Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Πάμε προς σύγκρουση με την Τροϊκα;

Επιβεβαιώνονται όλες οι εκτιμήσεις ότι οι Ευρωπαίοι, ουσιαστικά οι Γερμανοί, οδηγούν την Ελλάδα στο γκρεμό, δηλαδή σε μια μόνιμη οικονομική υποτέλεια, με μέτρα που θα διαλύσουν την ελληνική κοινωνία, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δείχνοντας ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της κοινωνικής έκρηξης ή της στροφής στα άκρα, πιέζουν αφόρητα την κυβέρνηση να αποδεχθεί νέα μέτρα για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Άσμουσεν, του ανθρώπου της Μέρκελ στο ευρωπαϊκό οικονομικό σκηνικό. Ο κ. Ασμουσεν απέκλεισε ακόμη και τη μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων, ένα σχέδιο που προωθούσε η κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεράσει το σοκ της αδυναμίας να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Καθώς οι δανειστές δεν συζητούσαν για νέο κούρεμα, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του, ετοίμαζαν ένα σχέδιο για μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων, ένα έμμεσο κούρεμα δηλαδή.
Πριν καν κατατεθεί ένα τέτοιο σχέδιο, έρχονται οι Γερμανοί και λειτουργώντας σαν «δολοφόνοι» χωρών, αποκλείουν τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα ζητούν νέα μέτρα, να αναλάβει την ευθύνη της η Ελλάδα. Ο κ. Ασμουσεν δήλωσε ότι είναι θέμα των ελληνικών αρχών να πράξουν τα απαραίτητα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και είναι επίσης σημαντικό να καλυφθεί το «σημαντικό» χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για το 2014, δήλωσε αποκλείοντας την μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Άσμουσεν υπογράμμισε ότι το σημερινό Eurogroup θα προχωρήσει σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του σημερινού προγράμματος, που υπάρχει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 και εκτιμάται σε 5 -6 δισ. ευρώ.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό και σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσω μετακύλισης ομολόγων το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα την νομισματική χρηματοδότηση», είπε ο Άσμουσεν, εξηγώντας ότι αυτό θα παραβίαζε τον περιορισμό περί χρηματοδότησης κυβερνήσεων, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη.
Την ίδια στιγμή από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ΔΝΤ διαμηνύει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα καθώς φοβάται, και δικαίως, ότι θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. Ζητά, βέβαια, να αναλάβει η Ευρώπη της ευθύνες της, κάτι που αποτελεί και τη βασική αιτία του «διαζυγίου» που έρχεται σύντομα και της αποχώρησης του Ταμείου από την τρόικα.
Κι ενώ οι Ευρωπαίοι πιέζουν ακόμη και τους Ιρλανδούς -που είναι έτοιμοι να βγουν από το Μνημόνιο- με νέα μέτρα, πλέον στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται όλοι ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια πιο ορθολογική λύση του ελληνικού προβλήματος, παρά τις θυσίες που έχει κάνει η χώρα. Για το λόγο αυτό φαίνεται να επιλέγεται η σκληρή γραμμή, ίσως και η σύγκρουση με τους τροικανούς το επόμενο διάστημα, κι ό,τι θέλει ας βγει.
Η ανακοίνωση των μέτρων για το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν το πρώτο δείγμα γραφής καθώς έγινε χωρίς να ερωτηθεί η τρόικα γι’ αυτό. Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι οι Ευρωπαίοι τηρούν σκληρή στάση, ακόμη και για μέτρα παντελώς αποτυχημένα όπως η αύξηση του ΕΦΚ.
Τις επόμενες ημέρες θα δούμε που θα εξελιχθεί η σύγκρουση και ποιος θα υποχωρήσει. Όμως, είναι σίγουρο ότι πρόκειται για την πιο κρίσιμη περίοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου