http://www.antinews.gr/2013/08/12/224424/
«Και τώρα η τρόικα». Η φράση αυτή θα μπορούσε να αποτελεί την κεντρική ιδέα στο Μέγαρο Μαξίμου για το επόμενο διάστημα, καθώς η έλευση των εκπροσώπων των πιστωτών, ανεβάζει και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο.
Η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται όμως στην παρούσα φάση εντελώς αλλαγμένη και αρκετά πιο σίγουρη για τον εαυτό της. Ο βαθμός αυτοπεποίθησής της αυξήθηκε, μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ και την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.
Πλέον, η Αθήνα, ευελπιστώντας ότι θα έχει και την στήριξη των ΗΠΑ, θα προετοιμαστεί πολύ καλύτερα για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία θα κορυφωθεί επί της ουσίας, μετά τις Γερμανικές εκλογές, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το πιο βασικό όμως που αποκαλύπτει σήμερα το Antinews, είναι ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες του οβάλ γραφείου στο Λευκό Οίκο, συζητήθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2014.
Η ελληνική κυβέρνηση, με το όπλο του πρωτογενούς πλεονάσματος, εάν επιτευχθεί στο τέλος του έτους, θα επιδιώξει να βγει στις αγορές για να δανειστεί.
Το 2014 τελειώνει η διάρκεια του μνημονίου και ο Αντ. Σαμαράς θέλει να βγει δυναμικά η χώρα στις αγορές να βρει χρήματα, χωρίς όμως να έχει και πάλι ανάγκη ένα δανεισμό από την τρόικα με δυσμενείς όρους.
Η Αθήνα θέλει να αποφύγει όλη αυτή τη βασανιστική και εξευτελιστική εν πολλοίς διαδικασία που βίωσε το πολιτικό σύστημα και η ίδια η ελληνική κοινωνία με τα συνεχή μέτρα και τους εκβιασμούς των τροικανών και θα επιζητήσει να βρει μόνης της λύση στις αγορές.
Αυτό όμως για να έχει αίσιο τέλος, θα πρέπει να υπάρχει η στήριξη από μια μεγάλη χώρα. Αυτό το σύμμαχο τον βρήκε ο Αντ. Σαμαράς στο πλευρό του Ομπάμα, ο οποίος ήταν θετικός να συμβάλλουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές και να βρει τα απαραίτητα χρήματα.
Αυτό βέβαια δεν θα γίνει με το αζημίωτο, καθώς συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και της παραχώρησης ζωτικού πεδίου στο εγχώριο πεδίο, ενώ κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι συζητήθηκε για τα εθνικά θέματα. Αυτό μένει να αποτυπωθεί σε μελλοντική φάση, όταν θα ανοίξουν και πάλι τα εθνικά θέματα, με πρώτο το Κυπριακό και σε δεύτερη φάση, έως τον Δεκέμβριο, με το Σκοπιανό.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά πλέον για την Ελλάδα με τον Πρωθυπουργό να υπολογίζει στην ενεργή στήριξη του Αμερικανού Προέδρου, εν αντιθέσει με πριν ένα χρόνο, οπότε και επιζητούσε την εύνοια του Βερολίνου.
Η αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθείται εξουδετέρωσε κοινωνικές τάξεις που στήριζαν το αστικό σύστημα και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως π.χ. πολιτική αποσταθεροποίηση, επιλέγεται μια άλλη οδός.
Η ελληνική κυβέρνηση πλέον μετατοπίζει το βάρος στην αναμέτρηση που θα έχει με την τρόικα και ελπίζει στην βοήθεια των ΗΠΑ, κυρίως στο ΔΝΤ, όπου και έχει το «πάνω χέρι».
Ο Ομπάμα, συμφώνησε με τον Σαμαρά στο Λευκό Οίκο να υπάρχει ανοικτή γραμμή Ουάσιγκτον και Αθήνας, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη βοήθεια.
Γι’ αυτό και ορίστηκε υπεύθυνος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, που έχει συγκρουστεί παλαιότερα με τον εμπνευστή της προτεσταντικής λιτότητας, τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αναλάβει να χειριστεί το ελληνικό ζήτημα.
Επίσης, σημαντικό στοιχείο στην όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης, είναι οι προσωπικές επαφές και επικοινωνίες που θα έχει σε ανώτατο επίπεδο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Ο Αντ. Σαμαράς θα βρεθεί και πάλι στις ΗΠΑ στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μεταβεί, σύμφωνα με τον έως σήμερα σχεδιασμό, στο άντρο του ΔΝΤ, για να συναντηθεί και με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Πρωθυπουργός, λίγο μετά τις γερμανικές εκλογές, θα βρεθεί στις ΗΠΑ, για την ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ, και θα συνομιλήσει με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, που υποστηρίζει μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που θα επιτρέψει και τη συνέχιση της συμμετοχής του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Μάρκος Αυρήλιο
ς
ς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου