Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Μπορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αντικαταστήσουν την πραγματική δημοκρατία;

http://hassapis-peter.blogspot.gr/2013/06/blog-post_8817.html

Ο καθένας μας έχει για κάθε θέμα και μια προσωπική, διαφορετική από τους άλλους,  άποψη την οποία υποστηρίζει με σθένος. Δεν υπάρχει όμως κάποιος από εμάς όλους που να ξέρει περισσότερα και κάποιος άλλος λιγότερα. Απλά ο καθένας μας βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία και εδώ είναι η διαφορά μεταξύ...
πραγματικής δημοκρατίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκείνο που κάνει η πραγματική δημοκρατία, μέσα σε μια κοινωνική ομάδα, είναι ότι μέσω της ΖΩΝΤΑΝΗΣ (εδώ είναι το μυστικό) συζήτησης επιτυγχάνει τη ζύμωση των διαφορετικών απόψεων και στη συνέχεια την υιοθέτηση μιας νέας άποψης, πολύ ανώτερης ή έστω ευρύτερα αποδεκτής, από όλες τις επιμέρους.

Επαναλαμβάνουμε ότι το μυστικό της επιτυχίας της δημοκρατίας είναι η ζωντανή διαβούλευση, η ζύμωση και η διαμόρφωση μιας νέας κοινά αποδεκτής (ή κατά πλειοψηφία) άποψης. Αυτός ακριβώς (δηλαδή η αδυναμία συνεύρεσης των πολιτών στις σύγχρονες πολυπληθείς κοινωνίες) είναι και ο λόγος υποχώρησης της δημοκρατίας, έναντι του αντιπροσωπευτικού ολιγαρχικού πολιτεύματος.   

Δυστυχώς, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εδώ μειονεκτούν. Όσες μέρες και να συζητάμε ψυχρά μέσα από το διαδίκτυο, σε κανένα κοινό συμπέρασμα δεν πρόκειται να καταλήξουμε. Ο καθένας μας ταμπουρώνεται πίσω από το ψυχρό πληκτρολόγιο και δεν αλλάζει άποψη με τίποτα. Μια τέτοια συζήτηση, ακόμα και μεταξύ δύο ανθρώπων μπορεί να καταλήξει σε διαδικτυακό καυγά και ύβρεις. Αν μπορούσαν οι άνθρωποι να καταλήγουν σε σχηματισμό κοινών προτάσεων μέσα από το διαδίκτυο, τότε να είστε βέβαιοι ότι το σύστημα θα το είχε ήδη απαγορεύσει.  

Αυτή η ψυχρότητα της επικοινωνίας, είναι το μεγάλο μειονέκτημα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γι' αυτό και δεν μπορούν μέχρι στιγμής να αποτελέσουν σοβαρό αντίπαλο για το σύστημα που κάνει πολύ πιο εύκολη προπαγάνδα με την τηλεόραση η οποία δημιουργεί ευκολόπλαστες για το σύστημα μάζες και όχι κοινωνία πολιτών. Το σύστημα γνωρίζει ότι το διαδίκτυο αποτελεί μέσο εκτόνωσης και ακύρωσης της αγωνιστικής διάθεσης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου