http://justiceforgreece.wordpress.com/2014/01/06/t%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-464-%CE%B4%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1/
Kontranews Νοέμβριος 2013
Γιώργος Βάμβουκας
Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)
Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)
Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι υπερμέγεθες. Αυτό το οποίο όμως ουδείς γνωρίζει, είναι το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου χρέους. Κυβέρνηση και τρόικα διεξάγουν συζητήσεις, για να προσδιορίσουν την πολιτική, που θα υιοθετηθεί για το τρίτο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Με αφορμή τις συζητήσεις αυτές, το καίριο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Ποιο είναι το πραγματικό επίπεδο του δημοσίου χρέους της χώρας;
Για το 2013 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτιμάται σε 328 δις ευρώ ή 179,2% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της ελληνικής οικονομίας. Το μέρος του χρέους που απεικονίζεται σε swaps (συμφωνίες ανταλλαγής) υπολογίζεται σε 85 δις ευρώ. Ως γνωστό, η σύναψη των swaps συντελεί στη μεταφορά κρατικού χρέους στο μέλλον, επιβαρύνοντας έτσι πολλαπλά τις μελλοντικές γενεές. Με την πολιτική των swaps, το σημερινό χρέος της Ελλάδος θεωρείται υποεκτιμημένο, καθότι ένα σημαντικό του μέρος, περίπου 85 δις ευρώ, έχει μετατεθεί στο μέλλον και γι’ αυτό δεν αθροίζεται στον τρέχον δημόσιο χρέος.
Παράλληλα, το 2013 το χρέος των ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί) και τα χορηγηθέντα δάνεια σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, εκτιμώνται σε 25 και 19 δις ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους σε ιδιωτικούς φορείς, αναμένεται να διαμορφωθούν το 2013 σε 7 δις. Συνεπώς, το πραγματικό μέγεθος του δημοσίου χρέους της Ελλάδος εκτιμάται το 2013 σε 464 δις ευρώ (328+85+25+19+7=464).Το χρέος των 464 δις ευρώ συνιστά το 253,6% του ΑΕΠ, με συνέπεια η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται ως η χώρα με το υψηλότερο χρέος στον κόσμο.
Το δημόσιο χρέος της χώρας έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Κατά τη διάρκεια του 2012 έγιναν δύο κουρέματα του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, τα οποία συνέβαλαν στην μείωσή του κατά 144 δις ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το κρατικό χρέος εξακολουθεί να αυξάνει με αχαλίνωτους ρυθμούς. Σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης του οικονομικού μας συστήματος, το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο και δυστυχώς θα συνεχίσει να αποσυνθέτει τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:
Το 2010 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ( που είναι και το πραγματικό όνομα του δημόσιου χρέους), ήταν περίπου 120% του ΑΕΠ και θεωρήθηκε μην βιώσιμο. Για να” λύσει” το πρόβλημα, η κυβέρνηση ζήτησε καινούργιο δάνειο μαμούθ που έβαλε ταφόπλακα στην Ελλάδα, αλλά κανείς δεν μιλάει γιαυτό. Όλοι είναι ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ή ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ αλλά κανείς “ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΑΚΟΣ” ! Δηλαδή καλώς ζητήθηκαν και πάρθηκαν τα χρήματα, καλώς παραχωρήθηκε η εθνική κυριαρχία με την δανειακή σύμβαση, αλλά … κακώς συντάχτηκαν τα μνημόνια συνεργασίας με τους δανειστές !
Σχετικά:
Η δανειακή δεν μπορούσε να εγκριθεί ούτε με την ψήφο 300 βουλευτών, ούτε με δημοψήφισμα, γιατί κανείς δεν μπορεί να δεσμεύσει τον λαό με την ιστορική του έννοια, δηλαδή και τις επόμενες γενιές. Αυτό πλέον είναι πραξικόπημα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου