Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Όλες οι απαντήσεις για τη δήλωση των τόκων

http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6548.html


Θα μας στείλουν οι τράπεζες βεβαιώσεις ή θα τις αναζητήσουμε μόνοι μας;

Θα υπάρχει απαλλαγή υποχρέωσης αναγραφής των τόκων για ποσά έως 250 ευρώ; 
Τι θα γίνει με τους τόκους κοινών λογαριασμών 
και τι θα κάνουμε για τις καταθέσεις που είναι στο όνομα των παιδιών μας;

Δείτε απαντήσεις σε 12 «καυτά» ερωτήματα που αφορούν στην υποχρέωση αναγραφής των τόκων στηφορολογική δήλωση.


1.Θα αναγράψω στη φορολογική μου δήλωση τόκους ακόμη και του ενός …
λεπτού του ευρώ;

Σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε προ ημερών στον γενικό γραμματέα φορολογικών εσόδων, αυτή η απάντηση δόθηκε. Μέσω twitterο κ. Θεοχάρης απάντηση ότι πρέπει να αναγραφούν τόκοι από το πρώτο λεπτό. (δείτε το σχετικό…τιτίβισμα εδώ). Χθες όμως, διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει υποχρέωση αναγραφής των τόκων μέχρι του ποσού των 250 ευρώ. Υπάρχει ένα ζήτημα βέβαια: η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των τόκων, προκύπτει με νόμο. Θα ερμηνεύσουν το νόμο με …υπουργική απόφαση ή εγκύκλιο επιβάλλοντας ένα αφορολόγητο το οποίο μάλιστα θα έχει επιπτώσεις (έστω και μικρές στον κρατικό προϋπολογισμό); Ή μήπως θα υπάρξει εκ των υστέρων νομοθετική κάλυψη; Και οι δύο αυτές τακτικές έχουν γίνει στο παρελθόν. Λίγη υποβολή λοιπόν για να δούμε τι θα ισχύσει τελικώς.

2.Το όριο των 250 ευρώ ισχύει ανά τραπεζικό λογαριασμό ή στο σύνολο;


Πάντοτε με βάση τις διαρροές, το «αφορολόγητο» θα ισχύει ανά φορολογούμενο και όχι ανά κατάθεση. Δηλαδή αν έχουμε έξι λογαριασμούς ο καθένας εκ των οποίων έχει αποφέρει τόκους 50 ευρώ, τότε θα δηλώσουμε κανονικά και τα 300 ευρώ. Επαναλαμβάνουμε: για να ισχύσουν όλα αυτά, πρέπει να δοθούν επίσημες οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών.

  3.Είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω και τα ποσά της κατάθεσης;


Όχι, μόνο τους τόκους. Δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης του ποσού της κατάθεσης.

4.Πρέπει να συγκεντρώσω τις βεβαιώσεις από τις τράπεζες;

Κανονικά, για κάθε ποσό που αναγράφεται στη φορολογική δήλωση πρέπει να υπάρχει και η σχετική βεβαίωση. Αν θέλετε να αποφύγετε την τεράστια ταλαιπωρία (δεδομένου ότι οι τράπεζες δεν έχουν αποφασίσει ακόμη να ταχυδρομήσουν τις βεβαιώσεις αν και το κάνουν όταν πρόκειται για καταναλωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια και λοιπά δάνεια τα οποία αποτελούν τεκμήριο για τον φορολογούμενο), μπορείτε να αντλήσετε την απαραίτητη πληροφορία (δηλαδή το ποσό των τόκων που εισπράξατε) από το βιβλιάριο καταθέσεων (εφόσον είναι ενημερωμένο). Βέβαια, αν στο μέλλον η εφορία σας καλέσει για έλεγχο, θα σας ζητήσει τις βεβαιώσεις. Μέχρι τότε, βέβαια, θα έχετε κερδίσει χρόνο και θα έχετε γλιτώσει την ταλαιπωρία του να τρέχετε από τράπεζα σε τράπεζα εν μέσω διαδικασίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

  5.Τι θα γίνει με τους «κοινούς λογαριασμούς»;

Επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί. Ανεπίσημα, μαθαίνουμε ότι σε περίπτωση συνδικαιούχων, το ποσό των τόκων θα επιμερίζεται αναλογικά. Δηλαδή, αν υπάρχει λογαριασμός που αποδίδει τόκους 1000 ευρώ και ο λογαριασμός είναι στο όνομα των δύο συζύγων, ο κάθε σύζυγος θα αναγράψει στο δικό του «κουτάκι» το ποσό των 500 ευρώ.

6.Τι θα γίνει με τους λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα;

Θα πρέπει να αναγραφούν και αυτοί οι τόκοι. Βέβαια, τα ποσά θα πρέπει να μετατραπούν σε ευρώ. Με ποια ισοτιμία; Λογικά αυτή που ίσχυε στο τέλος του 2012.

7.Ποιες συνέπειες θα υποστώ αν δεν δηλώσω τoυς τόκους από τις καταθέσεις μου;

Θεωρείται απόκρυψη εισοδήματος οπότε σε περίπτωση που θα εντοπιστεί η μη αναγραφή, θα σας επιβληθεί πρόστιμο, θα υποχρεωθείτε να κάνετε τροποποιητική δήλωση και να πληρώσετε και τον φόρο (εισφορά αλληλεγγύης) που αναλογεί προσαυξημένο λόγω της καθυστέρησης που θα έχει υπάρξει.

8.Σε ποιο κωδικό πρέπει να αναγραφούν οι τόκοι;

Στον κωδικό 659 ο σύζυγος και 660 η σύζυγος. Οι κωδικοί αυτοί βρίσκονται στον πίνακα 6.

9.Στα ποσά των τόκων που θα καταγραφούν πρέπει να συμπεριληφθούν και οι φόροι;

Άλλη μια ερώτηση για την οποία θα πρέπει να μας δώσει διευκρινήσεις το υπουργείο Οικονομικών. Κανονικά, θα πρέπει να δηλώσουμε το καθαρό ποσό καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα μας επιβληθεί εισφορά αλληλεγγύης και επί του φόρου που πληρώσαμε για τους τόκους των καταθέσεών μας.


10.Τι γίνεται αν το παιδί μου έχει λογαριασμό στο όνομά του;

Αν το παιδί θεωρείται προστατευόμενο μέλος (δηλαδή αν είναι κάτω των 18 ετών ή αν είναι φοιτητής ηλικίας έως 25 ετών χωρίς εισόδημα), οι τόκοι προστίθενται στο όνομα του γονιού που εισπράττει το μεγαλύτερο εισόδημα.

11.Θα πληρώσω φόρο για τους τόκους των καταθέσεων;

Βεβαίως. Εισφορά αλληλεγγύης. Αυτή υπολογίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές:

1% εφόσον το σύνολο των εισοδημάτων διαμορφώνεται από 12.000 έως 20.000 ευρώ

2% εφόσον το εισόδημα κυμαίνεται από 20.000 έως 50.000 ευρώ

3% εφόσον το εισόδημα κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ και   4% εφόσον το εισόδημα κυμαίνεται από 100.000 ευρώ και πάνω.

Το εισόδημα του κάθε συζύγου (και κατά συνέπεια οι τόκοι του κάθε συζύγου) λαμβάνονται υπόψη ξεχωριστά.

12.Αυτή η ταλαιπωρία θα συνεχιστεί και του χρόνου;

Πάλι μέσω twitter ο κ. Θεοχάρης υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα ζητηθούν τα στοιχεία από τις τράπεζες ώστε οι δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες.
 Μέχρι τότε βέβαια, βλέπουμε
πηγή fpress
==========================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου