Υπάρχουν ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα που δε θα αλλάξουν ποτέ. Πρόκειται κυρίως για κακές νοοτροπίες που εν πολλοίς μας έχουν φέρει σ’ αυτή τη θέση. Συνδικαλιστικές πρακτικές της δεκαετίας του… Ανδρέα Παπανδρέου, «κολπάκια» κουτοπόνηρων δημόσιων υπαλλήλων, που κακώς εννοούν τη συναδελφικότητα και φυσικά την κατοχύρωση των κεκτημένων ενώ ο κόσμος χάνεται και η χώρα είναι σε πόλεμο. Τα παραδείγματα είναι πολλά αλλά τις τελευταίες ημέρες ξεχωρίζουν τα εξής:
- Γιατί δε γίνονται απολύσεις επίορκων, ρωτά η τρόικα. Και ο κ. Μανιτάκης αλλά και άλλοι υπουργοί λένε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι. Ήτοι, συνεδρίαση πειθαρχικών συμβουλίων. Και ορθώς. Δε μπορεί να διώχνονται εργαζόμενοι παράνομα. Έλα όμως που τα πειθαρχικά συμβούλια τις περισσότερες φορές είναι διαλυμένα επειδή τα μέλη έχουν παραιτηθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί ποτέ. Πολλές φορές μάλιστα παραιτούνται για να μην αναγκαστούν να διώξουν τους… συναδέλφους τους. Πώς θα υπάρξει κράτος, όμως, όταν τίποτε δε λειτουργεί; μας φταίει η τρόικα ή το κακό μας το κεφάλι;
- Με νόμο του 2011 επιβάλλονται αυστηροί έλεγχοι στα νοσοκομεία από ιδιωτικές εταιρείες. Οι ελεγκτές θα ψάχνουν από τις προμήθειες και τα τιμολόγια δαπανών μέχρι το ωράριο. Πότε μπαίνουν και πότε βγαίνουν οι εργαζόμενοι, αν υπάρχουν λουφαδόροι, αν κάποιοι χτυπάνε την κάρτα συναδέλφου τους και άλλα τέτοια που φυσικά κανείς δεν τα διαβάζει πρώτη φορά. Προφανώς δε θέλουμε να πιστέψουμε ότι δόθηκαν οι έλεγχοι σε ιδιώτες για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δόθηκαν επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και γινόταν το πάρτι δεκαετιών με τα πιράνχας στα νοσοκομεία. Βγήκαν λοιπόν οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ και διαμαρτύρονται διότι, όπως υποστηρίζουν οι ελεγκτές μπουκάρουν στα νοσοκομεία και τους λένε ότι είναι άνθρωποι της τρόικας. Αυτό τους μάρανε κι όχι το φαγοπότι που γίνεται με τη συμμετοχή τους ή εν αγνοία τους.
- Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ελέγχους αμερικανικού τύπου. Δηλαδή, θα συγκρίνονται τα δηλωμένα εισοδήματα του φορολογούμενου με τις τραπεζικές του καταθέσεις, τα έξοδά του, τις πιστωτικές του κάρτες, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) κ.λπ. Και με βάση τη διαφορά η οποία θα προκύπτει ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύπτει από τους παραπάνω υπολογισμούς αλλά θα έχει το δικαίωμα και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του ελέγχου βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και παραστατικών. Στο στόχαστρο μπαίνουν μεγαλογιατροί, δικηγόροι και λοιποί γνωστοί φοροφυγάδες. Αμέσως, γνωστοί – άγνωστοι βγήκαν και μιλάνε για εντολές της τρόικας, για ξεπουλημένους της κυβέρνησης που ακούνε τις εντολές των δανειστών και άλλα τέτοια.
Και μη διανοηθεί κανείς να πει ότι είμαστε υπέρ των παραλογισμών της τρόικας. Άλλο οι άθλιοι γραφειοκράτες που σκυλεύουν πάνω στο πτώμα της χώρας, κι άλλο όλοι εκείνοι που νομίζουν ότι με νοοτροπίες της Μεταπολίτευσης θα πάει μπροστά ο τόπος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου