Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Τι άλλαξε ξαφνικά και ο Πούτιν δε θέλει να επενδύουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα;

(Ανανεωμένο) – Ενστάσεις για την επιλογή Ρώσων επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα αντί στη χώρα τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας  σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ, απ’ όπου κατάγεται και αναπτύσσει μεγάλο μέρος των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης.
«Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», ανέφερε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για να συμπληρώσει με νόημα: «Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό».
«Μεταξύ άλλων με έκπληξή μου ανακάλυψα ότι μια αρκετά σοβαρή επένδυση πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα», σημείωσε στην παρέμβασή του, χωρίς να κατονομάσει κάποιον επιχειρηματία.
«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε ποια οικονομικά και εν γένει χρηματιστικά προβλήματα υπάρχουν εκεί. Την ίδια στιγμή, εάν ένας επενδυτής επιλέγει μια τέτοια χώρα, προφανώς προβληματική, για τις επενδύσεις του και την προτιμά, ας πούμε, από την Περιφέρεια του Ροστόφ, γεννάται το ερώτημα: γιατί και τι δεν είναι εδώ αρκετό; Μπορεί η ρίζα του προβλήματος να είναι αυτό, που οι επιχειρηματίες ονομάζουν συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού;» παρατήρησε ο Ρώσος πρόεδρος, ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς τις ελλείψεις, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής αυτής του ρωσικού Νότου.
Ερωτήματα

Η ξαφνική αναφορά του Βλ. Πούτιν στην Ελλάδα και στο ότι είναι προβληματική χώρα για επενδύσεις είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτεί σοβαρές εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο. Τσάρος της Ρωσίας δεν το είπε τυχαία, δεν είχε σκοπό απλά να κατηγορήσει τον πρώην φίλο του Ιβάν Σαββίδη ( φαίνεται ότι τα έχουν σπάσει) που επενδύει στην Ελλάδα. Ούτε σκόπευε να μαζέψει τα ρωσικά κεφάλαια ώστε να μην επενδύουν στο εξωτερικό αλλά να μένουν στη Ρωσία.
Η ξαφνική στροφή του Βλ. Πούτιν έχει πολλές ερμηνείες και σίγουρα συνιστά αντικείμενο πολύ προσεκτικής αντιμετώπισης από την ελληνική διπλωματία. Θα μπορούσαμε όμως να υποθέσουμε τα εξής:
1.Τι άλλαξε ξαφνικά και ο Πούτιν δε θέλει να επενδύουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα, αν και είναι… πνευματικά κοντά στη Ρωσία, όπως είπε και ο ίδιος; Μέχρι πριν από τρείς μήνες με εντολή του δεν ήρθε τρεις φορές ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom για τη ΔΕΠΑ; Δεν συναντήθηκε με τον Σαμαρά κι έδειχνε θερμός για επενδύσεις στην Ελλάδα; Τότε δεν ήταν προβληματική χώρα;
2.Άραγε η αναφορά του συνδέεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του παιχνιδιού με τον αγωγό ΤΑΡ που παρακάμπτει το ρωσικό αέριο; Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουν οι Έλληνες, να μη συμμετάσχουν στον αγωγό προκειμένου να μην οργιστεί η Μόσχα;
3.Άραγε συνδέεται με την πρόσφατη επιστολή του Αντ. Σαμαρά στον Πούτιν που του ζητούσε να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου; Αν δε θέλουν να το μειώσουν ας μας επιτρέψουν να αγοράσουμε από αλλού.
4.Μήπως είναι ένα μήνυμα στην Αθήνα επειδή ο πρωθυπουργός «τόλμησε» να πάει στην Ουάσιγκτον και να ζητήσει βοήθεια; Τι πρέπει να κάνει δηλαδή η Ελλάδα. Να μη διαπραγματεύεται με τους δανειστές της μια καλύτερη λύση γιατί έτσι, κατά τους Ρώσους, προσδένεται στο άρμα της Ευρώπης και των ΗΠΑ; Αν δε θέλει κάτι τέτοιο ο κ. Πούτιν ας βοηθήσει την Ελλάδα με δάνεια ή με επενδύσεις.
5.Το γεγονός ότι οι Ρώσοι εγκατέλειψαν την Κύπρο και το ίδιο κάνουν και με την Ελλάδα δείχνει ότι δεν υπάρχουν ούτε θρησκείες, ούτε δεσμοί αίματος όταν μπαίνει μπροστά το χρήμα. Ας το καταλάβουν αυτό ορισμένοι που περιμένουν από την Επανάσταση του 1821 το… Μόσκοβο να τους σώσει.
Και τέλος, η στάση της Ρωσίας είναι μια απάντηση σε όλους εκείνους που ακόμη και σήμερα λένε ότι η Ελλάδα είχε επιλογές για το χρέος της. Και οι επιλογές ήταν να δανειστεί από τη Ρωσία. Ο Πούτιν και η νομενκλατούρα που κυβερνά δεν ξεχωρίζει κανέναν και δεν θα θυσιάσει ούτε ένα ρούβλι αν πρόκειται να θιγούν τα ρωσικά συμφέροντα. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση.

Κυβερνητική ενόχληση

Ασφαλώς και υπάρχει ενόχληση ανέφερε κυβερνητική πηγή με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτό έλειπε, να θεωρούμε μειονέκτημα, ότι η Ελλάδα, μετά από τόσες θυσίες του λαού της έχει αρχίσει να προσελκύει ξένες επενδύσεις πρόσθετε η ίδια πηγή.
Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα για επενδύσεις είχε δηλώσει νωρίτερα στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κληθείς θα σχολιάσει τη δημόσια παραίνεση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους Ρώσους επενδυτές να επενδύουν στη χώρα τους αντί στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου