Μέχρι πριν απ λίγους μήνες προσωπικά ήμουν ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της Ενωμένης Ευρώπης (Ε.Ε). Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τα κράτη μέλη και τους λαούς της ήταν για μένα ο κύριος λόγος ύπαρξης της και ισχυρής νομιμοποίηση της.
Δυστυχώς η προσδοκία και το όνειρο για ειρήνη, ασφάλεια, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και ευημερία μετατράπηκε σε κρίση, φτώχεια, ανεργία... μετατράπηκε σε ένα μεγάλο εφιάλτη για εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως του Νότου μετά την οικονομική κατάρρευση. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι και ποιος μπορεί να είναι ο δρόμος από εδώ και πέρα; Πόσο πιθανός είναι ο διχασμός και η επιστροφή στους εθνικισμούς; «Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ΕΕ δεν υπάρχει πια τουλάχιστον όπως την ξέραμε για 60 χρόνια τώρα. Οι πολιτικοί της ηγέτες δυστυχώς δεν έχουν βρει ακόμη το θάρρος να το ομολογήσουν, ούτε μπορούν ακόμη να παρουσιάσουν στους πολίτες της ένα νέο όραμα που θα τους εμπνεύσει
Το ερώτημα που τίθεται κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τόσο ποια θα είναι η μορφή της νέας ΕΕ, αλλά γιατί αυτή η Ευρώπη, που ήταν το επίκεντρο για τόσο πολλά από τα όνειρά μας, έχει καταρρεύσει. Η απάντηση είναι απλή: σήμερα όλοι οι πυλώνες που χρησιμοποιήθηκαν για να κατασκευαστεί και για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της έχουν γκρεμιστεί.
Πρώτος και κύριος πυλώνας ήταν η υπόσχεση για ειρήνη μετά την αιματοχυσία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων, η δεν γνωρίζει η δεν θέλει να γνωρίζει γιατί και πώς έγινε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, γιατί απλά θεωρεί σήμερα την ειρήνη δεδομένη. Σήμερα η πεποίθηση ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αντλεί νομιμοποίηση από τις ρίζες της στον πόλεμο είναι μια ψευδαίσθηση. Το δεύτερο στοιχείο που διευκόλυνε τη γεωπολιτική ανάδειξη της ΕΕ ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος - για άλλη μία φορά ένα φαινόμενο που δεν υπάρχει πια.
Ένας άλλος πυλώνας, ο βασικότερος ίσως, στον οποία στήριζε την ύπαρξη της η ΕΕ, ήταν η υπόσχεση για ευημερία και αυτός δυστυχώς έχει γκρεμιστεί. Η ΕΕ εξακολουθεί να είναι πολύ πλούσια στο σύνολό της - ακόμη και αν η παρατήρηση αυτή δεν ισχύει για χώρες του Νότου όπως η Κύπρος και Ελλάδα. Αλλά ακόμη και στον πλούσιο Βορρά το 60% περίπου των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι τα παιδιά τους δεν θα ζήσουν τόσο καλά όσο έζησαν οι ίδιοι. Με αυτό κατά νου, το ερώτημα είναι τι είδους ζωή μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα. Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, η οποία ήταν μια ισχυρή πηγή νομιμοποίησης, έχει επίσης εξαφανιστεί.
Τελευταίος αλλά όχι λιγότερο σημαντικός πυλώνας είναι το κράτος πρόνοιας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος κοινωνικής δικαιοσύνης είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπως έχουν τα πράγματα, όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι μπορεί να συνεχίσει να είναι βιώσιμο σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό αλλά και από μεγάλες δημογραφικές αλλαγές στην Ευρώπη. Έρευνες καταδεικνύουν πώς ως το 2060 το 12% του πληθυσμού της ΕΕ θα είναι άνω των 80 ετών. Η Ευρώπη γερνάει.
Μια άλλη πηγή νομιμοποίησης της ΕΕ ήταν η πίστη στη σύγκλιση, η οποία οδήγησε φτωχές χώρες που έμπαιναν στην ΕΕ να αναμένουν ότι θα αποκτήσουν σταδιακά πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή στη λέσχη των πλουσίων. Αυτό είχε ακόμη κάποια βάση στην πραγματικότητα πριν από μερικά χρόνια. Αλλά σήμερα, αν πιστέψουμε τις οικονομικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια, χώρες όπως η Κύπρος και Ελλάδα είναι πιθανόν να παραμείνουν φτωχές σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά όσο ήσαν την ημέρα που εντάχθηκαν στην ΕΕ.
Μια άλλη συνέπεια της κρίσης ήταν η εμφάνιση νέων διχασμών στην ήπειρο. Εντός της ΕΕ δεν υπάρχει πλέον κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή αλλά άλλες, πιο κρίσιμες διακρίσεις έχουν πάρει τη θέση του: διχασμός, έλλειψη αλληλεγγύης, άνοδος των λαϊκίστικων εθνικιστικών άκρων. Με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση στην ΕΕ, η αναθέρμανση της αλληλεγγύης εξαντλείται σε ευχολόγια, γιατί η φυσική αλληλεγγύη που υπάρχει στα εθνικά κράτη δεν υπάρχει ακόμη στο επίπεδο της Ενωσης. Αντίθετα, είδαμε να εμφανίζονται διχαστικά στερεότυπα (οι "τεμπέληδες" του Νότου κτλ.). Δεν είναι ασυνήθιστο να μιλάμε για το "εμείς" σε σχέση με την Ευρώπη, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Αν η ΕΕ επιθυμεί να υπάρξει στο μέλλον, είναι απόλυτη ανάγκη να ορίσουμε τι εννοούμε με αυτό το "εμείς" στις αρχές του 21ου αιώνα.
Για την ιδιαίτερη μου πατρίδα την Κύπρο, η Ευρώπη μετατράπηκε από όνειρο σε εφιάλτη. Ο κυριότερος λόγος της ένταξης της μικρής και ημικατεχόμενης Κύπρου δεν ήταν τόσο οικονομικός όσο κυρίως πολιτικός. Η Κύπρος είχε ανάγκη από ασφάλεια λόγω της τουρκικής απειλής και προσδοκούσε στην αλληλεγγύη της ΕΕ. Αντί ασφάλειας και αλληλεγγύης από τους εταίρους μας δυστυχώς εισπράττουμε μέχρι σήμερα μια προκλητική αδιαφορία από μέρους τους στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας η οποία παραβιάζει προκλητικά κάθε έννοια δικαίου. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, Οι ταγοί της ΕΕ άρπαξαν την ευκαιρία που τους έδωσαν οι εσωτερικοί εχθροί της Κύπρου, πολιτικοί και τραπεζίτες, και εξαντλώντας όλη τους την αυστηρότητα, μας μετέτρεψαν (κούρεμα καταθέσεων) σε πειραματόζωο οδηγώντας τους πολίτες της στην εξαθλίωση.
Η Ευρώπη για να έχει λόγο ύπαρξης θα πρέπει να γκρεμιστεί και να ξανακτιστεί σε στέρεες βάσεις. Τον πρώτο λόγο για την επανίδρυση της θα πρέπει να τον έχουν οι αντιπρόσωποι των λαών της, οι Ευρωβουλευτές. Δυστυχώς οι Ευρωβουλευτές δεν έδειξαν να έχουν όραμα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συνεχίζουν να κάνουν διακοπές, να παίρνουν τις παχουλές αμοιβές τους… και να κόβουν και κανένα υπνάκο.. και όχι μόνον στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πιο κάτω φωτογραφίες.. αδιάψευστος μάρτυρας ότι η Ευρώπη ‘’κοιμάται τον ύπνο του δικαίου’’… ότι έχει πια πεθάνει.
Όμηρος Αλεξάνδρου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ)
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου