Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Οπου ακούς χαμηλό κόστος, ανθρώπινο κρέας μυρίζει

apple εκμετάλλευση δουλεία

 


Από το forum.prisonplanet.com: «Ενα χαλασμένο μήλο καταστρέφει ολόκληρο το κλαδί - Τα καλά iphones είναι φτιαγμένα από υλικά που ανακυκλώνονται» 
Η Apple έκοψε τη συνεργασία της με την κινεζική Foxconn και προτίμησε την Pegatron, που είναι ίδια
και χειρότερη...
Τι κι αν η Apple έκανε το απαραίτητο λίφτινγκ διακόπτοντας τη συνεργασία με την κινεζική Foxconn λόγω του σκανδάλου για απαράδεκτες εργασιακές πρακτικές και «θύματα» ακόμη και ανηλίκους!
Ο νέος της προμηθευτής-εταίρος, η Pegatron, δεν χρειάζεται να μπει στο μικροσκόπιο ελέγχων για να διαπιστωθεί, όπως καταγγέλλει η οργάνωση China Labor Watch (CLW), ότι παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή εργασιακή νομοθεσία ενώ οι καινούργιες αναφορές για απάνθρωπες συνθήκες, χαμηλές αμοιβές και ίσως δυσμενέστερο περιβάλλον από εκείνο της Foxconn, πλήττουν πολύ σοβαρά την εικόνα και το κύρος της Apple.

Νέα έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης CLW καταλήγει στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από 10 χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι απασχολούνται στα εργοστάσια της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται η Apple στην Κίνα, και πολλοί εκ των «έγκλειστων» ουσιαστικά εργαζομένων είναι ηλικίας μεταξύ 16 και 18 ετών.
Από τις περίπου 200 συνεντεύξεις με εργαζομένους στα εργοστάσια αυτά, που κατασκευάζουν iPads και iPhones για λογαριασμό της Apple, προέκυψαν συγκλονιστικά στοιχεία, σε όποια ζυγαριά κι αν υπολογίσει κανείς το «βάρος» τους.
Το ωράριο εργασίας καταστρατηγείται ακόμη και κατά 80 ώρες σε μηνιαία βάση, με τους εργαζομένους να απασχολούνται ακόμη και 12 ώρες την ημέρα σε επταήμερη εργάσιμη εβδομάδα. Εκπαίδευση τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ενώ ο εξοπλισμός δεν είναι ασφαλής, κάτι που επιτείνεται από την έλλειψη ειδίκευσης των χειριστών και την... παράλειψη συντήρησης των μηχανημάτων. Οι εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν εξόδους κινδύνου, ενώ οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα παρά μόνο για ελάχιστες ημέρες αναρρωτικής άδειας. Εγκυοι και μεγάλης ηλικίας εργαζόμενοι μπορεί να είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται όρθιοι για περισσότερες από οκτώ ώρες.
Τα ημερομίσθια είναι πολύ χαμηλά (λιγότερο από 1,5 δολάριο τη μέρα), μεγάλος είναι ο χρόνος αναμονής στα κυλικεία και άθλιες οι γενικότερες συνθήκες υγιεινής στους χώρους εργασίας. Προϊστάμενοι και επιστάτες χρησιμοποιούν μεθόδους εξευτελισμού και μείωσης της προσωπικότητας των εργατών, τους οποίους φθάνουν ακόμη και να τρομοκρατούν με κάθε τύπου επιθέσεις, φραστικές αλλά και σωματικές.
Βεβαίως, υπάρχει γραμμή καταγγελίας παρατυπιών όπως και «κυτίο παραπόνων» που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι, χωρίς ωστόσο κανείς τους να τολμά να φθάσει μέχρι εκεί. Οι περισσότεροι άλλωστε αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη εργατικού συνδικάτου κι ενός συμβουλίου για την προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Οι μεγάλες δυτικές ή πολυεθνικές εταιρείες από την πλευρά τους επιλέγουν τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζονται στην Κίνα με βασικό κριτήριο να τηρούνται οι προδιαγραφές ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και να είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής, ώστε στη συνέχεια να προκύψουν ανταγωνιστικές τιμές. «Οταν ακούς τάξη, ανθρώπινο κρέας μυρίζει», έλεγε στη Μαρία Νεφέλη ο Ελύτης και ίσως παραφράζοντας μπορούμε να ταυτίσουμε αυτή τη ζηλευτή «τάξη» με το «χαμηλό κόστος».
(Πηγές: Reuters-Spiegel-chinalaborwatch.org)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ k.tzavara@eleftherotypia.net
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου