http://www.kourdistoportocali.com/articles/20770.htm
Η γαλλικής καταγωγής Jacqueline Lee Bouvier, «ιερή χήρα» του δολοφονημένου προέδρου Τζον Κένεντι, άφησε άφωνη την Αμερική, με την απόφασή της να παντρευτεί τον «Έλληνα πειρατή», όπως αποκαλούσαν τα μίντια των ΗΠΑ τον Αριστοτέλη Ωνάση. Όμορφη, πλούσια, διάσημη, αξιοσέβαστη, ξαφνικά γκρεμίστηκε με πάταγο από το εικονοστάσι μιας χώρας στην κρεβατοκάμαρα ενός 62χρονου κροίσου που διέθετε την πιο ακριβή πλωτή γκαρσονιέρα του κόσμου.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 1968, το Boeing της Ολυμπιακής ήταν έτοιμο να κατευθυνθεί προς τον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου Κένεντι της Νέας Υόρκης, όταν ξαφνικά δόθηκε η εντολή να σταματήσει. Οι αεροσυνοδοί με ευγενικό τρόπο ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι η πτήση ακυρώνεται. Όταν αυτοί άρχισαν να κατεβαίνουν στο έδαφος, αντίκρισαν ένα περίεργο θέαμα.
Μια σειρά από λιμουζίνες κατέφθασαν σταματώντας μπροστά στη σκάλα του αεροπλάνου. Μετέφεραν την Τζάκι Κένεντι, τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον, τους γονείς της, τις δυο κουνιάδες της και την ακολουθία της πρώην πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Με αυτό το πρωτοφανές θράσος του Ωνάση, που ακύρωσε προγραμματισμένη εμπορική πτήση για προσωπικούς λόγους, ο κόσμος πληροφορήθηκε από το αεροδρόμιο JFK τον επικείμενο γάμο του με την Τζάκι.
Η εφημερίδα New York Post σχολίασε ως εξής την απόφαση της Τζάκι να παντρευτεί τον Ωνάση: «Είναι ξένος, είναι γέρος, είναι απαράδεκτα πλούσιος. Έχει τη σκοτεινή εμφάνιση μέλους μαφίας.
Για πέντε χρόνια ο κόσμος θαύμαζε την κομψότητα, τη γοητεία και την ομορφιά της κυρίας Κέννεντι. Τώρα όμως η Ζακελίν μας απογοητεύει. Για αυτήν ευχόμασταν έναν πρίγκηπα. Εκείνη όμως διάλεξε έναν άνθρωπο που όλοι τον περιγράφουν σαν «λαμπρό πειρατή».
Για πέντε χρόνια υπήρξε η νεαρή βασίλισσα της Αμερικής. Τώρα όμως πρόδωσε την εικόνα που είχαμε φτιάξει, την εικόνα ενός τριαντάφυλλου που ανθούσε μέσα στην καρδιά μας….»
Πριν παντρευτεί τον Ωνάση, η δημοτικότητα της Τζάκι στην Αμερική βρισκόταν σε δυσθεώρητα ύψη. Έπαιρνε 2000 επιστολές την εβδομάδα και είχε γραμματέα και ταχυδρομική ατέλεια για να στέλνει ευχαριστήριες απαντήσεις.
Με την αναγγελία του γάμου η υψηλή κοινωνία των ΗΠΑ και κυρίως εκείνη της συντηρητικής Βοστώνης, έμεινε εμβρόντητη. Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του JFK, η γυναίκα του που στην Αμερική λατρευόταν κυριολεκτικά, πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό και την Ευρώπη με προορισμό το Ιόνιο και τον Σκορπιό, το ιδιόκτητο νησί του Έλληνα μεγιστάνα, για να στεφανωθεί μαζί του ορθόδοξα.
Ο πειρατής των θαλασσών στα 62 του χρόνια κούρσευε με τη θέλησή της την «Αγία» χήρα των ΗΠΑ και με την συγκατάθεση των καθολικών Κέννεντι, προεξάρχοντος του γερουσιαστή Τεντ, ο οποίος δυο εβδομάδες πριν κολυμπούσε μαζί της στην πισίνα της «Χριστίνας» και στα νερά του Σκορπιού.
Η πρώτη γνωριμία
Ο Ωνάσης είχε γνωρίσει τη Τζάκι για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1957. Η «Χριστίνα» βρισκόταν σχεδόν μόνιμα αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Μόντε Κάρλο και ένας από τους εκλεκτότερους καλεσμένους – σίγουρα ο σημαντικότερος για τον Άρη, αφού ήταν αυτός που του άνοιγε όσες πόρτες επέμεναν να μένουν κλειστές – ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Ο Ωνάσης είχε προσκαλέσει στη θαλαμηγό του τον Τζον Κένεντι – τότε ακόμα γερουσιαστή της Μασαχουσέτης – και την σύζυγό του Ζακλίν για ένα ποτό. Ο Έλληνας κροίσος ήθελε να συστήσει στον Τσόρτσιλ αυτόν που πίστευε ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Τελικά όμως ήταν ο ίδιος ο Ωνάσης που γοητεύτηκε από την κομψή Τζάκι και διατήρησε έκτοτε συστηματική επαφή μαζί της.
Το 1963, όταν η Τζάκι έχασε πρόωρα τον γιό της Πάτρικ, ο Ωνάσης προσφέρθηκε να της παραχωρήσει τη «Χριστίνα» για μια κρουαζιέρα στο Ιόνιο και την Κωνσταντινούπολη και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα ότι η πρώτη κυρία θα περνούσε 15 μέρες στην Ελλάδα κάνοντας διακοπές και αναρρώνοντας. Τα υπόλοιπα ήταν απλώς θέμα χρόνου.
Ο Αριστοτέλης γοήτευσε την κοσμοπολίτισσα Τζάκι, λίγους μήνες αργότερα ο JFK έπεφτε νεκρός στο Τέξας και ο δρόμος ήταν πλέον ανοιχτός. Στις 17 Αυγούστου του 1968 ο Ωνάσης αποφάσισε να διαλύσει το δεσμό του με τη Μαρία Κάλλας και να ζητήσει σε γάμο τη χήρα του Κέννεντι. Όλα συνέβησαν πάνω στη «Χριστίνα», στη διάρκεια μιας γιορτής, όπου ήσαν παρούσες η Κάλλας και η Τζάκι. Επίσης η Λι Ράτζιβιλ (αδερφή της Ζακελίν) και ο Έντουαρντ Κένεντι.
Ο Ωνάσης είχε κουβαλήσει με ελικόπτερο από την Αθήνα το Σταμάτη Κόκοτα με την ορχήστρα του και τον φίλο του κοσμικό αντικέρ Κώστα Χαριτάκη για να μάθει συρτάκι στη Τζάκι. Μετά από ένα νυχτερινό μπάνιο στα νερά του Σκορπιού, το γλέντι συνεχίστηκε με πενιές και τραγούδια. Την ίδια στιγμή η Κάλλας είχε αποσυρθεί στην καμπίνα της μαζεύοντας τα προσωπικά της είδη και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η σχέση της με τον Ωνάση είχε πάρει τέλος.
Στις 15 Οκτωβρίου του 1968, η εφημερίδα Boston Herald Traveler ανακοίνωνε στο πρωτοσέλιδό της: «Η χήρα του Τζον Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης σύντομα παντρεύονται». Τα πρωτοσέλιδα της επομένης του γάμου ωστόσο ήταν σκληρά: «Η αντίδραση εδώ είναι οργή, σοκ και απογοήτευση», έγραφαν οι Times της Νέας Υόρκης. Και βέβαια εννοούσαν ότι όλο αυτό το αλισβερίσι είχε σίγουρα και άλλες, πιο σκοτεινές πλευρές, πίσω από τη βιτρίνα του έρωτα και της αμοιβαίας έλξης.
Πολλοί έκαναν λόγο για συναλλαγή και μυστικές οικονομικές συμφωνίες. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νίκολας Γκέιτζ γράφει στο βιβλίο του «Ελληνική φωτιά: Η ερωτική ιστορία της Κάλλας και του Ωνάση», πως ο Αριστοτέλης ήθελε να παντρευτεί τη Τζάκι για να μπει στο μάτι των Αμερικανών και να ικανοποιήσει τη μεγαλομανία του παίρνοντας την πιο διάσημη γυναίκα της εποχής.
Στην αρχή του γάμου του – συνεχίζει ο Γκέιτζ – ο Ωνάσης ήταν ενθουσιασμένος με την αίσθηση παντοδυναμίας που του έδινε δίπλα του η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και με τη θετική εξέλιξη που είχαν τα διάφορα επιχειρηματικά του σχέδια. Ο αμερικανικός Τύπος τον κατηγορούσε συνεχώς για τη συνεργασία του με τη χούντα των συνταγματαρχών σε κάποιο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ωμέγα», λεπτομέρειες του οποίου δεν έγιναν ποτέ γνωστές.
Ας αφήσουμε όμως τους Αμερικάνους να τρώγονται και ας περάσουμε στο χρονικό της 20ης Οκτωβρίου 1968, που σε ολόκληρο τον κόσμο χαρακτηρίστηκε ως ο «γάμος του αιώνα». Μεταφέρουμε αυτούσια την ανταπόκριση του Μανώλη Μαθιουδάκη από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την επομένη του μυστηρίου:
Οι προετοιμασίες
«Βαριά σύννεφα έπεσαν από το πρωί επάνω από τα κυπαρίσσια, τους ευκαλύπτους και τους πορτοκαλεώνες του Σκορπιού και δημιούργησαν μιαν ατμόσφαιρα εξαιρετικά βαρύθυμη. Οι ρομαντικοί, εν τούτοις, αδιόρθωτοι πάντοτε, θεωρούν σαν καλό σημάδι την βροχή, όταν έρχεται σε ημέρα γάμου. Στον έξω κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνοι που πάσχουν για τα σύμβολα, θεώρησαν τον χθεσινό γάμο σαν δυσοίωνο σημάδι ενός θρύλου, από εκείνους που αιχμαλωτίζουν την φαντασία των λαών με την μυστικιστική μαγεία τους».
«Εκτός από τα μέλη των οικογενειών του γαμβρού και της νύφης και ορισμένους στενούς φίλους τους, παρέστησαν στους γάμους με ειδικές άδειες οκτώ δημοσιογράφοι και φωτογράφοι! Συνολικά παρέστησαν 48 άτομα, περιλαμβανομένων και των δημοσιογράφων. Προχθές την νύκτα και ενωρίς χθες το πρωί έβρεχε στην περιοχή και η θάλασσα ήταν ταραγμένη και σκοτεινή ύστερα από μήνες φωτός και γαλήνης.
«Η τελετή του γάμου άρχισε ακριβώς στις 5.10 με καθυστέρηση μιας ώρας και πλέον, στο μικροσκοπικό παρεκκλήσιο της «Μικράς Παρθένου». Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, 62 ετών και η Ζακλίν Κένεντι, 39, αντήλλαξαν δακτυλίδια, πριν ο Ελληνορθόδοξος ιερεύς Πολύκαρπος Αθανασίου, ετών 31, από τας Αθήνας, που έφτασε εκεί το μεσημέρι αεροπορικώς, τελέσει το μυστήριο».
«Ο γαμβρός και η νύφη εξεκίνησαν από την θαλαμηγό «Χριστίνα» για να μεταβούν στο παρεκκλήσι. Έβρεχε ακόμη, ο καιρός ήταν ψυχρός και ο δρόμος δεν έλαμπε όπως μέχρι προχθές. Προηγήθη ο Ωνάσης, φορώντας ένα πανωφόρι και κάτω από το πανωφόρι επίσημο σκούρο κοστούμι. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου το εκάλυψε με αυτοκίνητο. Η Ζακλίν επήγε στο παρεκκλήσιο με μια ταχύτατη άκατο και δεν χρειάστηκε να περπατήσει παρά μόνο ολίγες δεκάδες μέτρα. Μαζί της ήταν και τα δυο της παιδιά, ο Τζων και η Καρολίν, τέκνα του μεγαλυτέρου από τους Προέδρους της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας (!).
«Η Ζακλίν όταν αποβιβάστηκε από την άκατο, δεν θέλησε να στεγασθεί κάτω από ομπρέλα για να προχωρήσει προς την «Μικρά Παρθένο». Μέσα σ’ αυτόν τον άθλιο καιρό, κάθε χαμόγελο είχε εξαφανισθεί. Για την Ζακελίν, ο Σκορπιός ήταν το ιδεωδέστερο φυσικό περιβάλλον για την τελετή του γάμου της. Η σύμπτωση όμως της αρνήθηκε αυτή την ικανοποίηση κατά τρόπο που έκανε αρκετούς προληπτικούς να μιλήσουν για κακό οιωνό».
Η νύφη και ο γαμπρός
Η Τζάκι χτενίστηκε από Αθηναίο κομμωτή επί μιάμιση ώρα. Τα μαλλιά της ήταν χτενισμένα προς τα κάτω, σε στιλ «φλου», με ποστίς που κατέληγε σε κοτσίδα. Το ποστίς είχε «ρυμπάν», όμοιο με το χρώμα του φορέματός της.
Η νύφη φόρεσε «ανσάμπλ» από κρεμ δαντέλα που είχε σχεδιάσει ειδικά για την περίσταση ο Βαλεντίνο, μίνι φούστα – δυο δάχτυλα πάνω από το γόνατο – με πιέτες επίσης κρεμ και γόβες άσπρες κλειστές. Η προετοιμασία της τελείωσε στις 4.30 το απόγευμα. Όταν βγήκε από τη «Χριστίνα» έβρεχε, γι’ αυτό φόρεσε στο κεφάλι ροζ μαντίλι και παλτό χρώματος – τι άλλο; – κρεμ.
Ο Ωνάσης έφτασε στο εκκλησάκι με καλοκαιρινό βαθύ μπλε κοστούμι, κόκκινη γραβάτα και λευκό μαντιλάκι. Δε φορούσε τα γυαλιά του. Δίπλα του, ο γιος του Αλέξανδρος προτίμησε γκρι κοστούμι με ένα άσπρο γαρύφαλο στο πέτο. Η Χριστίνα φόρεσε ένα ροζ φόρεμα.
Ανάλογα ενδεδυμένα ήταν και τα παιδιά της Τζάκι: Η Καρολίνα με ροζ φορεματάκι και ο μικρός Τζον με γκρι κοστούμι, μακρύ παντελόνι, κόκκινη γραβάτα και κόκκινο μαντιλάκι στην τσέπη.
Στις 4.45 κατέβηκε πρώτη από τη «Χριστίνα» η Τζάκι, κρατώντας από το ένα χέρι τον μικρό γιο της Τζον Τζούνιορ και από το άλλο την κόρη της Καρολίνα. Τη συνόδευαν οι δυο κουνιάδες της. Επιβιβάσθηκαν σε ένα κρις κραφτ, το οποίο αγκυροβόλησε στον όρμο που βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι.
Τρία λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει εκεί ο Ωνάσης, τον οποίο συνόδευαν τα παιδιά του Χριστίνα και Αλέξανδρος, η κουμπάρα Άρτεμις Γαροφαλίδου και άλλοι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων και οι γονείς της Τζάκι.
Το μυστήριο
Ο Ωνάσης υποδέχτηκε τη νύφη στην εκκλησία. Τη φίλησε στο μάγουλο και της πρόσφερε μια ανθοδέσμη. Το παρεκκλήσι της «Μικράς Παρθένου» είχε στολιστεί με καμέλιες και λεβάντα από τους κηπουρούς του Σκορπιού. Όλα τα λουλούδια μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό. Στις 5.10 άρχισε η τελετή, η οποία κράτησε 42 λεπτά, ενώ έξω έπεφτε καταρρακτώδης βροχή. Τον γάμο ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Αθανασίου, ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Τις λαμπάδες κρατούσαν ο μικρός Τζον και η Καρολίνα. Τη χορωδία αποτελούσαν οι Δεληγιώργης, Ζαγοραίος και Λουλάς.
Στις 5.15 ο αρχιμανδρίτης έψαλε το «Ευλόγησον τους δούλους σου Αριστοτέλη και Ζακελίν». Στις 5.23 είπε το «Χάρισον εις την δούλην σου καρπό της κοιλίας». Στις 5.24 το «αρραβωνίζονται». Στις 5.25 έγινε η στέψη. Στις 5.28 άρχισε ο «Χορός του Ησαΐα». Στις 5.30 ο αρχιμανδρίτης κάλεσε το ζεύγος μπροστά στο Ιερό και το ευλόγησε. Ένα τέταρτο αργότερα τελείωσε η γαμήλια τελετή.
Ο Ωνάσης ήταν περισσότερο συγκινημένος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι ευχαριστημένος από τον γάμο» και τους υποσχέθηκε ότι «θα ξαναϊδωθούμε». Η Τζάκι εκδήλωσε και αυτή την ικανοποίησή της. Ο Αλέξανδρος έδειχνε ανήσυχος, ενώ η Χριστίνα φαινόταν ευχαριστημένη. Τα δυο παιδιά της Τζάκι έδειχναν σα να βρίσκονταν αλλού, τελείως ξένα με όσα συνέβαιναν γύρω τους. Και μια κακία: η Τζάκι που φορούσε παπούτσια με κοντά τακούνια, ήταν ψηλότερη από τον Ωνάση.
Οι μπομπονιέρες ήταν επίχρυσες και είχαν το σχήμα βυζαντινού στέμματος. Σε όλη τη διάρκεια της τελετής, στην είσοδο του μικρού ναού στεκόταν ο τεράστιος σωματοφύλακας, τον οποίο είχε διαθέσει το FBI για την προστασία των δυο παιδιών του Τζον Κένεντι, ενώ παρόντες ήταν και δέκα χωροφύλακες. Όλοι οι καλεσμένοι είχαν στα πέτα τους άσπρα γαρύφαλα.
Όταν τελείωσε ο γάμος μπήκαν σε ένα από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που οδηγούσε ο ίδιος ο Ωνάσης. Η Τζάκι κρατούσε στα πόδια της την κόρη της, ενώ στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν ο α’ μηχανικός της «Χριστίνας» Δαρούσος και ο μικρός Τζον. Κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στο σπίτι για το γλέντι. Έξω συνέχιζε να βρέχει…
Και ύστερα…το τέλος
Πριν συμπληρώσει ένα μήνα παντρεμένος, ο Ωνάσης πέταξε στο Παρίσι και δείπνησε μαζί με τη Μαρία Κάλλας, την αφοσιωμένη ερωμένη του. Με τον καιρό να περνάει, οι δρόμοι των δυο νιόπαντρων άρχισαν σιγά να χωρίζουν.
Η Τζάκι προτιμούσε να χάνεται στην Ευρώπη βρίσκοντας παρηγοριά στα ψώνια και ο Αριστοτέλης προτιμούσε να ασχολείται με τις μπίζνες του. Ο θάνατος του Αλέξανδρου το 1973 και η επίπτωσή του πάνω στον Ωνάση, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσά τους.
Η Τζάκι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη όταν ο Έλληνας μεγιστάνας άφησε την τελευταία του πνοή στο Αμερικανικό νοσοκομείο του Παρισιού στις 15 Μαρτίου του 1975.
«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με έσωσε κάποια στιγμή που σκιές είχαν καταβροχθίσει τη ζωή μου. Σήμαινε πολλά για μένα. Με έφερε σε ένα κόσμο όπου μπορούσε κανείς να βρει και ευτυχία και αγάπη. Ζήσαμε πολλές ωραίες εμπειρίες μαζί που δεν μπορούν να ξεχαστούν και για τις οποίες θα είμαι αιώνια ευγνώμων», ήταν η δήλωσή της μετά τον θάνατο του Άρη. Η Τζάκι κληρονόμησε 26 εκατομμύρια δολάρια, αφού πριν παραιτήθηκε από κάθε άλλη αξίωση από την περιουσία του Ωνάση.
Αυτό από το οποίο δεν μπόρεσε να απαλλαχθεί ποτέ, ήταν το όνομα. Ο τελικός διακανονισμός την υποχρέωσε να μην αποχωριστεί το «Ωνάση» μέχρι το θάνατό της…
Πηγές:
«Η Δυναστεία Ωνάση», Δημήτρη Λυμπερόπουλου
ΤΑ ΝΕΑ, αρχείο, Μανώλης Μαθιουδάκης
«Nemesis, the true story», Peter Evans
in.gr
www.oneman.gr
Η γαλλικής καταγωγής Jacqueline Lee Bouvier, «ιερή χήρα» του δολοφονημένου προέδρου Τζον Κένεντι, άφησε άφωνη την Αμερική, με την απόφασή της να παντρευτεί τον «Έλληνα πειρατή», όπως αποκαλούσαν τα μίντια των ΗΠΑ τον Αριστοτέλη Ωνάση. Όμορφη, πλούσια, διάσημη, αξιοσέβαστη, ξαφνικά γκρεμίστηκε με πάταγο από το εικονοστάσι μιας χώρας στην κρεβατοκάμαρα ενός 62χρονου κροίσου που διέθετε την πιο ακριβή πλωτή γκαρσονιέρα του κόσμου.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 1968, το Boeing της Ολυμπιακής ήταν έτοιμο να κατευθυνθεί προς τον διάδρομο απογείωσης του αεροδρομίου Κένεντι της Νέας Υόρκης, όταν ξαφνικά δόθηκε η εντολή να σταματήσει. Οι αεροσυνοδοί με ευγενικό τρόπο ενημέρωσαν τους επιβάτες ότι η πτήση ακυρώνεται. Όταν αυτοί άρχισαν να κατεβαίνουν στο έδαφος, αντίκρισαν ένα περίεργο θέαμα.
Μια σειρά από λιμουζίνες κατέφθασαν σταματώντας μπροστά στη σκάλα του αεροπλάνου. Μετέφεραν την Τζάκι Κένεντι, τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον, τους γονείς της, τις δυο κουνιάδες της και την ακολουθία της πρώην πρώτης κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Με αυτό το πρωτοφανές θράσος του Ωνάση, που ακύρωσε προγραμματισμένη εμπορική πτήση για προσωπικούς λόγους, ο κόσμος πληροφορήθηκε από το αεροδρόμιο JFK τον επικείμενο γάμο του με την Τζάκι.
Η εφημερίδα New York Post σχολίασε ως εξής την απόφαση της Τζάκι να παντρευτεί τον Ωνάση: «Είναι ξένος, είναι γέρος, είναι απαράδεκτα πλούσιος. Έχει τη σκοτεινή εμφάνιση μέλους μαφίας.
Για πέντε χρόνια ο κόσμος θαύμαζε την κομψότητα, τη γοητεία και την ομορφιά της κυρίας Κέννεντι. Τώρα όμως η Ζακελίν μας απογοητεύει. Για αυτήν ευχόμασταν έναν πρίγκηπα. Εκείνη όμως διάλεξε έναν άνθρωπο που όλοι τον περιγράφουν σαν «λαμπρό πειρατή».
Για πέντε χρόνια υπήρξε η νεαρή βασίλισσα της Αμερικής. Τώρα όμως πρόδωσε την εικόνα που είχαμε φτιάξει, την εικόνα ενός τριαντάφυλλου που ανθούσε μέσα στην καρδιά μας….»
Πριν παντρευτεί τον Ωνάση, η δημοτικότητα της Τζάκι στην Αμερική βρισκόταν σε δυσθεώρητα ύψη. Έπαιρνε 2000 επιστολές την εβδομάδα και είχε γραμματέα και ταχυδρομική ατέλεια για να στέλνει ευχαριστήριες απαντήσεις.
Με την αναγγελία του γάμου η υψηλή κοινωνία των ΗΠΑ και κυρίως εκείνη της συντηρητικής Βοστώνης, έμεινε εμβρόντητη. Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του JFK, η γυναίκα του που στην Αμερική λατρευόταν κυριολεκτικά, πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό και την Ευρώπη με προορισμό το Ιόνιο και τον Σκορπιό, το ιδιόκτητο νησί του Έλληνα μεγιστάνα, για να στεφανωθεί μαζί του ορθόδοξα.
Ο πειρατής των θαλασσών στα 62 του χρόνια κούρσευε με τη θέλησή της την «Αγία» χήρα των ΗΠΑ και με την συγκατάθεση των καθολικών Κέννεντι, προεξάρχοντος του γερουσιαστή Τεντ, ο οποίος δυο εβδομάδες πριν κολυμπούσε μαζί της στην πισίνα της «Χριστίνας» και στα νερά του Σκορπιού.
Η πρώτη γνωριμία
Ο Ωνάσης είχε γνωρίσει τη Τζάκι για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1957. Η «Χριστίνα» βρισκόταν σχεδόν μόνιμα αγκυροβολημένη στο λιμάνι του Μόντε Κάρλο και ένας από τους εκλεκτότερους καλεσμένους – σίγουρα ο σημαντικότερος για τον Άρη, αφού ήταν αυτός που του άνοιγε όσες πόρτες επέμεναν να μένουν κλειστές – ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Ο Ωνάσης είχε προσκαλέσει στη θαλαμηγό του τον Τζον Κένεντι – τότε ακόμα γερουσιαστή της Μασαχουσέτης – και την σύζυγό του Ζακλίν για ένα ποτό. Ο Έλληνας κροίσος ήθελε να συστήσει στον Τσόρτσιλ αυτόν που πίστευε ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Τελικά όμως ήταν ο ίδιος ο Ωνάσης που γοητεύτηκε από την κομψή Τζάκι και διατήρησε έκτοτε συστηματική επαφή μαζί της.
Το 1963, όταν η Τζάκι έχασε πρόωρα τον γιό της Πάτρικ, ο Ωνάσης προσφέρθηκε να της παραχωρήσει τη «Χριστίνα» για μια κρουαζιέρα στο Ιόνιο και την Κωνσταντινούπολη και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα ότι η πρώτη κυρία θα περνούσε 15 μέρες στην Ελλάδα κάνοντας διακοπές και αναρρώνοντας. Τα υπόλοιπα ήταν απλώς θέμα χρόνου.
Ο Αριστοτέλης γοήτευσε την κοσμοπολίτισσα Τζάκι, λίγους μήνες αργότερα ο JFK έπεφτε νεκρός στο Τέξας και ο δρόμος ήταν πλέον ανοιχτός. Στις 17 Αυγούστου του 1968 ο Ωνάσης αποφάσισε να διαλύσει το δεσμό του με τη Μαρία Κάλλας και να ζητήσει σε γάμο τη χήρα του Κέννεντι. Όλα συνέβησαν πάνω στη «Χριστίνα», στη διάρκεια μιας γιορτής, όπου ήσαν παρούσες η Κάλλας και η Τζάκι. Επίσης η Λι Ράτζιβιλ (αδερφή της Ζακελίν) και ο Έντουαρντ Κένεντι.
Ο Ωνάσης είχε κουβαλήσει με ελικόπτερο από την Αθήνα το Σταμάτη Κόκοτα με την ορχήστρα του και τον φίλο του κοσμικό αντικέρ Κώστα Χαριτάκη για να μάθει συρτάκι στη Τζάκι. Μετά από ένα νυχτερινό μπάνιο στα νερά του Σκορπιού, το γλέντι συνεχίστηκε με πενιές και τραγούδια. Την ίδια στιγμή η Κάλλας είχε αποσυρθεί στην καμπίνα της μαζεύοντας τα προσωπικά της είδη και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η σχέση της με τον Ωνάση είχε πάρει τέλος.
Στις 15 Οκτωβρίου του 1968, η εφημερίδα Boston Herald Traveler ανακοίνωνε στο πρωτοσέλιδό της: «Η χήρα του Τζον Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης σύντομα παντρεύονται». Τα πρωτοσέλιδα της επομένης του γάμου ωστόσο ήταν σκληρά: «Η αντίδραση εδώ είναι οργή, σοκ και απογοήτευση», έγραφαν οι Times της Νέας Υόρκης. Και βέβαια εννοούσαν ότι όλο αυτό το αλισβερίσι είχε σίγουρα και άλλες, πιο σκοτεινές πλευρές, πίσω από τη βιτρίνα του έρωτα και της αμοιβαίας έλξης.
Πολλοί έκαναν λόγο για συναλλαγή και μυστικές οικονομικές συμφωνίες. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Νίκολας Γκέιτζ γράφει στο βιβλίο του «Ελληνική φωτιά: Η ερωτική ιστορία της Κάλλας και του Ωνάση», πως ο Αριστοτέλης ήθελε να παντρευτεί τη Τζάκι για να μπει στο μάτι των Αμερικανών και να ικανοποιήσει τη μεγαλομανία του παίρνοντας την πιο διάσημη γυναίκα της εποχής.
Στην αρχή του γάμου του – συνεχίζει ο Γκέιτζ – ο Ωνάσης ήταν ενθουσιασμένος με την αίσθηση παντοδυναμίας που του έδινε δίπλα του η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και με τη θετική εξέλιξη που είχαν τα διάφορα επιχειρηματικά του σχέδια. Ο αμερικανικός Τύπος τον κατηγορούσε συνεχώς για τη συνεργασία του με τη χούντα των συνταγματαρχών σε κάποιο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ωμέγα», λεπτομέρειες του οποίου δεν έγιναν ποτέ γνωστές.
Ας αφήσουμε όμως τους Αμερικάνους να τρώγονται και ας περάσουμε στο χρονικό της 20ης Οκτωβρίου 1968, που σε ολόκληρο τον κόσμο χαρακτηρίστηκε ως ο «γάμος του αιώνα». Μεταφέρουμε αυτούσια την ανταπόκριση του Μανώλη Μαθιουδάκη από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» την επομένη του μυστηρίου:
Οι προετοιμασίες
«Βαριά σύννεφα έπεσαν από το πρωί επάνω από τα κυπαρίσσια, τους ευκαλύπτους και τους πορτοκαλεώνες του Σκορπιού και δημιούργησαν μιαν ατμόσφαιρα εξαιρετικά βαρύθυμη. Οι ρομαντικοί, εν τούτοις, αδιόρθωτοι πάντοτε, θεωρούν σαν καλό σημάδι την βροχή, όταν έρχεται σε ημέρα γάμου. Στον έξω κόσμο και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκείνοι που πάσχουν για τα σύμβολα, θεώρησαν τον χθεσινό γάμο σαν δυσοίωνο σημάδι ενός θρύλου, από εκείνους που αιχμαλωτίζουν την φαντασία των λαών με την μυστικιστική μαγεία τους».
«Εκτός από τα μέλη των οικογενειών του γαμβρού και της νύφης και ορισμένους στενούς φίλους τους, παρέστησαν στους γάμους με ειδικές άδειες οκτώ δημοσιογράφοι και φωτογράφοι! Συνολικά παρέστησαν 48 άτομα, περιλαμβανομένων και των δημοσιογράφων. Προχθές την νύκτα και ενωρίς χθες το πρωί έβρεχε στην περιοχή και η θάλασσα ήταν ταραγμένη και σκοτεινή ύστερα από μήνες φωτός και γαλήνης.
«Η τελετή του γάμου άρχισε ακριβώς στις 5.10 με καθυστέρηση μιας ώρας και πλέον, στο μικροσκοπικό παρεκκλήσιο της «Μικράς Παρθένου». Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, 62 ετών και η Ζακλίν Κένεντι, 39, αντήλλαξαν δακτυλίδια, πριν ο Ελληνορθόδοξος ιερεύς Πολύκαρπος Αθανασίου, ετών 31, από τας Αθήνας, που έφτασε εκεί το μεσημέρι αεροπορικώς, τελέσει το μυστήριο».
«Ο γαμβρός και η νύφη εξεκίνησαν από την θαλαμηγό «Χριστίνα» για να μεταβούν στο παρεκκλήσι. Έβρεχε ακόμη, ο καιρός ήταν ψυχρός και ο δρόμος δεν έλαμπε όπως μέχρι προχθές. Προηγήθη ο Ωνάσης, φορώντας ένα πανωφόρι και κάτω από το πανωφόρι επίσημο σκούρο κοστούμι. Το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου το εκάλυψε με αυτοκίνητο. Η Ζακλίν επήγε στο παρεκκλήσιο με μια ταχύτατη άκατο και δεν χρειάστηκε να περπατήσει παρά μόνο ολίγες δεκάδες μέτρα. Μαζί της ήταν και τα δυο της παιδιά, ο Τζων και η Καρολίν, τέκνα του μεγαλυτέρου από τους Προέδρους της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας (!).
«Η Ζακλίν όταν αποβιβάστηκε από την άκατο, δεν θέλησε να στεγασθεί κάτω από ομπρέλα για να προχωρήσει προς την «Μικρά Παρθένο». Μέσα σ’ αυτόν τον άθλιο καιρό, κάθε χαμόγελο είχε εξαφανισθεί. Για την Ζακελίν, ο Σκορπιός ήταν το ιδεωδέστερο φυσικό περιβάλλον για την τελετή του γάμου της. Η σύμπτωση όμως της αρνήθηκε αυτή την ικανοποίηση κατά τρόπο που έκανε αρκετούς προληπτικούς να μιλήσουν για κακό οιωνό».
Η νύφη και ο γαμπρός
Η Τζάκι χτενίστηκε από Αθηναίο κομμωτή επί μιάμιση ώρα. Τα μαλλιά της ήταν χτενισμένα προς τα κάτω, σε στιλ «φλου», με ποστίς που κατέληγε σε κοτσίδα. Το ποστίς είχε «ρυμπάν», όμοιο με το χρώμα του φορέματός της.
Η νύφη φόρεσε «ανσάμπλ» από κρεμ δαντέλα που είχε σχεδιάσει ειδικά για την περίσταση ο Βαλεντίνο, μίνι φούστα – δυο δάχτυλα πάνω από το γόνατο – με πιέτες επίσης κρεμ και γόβες άσπρες κλειστές. Η προετοιμασία της τελείωσε στις 4.30 το απόγευμα. Όταν βγήκε από τη «Χριστίνα» έβρεχε, γι’ αυτό φόρεσε στο κεφάλι ροζ μαντίλι και παλτό χρώματος – τι άλλο; – κρεμ.
Ο Ωνάσης έφτασε στο εκκλησάκι με καλοκαιρινό βαθύ μπλε κοστούμι, κόκκινη γραβάτα και λευκό μαντιλάκι. Δε φορούσε τα γυαλιά του. Δίπλα του, ο γιος του Αλέξανδρος προτίμησε γκρι κοστούμι με ένα άσπρο γαρύφαλο στο πέτο. Η Χριστίνα φόρεσε ένα ροζ φόρεμα.
Ανάλογα ενδεδυμένα ήταν και τα παιδιά της Τζάκι: Η Καρολίνα με ροζ φορεματάκι και ο μικρός Τζον με γκρι κοστούμι, μακρύ παντελόνι, κόκκινη γραβάτα και κόκκινο μαντιλάκι στην τσέπη.
Στις 4.45 κατέβηκε πρώτη από τη «Χριστίνα» η Τζάκι, κρατώντας από το ένα χέρι τον μικρό γιο της Τζον Τζούνιορ και από το άλλο την κόρη της Καρολίνα. Τη συνόδευαν οι δυο κουνιάδες της. Επιβιβάσθηκαν σε ένα κρις κραφτ, το οποίο αγκυροβόλησε στον όρμο που βρίσκεται κάτω από το εκκλησάκι.
Τρία λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει εκεί ο Ωνάσης, τον οποίο συνόδευαν τα παιδιά του Χριστίνα και Αλέξανδρος, η κουμπάρα Άρτεμις Γαροφαλίδου και άλλοι καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων και οι γονείς της Τζάκι.
Το μυστήριο
Ο Ωνάσης υποδέχτηκε τη νύφη στην εκκλησία. Τη φίλησε στο μάγουλο και της πρόσφερε μια ανθοδέσμη. Το παρεκκλήσι της «Μικράς Παρθένου» είχε στολιστεί με καμέλιες και λεβάντα από τους κηπουρούς του Σκορπιού. Όλα τα λουλούδια μεταφέρθηκαν από το εξωτερικό. Στις 5.10 άρχισε η τελετή, η οποία κράτησε 42 λεπτά, ενώ έξω έπεφτε καταρρακτώδης βροχή. Τον γάμο ευλόγησε ο αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος Αθανασίου, ο οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Τις λαμπάδες κρατούσαν ο μικρός Τζον και η Καρολίνα. Τη χορωδία αποτελούσαν οι Δεληγιώργης, Ζαγοραίος και Λουλάς.
Στις 5.15 ο αρχιμανδρίτης έψαλε το «Ευλόγησον τους δούλους σου Αριστοτέλη και Ζακελίν». Στις 5.23 είπε το «Χάρισον εις την δούλην σου καρπό της κοιλίας». Στις 5.24 το «αρραβωνίζονται». Στις 5.25 έγινε η στέψη. Στις 5.28 άρχισε ο «Χορός του Ησαΐα». Στις 5.30 ο αρχιμανδρίτης κάλεσε το ζεύγος μπροστά στο Ιερό και το ευλόγησε. Ένα τέταρτο αργότερα τελείωσε η γαμήλια τελετή.
Ο Ωνάσης ήταν περισσότερο συγκινημένος, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είναι ευχαριστημένος από τον γάμο» και τους υποσχέθηκε ότι «θα ξαναϊδωθούμε». Η Τζάκι εκδήλωσε και αυτή την ικανοποίησή της. Ο Αλέξανδρος έδειχνε ανήσυχος, ενώ η Χριστίνα φαινόταν ευχαριστημένη. Τα δυο παιδιά της Τζάκι έδειχναν σα να βρίσκονταν αλλού, τελείως ξένα με όσα συνέβαιναν γύρω τους. Και μια κακία: η Τζάκι που φορούσε παπούτσια με κοντά τακούνια, ήταν ψηλότερη από τον Ωνάση.
Οι μπομπονιέρες ήταν επίχρυσες και είχαν το σχήμα βυζαντινού στέμματος. Σε όλη τη διάρκεια της τελετής, στην είσοδο του μικρού ναού στεκόταν ο τεράστιος σωματοφύλακας, τον οποίο είχε διαθέσει το FBI για την προστασία των δυο παιδιών του Τζον Κένεντι, ενώ παρόντες ήταν και δέκα χωροφύλακες. Όλοι οι καλεσμένοι είχαν στα πέτα τους άσπρα γαρύφαλα.
Όταν τελείωσε ο γάμος μπήκαν σε ένα από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που οδηγούσε ο ίδιος ο Ωνάσης. Η Τζάκι κρατούσε στα πόδια της την κόρη της, ενώ στο πίσω κάθισμα βρίσκονταν ο α’ μηχανικός της «Χριστίνας» Δαρούσος και ο μικρός Τζον. Κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στο σπίτι για το γλέντι. Έξω συνέχιζε να βρέχει…
Και ύστερα…το τέλος
Πριν συμπληρώσει ένα μήνα παντρεμένος, ο Ωνάσης πέταξε στο Παρίσι και δείπνησε μαζί με τη Μαρία Κάλλας, την αφοσιωμένη ερωμένη του. Με τον καιρό να περνάει, οι δρόμοι των δυο νιόπαντρων άρχισαν σιγά να χωρίζουν.
Η Τζάκι προτιμούσε να χάνεται στην Ευρώπη βρίσκοντας παρηγοριά στα ψώνια και ο Αριστοτέλης προτιμούσε να ασχολείται με τις μπίζνες του. Ο θάνατος του Αλέξανδρου το 1973 και η επίπτωσή του πάνω στον Ωνάση, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσά τους.
Η Τζάκι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη όταν ο Έλληνας μεγιστάνας άφησε την τελευταία του πνοή στο Αμερικανικό νοσοκομείο του Παρισιού στις 15 Μαρτίου του 1975.
«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης με έσωσε κάποια στιγμή που σκιές είχαν καταβροχθίσει τη ζωή μου. Σήμαινε πολλά για μένα. Με έφερε σε ένα κόσμο όπου μπορούσε κανείς να βρει και ευτυχία και αγάπη. Ζήσαμε πολλές ωραίες εμπειρίες μαζί που δεν μπορούν να ξεχαστούν και για τις οποίες θα είμαι αιώνια ευγνώμων», ήταν η δήλωσή της μετά τον θάνατο του Άρη. Η Τζάκι κληρονόμησε 26 εκατομμύρια δολάρια, αφού πριν παραιτήθηκε από κάθε άλλη αξίωση από την περιουσία του Ωνάση.
Αυτό από το οποίο δεν μπόρεσε να απαλλαχθεί ποτέ, ήταν το όνομα. Ο τελικός διακανονισμός την υποχρέωσε να μην αποχωριστεί το «Ωνάση» μέχρι το θάνατό της…
Πηγές:
«Η Δυναστεία Ωνάση», Δημήτρη Λυμπερόπουλου
ΤΑ ΝΕΑ, αρχείο, Μανώλης Μαθιουδάκης
«Nemesis, the true story», Peter Evans
in.gr
www.oneman.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου