Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Σχέδια στο παρασκήνιο για στήριξη της Ελλάδας

Οι συζητήσεις για την επίλυση των δύο βασικών ελληνικών ζητημάτων, της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού στο πρόγραμμα προσαρμογής μέχρι το 2016 και της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέος, έχουν ξεκινήσει πλέον παρασκηνιακά και μάλιστα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Η βούληση των εταίρων για τη νέα στήριξη της Ελλάδας, που θα βγάλει οριστικά τη χώρα από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδέεται με τις κόντρες που καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Το ζητούμενο σήμερα για την Ελλάδα είναι η επίλυση των δύο παραπάνω προβλημάτων και όχι το πότε θα πάρει το επόμενο τμήμα της δόσης, δηλαδή το 1 δισ. ευρώ.
Η τρόικα θα πιέζει γιατί αυτός είναι ο ρόλος της, ωστόσο στις Βρυξέλλες έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που διακυβεύεται σήμερα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, γνωρίζουν επίσης πολύ καλά μέχρι πού μπορούν να πάνε στην άσκηση πιέσεων, καθώς και το ότι η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα να λάβει νέα οριζόντια μέτρα για να καλύψει οποιαδήποτε υποθετική δημοσιονομική «τρύπα» του 2014. Δεν πρόκειται να περάσουν εισπρακτικά μέτρα από τη Βουλή γιατί δεν θα τολμήσουν να τα ψηφίσουν οι περισσότεροι βουλευτές των δύο κυβερνώντων κομμάτων.
Το γεγονός ότι η τρόικα και οι εταίροι πριν καν ολοκληρωθεί το έτος λαμβάνουν ως δεδομένο ότι το 2013 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που είναι προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους, δεν αποδεικνύει από μόνο του ότι ήδη βρίσκονται στη διαδικασία της επόμενης μέρας; Ο κύβος ερρίφθη για τη στήριξη, αυτό που διακυβεύεται είναι η μορφή που θα έχει, δηλαδή το πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε.
Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί, ο οποίος υπογράμμισε στους δημοσιογράφους ότι όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι εταίροι θα τηρούν κι αυτοί τις δικές τους, υπονοώντας τη δέσμευση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, που ανέλαβαν οι χώρες της ευρωζώνης, τον Νοέμβριο του 2012.
Ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη που θα συμβάλει αποφασιστικά στην επιδίωξη της χώρας μας για προχωρημένες αποφάσεις θεωρείται στις Βρυξέλλες η επιτάχυνση της εξόδου δύο μνημονιακών χωρών από τα προγράμματα προσαρμογής μέσα στο έτος και μίας τρίτης μέχρι τα μέσα του 2014. Ιρλανδία και Ισπανία θα πουν αντίο στα Μνημόνια μέχρι τον Δεκέμβριο. Η εξέλιξη αυτή ήταν μεν αναμενόμενη γιατί η πρώτη έχει αρχίζει ήδη να δανείζεται σταδιακά από τις αγορές, και μάλιστα με επιτυχία, ενώ η δεύτερη πάντα δανειζόταν αλλά τώρα με πολύ χαμηλά επιτόκια, ωστόσο γίνεται ταχύτερα από τους αρχικούς υπολογισμούς. Η Πορτογαλία εκτιμάται ότι θα βγει μέχρι τα μέσα του 2014.
Η έξοδος των τριών χωρών από τα Μνημόνια θα τις βοηθήσει να πετάξουν με τα φτερά τους και κυρίως να επουλώσουν τις πληγές που προκάλεσαν όλα αυτά τα χρόνια στην κοινωνία οι πολιτικές λιτότητας.
Θα αλλάξει και τα δεδομένα στην ευρωζώνη, η οποία πλέον δεν θα στηρίζει με δάνεια πέντε χώρες, αλλά μόνο δύο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Μάλιστα με βάση το δεύτερο πρόγραμμα η χώρα μας έχει να λαμβάνει ακόμη 10 δισ. ευρώ και η Κύπρος άλλα 5 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη βούληση των εταίρων να κάνουν μία τελευταία σημαντική κίνηση για την οριστική επίλυση των ελληνικών προβλημάτων. Κι αυτό γιατί επιλύοντας το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, θα εξαλείψουν τον κίνδυνο νέας αποσταθεροποίησης της ευρωζώνης. Άλλωστε όλοι πλήρωσαν ακριβά τις παλινωδίες της Μέρκελ με τη χώρα μας, τώρα κι αυτή έχει καταλάβει ότι η αντιμετώπιση των ελληνικών ζητημάτων είναι μονόδρομος. Άλλωστε αυτή τη φορά δεν θα έχουν προβλήματα με τα Κοινοβούλιά τους σε μια νέα στήριξη της Ελλάδας, γιατί η χώρα μας τήρησε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.
Η απόφαση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα ληφθεί πιθανότατα τον Δεκέμβριο ή το αργότερο τον Ιανουάριο, ενώ το ποσό που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί κινείται στη ζώνη των 10 δισ. ευρώ. Λύσεις υπάρχουν και εξετάζονται, μεταξύ των οποίων και το περίσσευμα από τα δάνεια που έλαβε η χώρα μας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Κατηγορηματικό «όχι» στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους    
Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, φρόντισε να καταστήσει σαφές στο ΔΝΤ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ονομαστικού κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Δεν το θέλει κανένας, δεν είναι μέσα στα σενάριά μας, θα βρούμε άλλη λύση», είπε στους δημοσιογράφους.
Το ονομαστικό «κούρεμα» το ζητούσε το ΔΝΤ εκ του ασφαλούς δεδομένου ότι έχει διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα αφορούσε τα δικά του δάνεια. Ωστόσο πολιτικά αυτό είναι εντελώς ανέφικτο, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ζητήσει από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να επωμιστούν ένα μέρος του ελληνικού χρέους. Θα ήταν επίσης και ηθικά ανεπίτρεπτο να ζητηθεί από τους πολίτες που υπέφεραν από τη λιτότητα, όπως οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι, να χρηματοδοτήσουν και το χρέος των άλλων.
Συνεπώς, η ελάφρυνση θα αναζητηθεί με συμβατικά μέσα, δηλαδή έμμεσο «κούρεμα» που θα προέλθει από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, κυρίως των διμερών δανείων (55 δισ. ευρώ) και ενδεχομένως εκείνων των Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Αυτό θα γίνει μετά τον Απρίλιο του 2014 και πριν από το καλοκαίρι, και αφού προηγουμένως η Eurostat επιβεβαιώσει και επισήμως ότι η Ελλάδα τήρησε τη δέσμευσή της για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Νίκος Μπέλλος, στον “Τύπο της Κυριακής”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου