Μια από τις πιο ιστορικές επαρχίες της Κίνας με πολιτισμό που φτάνει στον 15ο αιώνα π.χ. επλήγη από ισχυρότατο σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη νοτιοδυτική επαρχία του Σιτσουάν στην Κίνα και η πρώτη καταγραφή των τοπικών αρχών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς και πάνω από 2.200 τραυματίες, οι 147 από αυτούς σοβαρά.
Υπενθυμίζεται ότι το 2008 στην ίδια περιοχή ένας καταστροφικός σεισμός 7,9 Ρίχτερ προκάλεσε το θάνατο 70.000 ανθρώπων.
Το μεγαλύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου, δέχθηκε η περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν και το εστιακό βάθος στο επίκεντρό της ήταν μόλις 12 χλμ.
Οι τοπικές αρχές, αλλά και 6.000 στρατιώτες που βοηθηθούν, δίνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των νεκρών. Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινγκπίν και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσαν πως θα πρέπει να καταβληθούν οι ύπατες προσπάθειες ενώ ο Λι βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Γιάαν. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Xinhua, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες τις επόμενες κρίσιμες 24 ώρες ώστε να απεγκλωβιστούν άνθρωποι από τα κατεστραμμένα κτίρια.
Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν συγκεντρωμένοι στην Λουσχάν, όπου αυτή τη στιγμή είναι κομμένο το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν δραματικές εικόνες με ανθρώπους χτυπημένους να δέχονται τις πρώτες βοήθειες σε σκηνές έξω από το νοσοκομείο το οποίο έχει υποστεί ζημιές. Διασώστες κατάφεραν να βγάλουν 32 πολίτες ζωντανούς μέσα από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.
Η Ya’an, μια πόλη 1,5 εκατ. κατοίκων, θεωρείται ένας από τους τόπους γέννησης του κινεζικού τσαγιού και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα προστασίας του γιγαντιαίου panda. Η πόλη χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο, ωστόσο, φαίνεται να έχει αντέξει. Πάντως, ο τρόμος κυριαρχεί στην περιοχή καθώς οι πολύ μετασεισμοί γύρω στους 5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Σιτσουάν είναι μια από τις τέσσερις επαρχίες της Κίνας με την μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου η οποία αντιστοιχεί στο 14% του συνόλου της χώρας. Η Sinopec Group, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ασίας, με ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου, φαίνεται να έχει μείνει ανέπαφη από το σεισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου