http://www.makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15781:-35-&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2
Ακόμη να καταλάβετε ότι έχουμε να κάνουμε με τον μεγαλύτερο μεταπολεμικό δωσίλογο; Ακόμη να διαπιστώσετε ότι είναι το ο πιο στυγνός σφαγέας-δήμιος στα χέρια της Μέρκελ και των τοκογλύφων;
Ξεβράκωτους θα σας αφήσει κι εσείς θα σκύβετε το κεφάλι, πηγαίνοντας υποτακτικά-δουλικά στη δουλειά σας! Απολαύστε λοιπόν τη νέα σφαγή Σαμαρά. Καθίστε ...αναπαυτικά και διαβάστε τι σας περιμένει:
Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ του Άρη Μουσούρη στη "Ναυτεμπορική", νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που φθάνουν συνολικά και το 35%, σηματοδοτεί η λήξη, στις 14 Μαΐου, της ισχύος μετενέργειας της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας και δεκάδων κλαδικών συμβάσεων.
Οι μειώσεις, που υπολογίζεται ότι αφορούν περίπου 350.000 εργαζόμενους που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα προέλθουν από την κατάργηση του επιδόματος γάμου 10% και μιας σειράς άλλων επιδομάτων που εντάσσονται στην έννοια των κανονιστικών όρων σε συμβάσεις εργασίας που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Στην κατηγορία αυτή, πέρα από το επίδομα γάμου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το τεχνικό επίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών, διαχειριστικών λαθών, επίδομα προϋπολογισμού και ισολογισμού, εξομάλυνσης, επίδομα διευθυντή κ.ά.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, στο εξής, εργοδότες και επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο για την καταβολή του βασικού μισθού της κάθε σύμβασης και τέσσερα μόνο επιδόματα, τα οποία είναι προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας, εφόσον αυτό προβλέπεται.
Οπως εκτιμάται, τουλάχιστον 1.000.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να υποστούν κατ' αρχήν μείωση αποδοχών από 10% έως και 35%, μέσω της διαδικασίας ολοκλήρωσης της μετενέργειας για την Εθνική και 45 κλαδικές συμβάσεις.
Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, που λήγουν, θίγονται μεταξύ άλλων οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, στην ποτοποιία, στα τυποποιημένα τρόφιμα, στις εταιρείες αναψυκτικών, στα ασφαλιστικά πρακτορεία, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, στις βιομηχανίες απορρυπαντικών, παστερίωσης γάλακτος και αρτοποιίας, στην καπνοβιομηχανία, στα καταστήματα πώλησης κρέατος, στους γεωπόνους και στους ηλεκτροτεχνίτες.
Με τη λήξη των συμβάσεων, παροχές που θα τεθούν εν αμφιβόλω είναι άδεια γάμου, άδεια γεννήσεως τέκνου, μητρότητας, επίδομα λοχείας, άδεια θηλασμού, άδεια φροντίδας παιδιών, γονική άδεια ανατροφής, άδεια απουσίας για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης, γονική άδεια ανάδοχων γονέων, άδεια για ασθένεια εξαρτώμενων μελών, άδεια εξετάσεων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, ετήσια κανονική άδεια, επιπλέον άδεια ανάπαυσης, άδεια λόγω AIDS, άδεια για μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης, άδεια λόγω θανάτου συγγενούς, μονογενεϊκές οικογένειες, άδεια γονέα με παιδί με νόσημα που απαιτεί μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων του ή αιμοκάθαρσης, άδεια για συμμετοχή σε εξετάσεις και συμπληρωματικές διατάξεις περί αδειών.
Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ
Εν τω μεταξύ, πέρα από τους μισθούς, φαίνεται να ανοίγει και πάλι θέμα μείωσης συντάξεων στον ΟΑΕΕ.
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την τροπολογία που αποσύρθηκε στο «παρά πέντε», ύστερα από τις αντιδράσεις της συγκυβέρνησης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμο μέτρο, για τον περιορισμό των ελλειμμάτων του ΟΑΕΕ, που αποτελεί δέσμευση του μνημονίου.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση όλων των συντάξεων που καταβάλλει ο ΟΑΕΕ (όχι μόνο του ΤΕΒΕ, αλλά και του ΤΑΕ και του ΤΣΑ) κατά 25 ευρώ.
Το μέτρο αφορά συνολικά 345.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπάνης που μπορεί να φτάσει έως και τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ωστόσο, επειδή το ποσό δεν καλύπτει τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί, αναζητούνται και συμπληρωματικά μέτρα, που θα συμπληρώνουν τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από τη διακοπή των αναπόγραφων συντάξεων, καθώς και την αύξηση των εσόδων του ΟΑΕΕ από τη ρύθμιση χρεών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου