ΟΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ
Από την Γιάννα Παπαδάκου
«Με λάδωναν για να εξασφαλίσουν τη σιωπή μου, για να μη φέρνω αντιρρήσεις για να υπογράφω χωρίς ερωτήσεις. Εχω μετανιώσει· έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, θέλω να επανορθώσω και να επιστρέψω όλα τα χρήματα που είναι προϊόντα δωροδοκίας». Ομολογία Αντώνη Κάντα, 71 χρόνων, προφυλακισμένου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων, πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, απόστρατου και πρώην καθηγητή Οικονομικών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Κύριος διαχειριστής των ποσών ήταν ο Σπύρος Μ. από την Κέρκυρα, γιος διπλωμάτη, κάτοικος Ελβετίας και με ελβετική υπηκοότητα, που αρνείται σήμερα να συναινέσει στην επιστροφή των χρημάτων.
«Δεν τα έπαιρνα μόνο μέσω λογαριασμών, με δωροδοκούσαν και με μετρητά. Μια φορά ένας αντιπρόσωπος όπλων μού έφερε ένα σακβουαγιάζ μέσα στο υπουργείο και τα πήρα. Δυστυχώς τώρα ξέρω ότι έκανα λάθος...». Παραδοχή του ανθρώπου που έβλεπε επί πέντε χρόνια τις μίζες μπροστά του.
Νέες έρευνες και εντάλματα
Με αιχμές και για τους ανωτέρους του υπουργούς και διευθυντές Εξοπλισμών, αλλά και για την επόμενη περίοδοΤσοχατζόπουλου και Σμπώκου, ακόμα και αυτή των Τραυλού και Παπαντωνίου, ο κάποτε Νο3 στις προμήθειες Εξοπλισμών Α. Κάντας ξεδίπλωσε όλο το σύστημα πληρωμής εκατομμυρίων ευρώ για μίζες σε 10 εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας την περίοδο 1997-2002. Από αυτά τα εννέα ήταν άγνωστα στους εισαγγελείς και ανακριτές, με αποτέλεσμα να αρχίζουν σύντομα νέες δικαστικές έρευνες για προμήθειες, ενώ αναμένονται εντάλματα σύλληψης εις βάρος των επιχειρηματιών για τους οποίους θα εντοπιστεί ο λογαριασμός με τον οποίο διακινούσαν τη μίζα.
Με μια μαραθώνια απολογία (συνεχίζεται και τη Δευτέρα) ο Α. Κάντας ξεδίπλωσε μπροστά στα έκπληκτα μάτια δυο ανακριτών και τριών εισαγγελέων όλη την πορεία των μιζών αναπτύσσοντας και αποκαλύπτοντας με λεπτομέρειες, με λογαριασμούς και ονόματα το σύστημα «ωφέλιμων πληρωμών», όσο θυμόταν, αφού «έχουν περάσει πολλά χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά, και «δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς τις πηγές από τις οποίες τα πήρα»!
«Ιδού ο λογαριασμός μου»
Αποκάλυψε πάντως στοιχεία: «Δωροδοκήθηκα για 10 συνολικά εξοπλιστικά προγράμματα και από περίπου επτά επιχειρηματίες ή διευθυντές των εταιρειών τους, όπως οι Ευ., Μπ., Κ., Τσο., Απ. και Τσ. (σσ.: τα ονόματα στη διάθεση της εφημερίδας). Τους περισσότερους τους γνώριζα από τη θητεία μου στην Αεροπορία, αφού ήταν απόστρατοι, που δραστηριοποιούνταν πλέον στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα ο Ευ., που τον γνώριζα από παλιά και στη φάση που με προσέγγιζε ήταν αντιπρόσωπος μεγάλης γερμανικής εταιρείας, η οποία προμήθευε συστήματα για τα υποβρύχια».
Οι ανακριτές κκ. Γαβριήλ Μαλλής και Ιωάννης Σταυρόπουλος τον ρώτησαν πώς μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. «Σας υποδεικνύω τον λογαριασμό μου στην Dresdner Bank στην Ελβετία, όπου ανοίχτηκε ο βασικός λογαριασμός για τα χρήματα που έμπαιναν από άλλες υπεράκτιες σε υπεράκτιες στις οποίες ήμουν εγώ ο βασικός beneficial owner», απάντησε ο απολογούμενος.
Στην ερώτηση πόσες ήταν οι offshore από τις οποίες έπαιρνε χρήματα και συγκεκριμένα ποιες ήταν δικές του και ποιοι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες, απάντησε: «Αλήθεια σας λέω, δεν θυμάμαι, βοηθήστε με. Πάντως θα σας επιβεβαιώσω όσα ονόματα μπορέσω και θυμηθώ».
Οι τρεις εισαγγελείς που παραβρέθηκαν στην τριήμερη απολογία του άλλοτε τρίτου ισχυρού άνδρα στα εξοπλιστικά στο υπουργείο Αμυνας, οι κυρίες Ευγενία Κυβέλου, Ελένη Σίσκου και ο κ. Αντώνης Ελευθεριάνος, οι οποίοι είχαν χειριστεί και παλιότερα έρευνες για εξοπλιστικά, άκουγαν έκπληκτοι τα δέκα εξοπλιστικά προγράμματα για τα οποία δωροδοκήθηκε ο Α. Κάντας. Σύμφωνα με όσα είπε και κατά πληροφορίες δωροδοκήθηκε για την προμήθεια των υποβρυχίων από την Atlas, τα Μιράζ, αλλά και τα Εξοσέτ (πύραυλοι) και τα άρματα στρατού, καθώς και τα αντιπυραυλικά συστήματα. Οι πηγές των προμηθειών εμφανίζονται να είναι από τη Σουηδία, τη Ρωσία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στο σημείο αυτό κατονόμασε και στέλεχος μεγάλης εξοπλιστικής εταιρείας που έχει ήδη απασχολήσει τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι τον ίδιο τον γνωστό επιχειρηματία. «Δεν τον ήξερα», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά. Παράλληλα κατονόμασε και τρία στελέχη μεγάλης εταιρείας που άλλαξε αντιπροσώπους στα μέσα της δεκαετίας του 2000.
«Τα έδιναν για να συμφωνώ»
Εύλογη ήταν η ερώτηση των δικαστικών για τη μίζα των 15,1 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε σε τράπεζες της Ελβετίας και της Σιγκαπούρης: «Αν πήρατε εσείς ως αναπληρωτής διευθυντής τόσο, οι άλλοι τι έπαιρναν και γιατί έδωσαν τόσα πολλά σε εσάς;». Οπως εξήγησε ο απόστρατος της Αεροπορίας και οικονομολόγος, είχε πολλές γνώσεις τεχνικές αλλά και οικονομικές για τις επίμαχες συμβάσεις: «Μου τα έδιναν για να μην κάνω ερωτήσεις, για να συμφωνώ, να μην έχω αντιρρήσεις και να υπογράφω ό,τι μου έφερναν»!
Σύμφωνα με τον Αντώνη Κάντα, είναι λογικό συμπέρασμα να δωροδοκήθηκαν και οι ανώτεροί του, οι υπουργοί και οι διευθυντές Εξοπλισμών, αφού οι υφυπουργοί δεν είχαν τέτοιες αρμοδιότητες. Αιχμές άφησε και για τον τρόπο που απομακρύνθηκε από τον Γιάννο Παπαντωνίου, «διότι επανέλαβε διαγωνισμό, που έγινε επί ημερών μου», είπε χαρακτηριστικά.
Οι ανακριτές και οι εισαγγελείς καλούνται τώρα να αξιολογήσουν τα λεγόμενά του. Κάποια πάντως διασταυρώνονται ως αληθινά και από την υπόθεση Atlas και τα στοιχεία που έχουν έρθει από τη Γερμανία, αλλά και την έφοδο σε γραφείο και οικία υπέργηρου αντιπροσώπου Εξοπλιστικών στο Κολωνάκι. Για όσους επιχειρηματίες θα εντοπιστεί ξέπλυμα βρώμικου χρήματος θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης· για τους άλλους, αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία, θα ασκηθεί δίωξη για ενεργητική δωροδοκία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου