα στο Φεβρουάριο. Προς το παρόν και παρά τις όποιες ενδιάμεσες διακυμάνσεις δώσει η αγορά το επόμενο διάστημα με άξονα τις 1.200 μονάδες, η τάση σύμφωνα με αναλυτές, έχει γυρίσει ξεκάθαρα ανοδική και η αγορά έχει μπει στην καρδιά του ανοδικού κύματος που ξεκίνησε από τα τελευταία χαμηλά των 1.095 μονάδων στις 23 Δεκεμβρίου.

Μετοχές σε νέα υψηλά 
Ήδη μια πληθώρα σημαντικών για την αγορά εταιρειών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινούνται σε νεότερα πολυετή υψηλά, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις της ΔΕΗ που βρέθηκε στα 11,53 ευρώ, του ΟΤΕ (10,48 ευρώ), της Τέρνα Ενεργειακή η οποία έχει κάνει έντυπωσιακό σερί με άνοδο 23% σε τρεις συνεδριάσεις, η Ελλάκτωρ, η Jumbo, ο Φουρλής, το Ιασώ, η MLS, κ.α.

Αρκετές ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία διάσπασης των βραχυχρόνιων ή ισχυρότερων μεσοχρόνιων αντιστάσεών τους (ενδεικτικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ιntralot, Μυτιληναίος, Alpha, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, EXAE, και πολλές άλλες μεταξύ των οποίων οι θυγατρικές της Βιοχάλκο που σήμερα ξεκινούν γενικές συνελεύσεις για τις δημόσιες προτάσεις), με τους αναλυτές να θεωρούν ως απαραίτητη προϋπόθεση να αυξηθεί ο αριθμός των μετοχών που διασπούν ανοδικά τους σχηματισμούς τους ώστε να επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης το επόμενο διάστημα.

Σε επίπεδο δεικτών η επαναφορά του δείκτη FTSE Large Cap στην περιοχή των υψηλών του περσινού Μαϊου (410 μονάδες) δημιουργεί προϋποθέσεις επιτάχυνσης της κίνησης, ωστόσο η προσέγγιση μιας τόσο κρίσιμης αντίστασης ίσως απαιτήσει αυξημένα αντανακλαστικά λόγω των πιθανών ρευστοποιήσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν, ενώ στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap που δείχνει να διασπά με ορμή την καθοδική γραμμή τάσης από τα περσινά υψηλά του, η κρίσιμη ζώνη βραχυπρόθεσμα είναι αυτή μεταξύ των 1.220 – 1.240 μονάδων, πάνω από την οποία οι μετοχές του δείκτη αναμένεται ότι θα απελευθερώσουν ισχυρή ανοδική δύναμη.
Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη