Το 2012 εκδηλώθηκαν 161 κρούσματα του Ιού του Δ. Νείλου με 18 θανάτους. Ακόμη, εκδηλώθηκαν 87 κρούσματα Ελονοσίας. Επίσης, παρατηρείται εγκατάσταση σημαντικών πληθυσμών Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης), εν δυνάμει φορέα 24 αρμποϊών και άλλων μολυσματικών ασθενειών.
Με βάση,
Α. Την είσοδο και διακίνηση μεταναστών από χώρες όπου ενδημούν μολυσματικές ασθένειες ιδιαίτερα από χώρες που ενδημεί η ελονοσία αλλά και ο Δάγκειος.
Β. Την ύπαρξη σημαντικών εστιών ανωφελών κουνουπιών σε άμεση συνάφεια με πόλεις (π.χ. ορυζώνες)
Γ. Τις εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση του τουρισμού (το 2013 αναμένονται περί τα 17-18 εκ. άτομα)
Δ. Αλλά κυρίως το γεγονός πως τα προϊόντα κινεζικής προέλευσης που ψεκάζουν για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, είναι χαμηλής ποιότητας -ελέω κρίσης- τότε είναι σαφές πως δημιουργείται ένας σαφής κίνδυνος που απειλεί τη δημόσια υγεία.
Τα προνυμφοκτόνα σκευάσματα
Για την ιστορία, από το 1997 έως το 2007 το προνυμφοκτόνο Temephos (οργανοφωσφορικό, θανάτωση προνυμφών κουνουπιών εντός 24 ωρών) χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά και με απόλυτη επιτυχία στα προγράμματα καταπολέμησης.
Μετά την κατάργηση του το 2008, το κύριο προνυμφοκτόνο υπήρξε το Diflubenzuron (ρυθμιστής ανάπτυξης) μέχρι και σήμερα.
Έχουν παρατηρηθεί, χαμηλά ποσοστά επιτυχών ψεκασμών στα έργα καταπολέμησης κουνουπιών από τοdiflubenzuron ως κύριο προνυμφοκτόνο σκεύασμα, με βάσει και στοιχεία που τηρούνται στις κατά τόπους Αναπτυξιακές Εταιρείες που έχουν την ευθύνη υλοποίησης των έργων καταπολέμησης κουνουπιών. Η χρήση εναλλακτικών εγκεκριμένων προνυμφοκτόνων σκευασμάτων όπως το ΒΤΙ δεν υιοθετήθηκε από τους εργολάβους λόγω υψηλότερου κόστους σε σχέση με το diflubenzuron.
Περιβαλλοντικά – Θεσμικά θέματα
Τα οργανοφωσφορικά χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη γεωργία στην περίπτωση των οπωροκηπευτικών σε όλη την Ευρώπη. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα για την καταπολέμηση κουνουπιών στην Αμερική και επί ευρωπαϊκού εδάφους στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας. Ο λόγος απόσυρσης π.χ. του temephos το 2007 δεν ήταν τόσο περιβαλλοντικός όσο κυρίως οικονομικός. Προκειμένου να ενταχθεί στο σχετικό Παράρτημα της οδηγίας για τα βιοκτόνα θα έπρεπε να είχε προηγηθεί πειραματισμός υψηλού κόστους ο οποίος δεν δικαιολογείτο από το ύψος των πωλήσεων του προϊόντος. Παρ’ όλα αυτά και λόγω των προβλημάτων Δ. Υγείας που έχουν ενσκήψει το όλο θέμα θα πρέπει να επανεξετασθεί κάτω από την νέα επιδημιολογική συγκυρία.
Η κατάσταση σήμερα
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, για παράδειγμα η σχετική προκήρυξη προμήθειας προνυμφοκτόνων σκευασμάτων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας του 2013, καλεί σε προμήθεια προϊόντα με παντελή έλλειψη τεχνικών προδιαγραφών που ένα τόσο σύνθετο και τεχνικά πολύπλοκο έργο, αυτό της προνυμφοκτονίας κουνουπιών, απαιτεί, παρά με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή προσφοράς.
Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει επίσης δυνατότητα χρήσης και άλλων νέων ή παλαιότερων αποδεδειγμένα αποτελεσματικών σκευασμάτων, πόσο μάλλον που στην χώρα μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο σημαντικές ασθένειες (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου) και τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρούνται αποδεδειγμένα τεράστια προβλήματα μειωμένης αποτελεσματικότητας του ήδη χρησιμοποιούμενου προνυμφοκτόνου (diflubenzuron).
Τα ξένα Μέσα
Σε εκτενή ανάλυση του Reuters, σχετικά με την επανεμφάνιση ασθενειών που προέρχονται από τα κουνούπια και τη σύνδεσή τους με την κρίση, αναφέρεται ότι «τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα για την Ελλάδα, καθώς η εξαντλημένη και υπερχρεωμένη χώρα έχει μια νέα απειλή να αντιμετωπίσει: τις ασθένειες που προκαλούνται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών». Είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τροπικές ασθένειες όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου,ο πυρετός Chikungunya και ο δάγγειος πυρετός επωφελούνται από την αλλαγή κλίματος και την άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης και ειδικά στην Ελλάδα.
Θ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου