Πρόταση-βόμβα για περικοπή της τάξης των 40-50 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και τρόικας προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 600 εκατ. ευρώ που άνοιξε στο Ταμείο των Ελευθέρων Επαγγελματιών η ακύρωση του μέτρου της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων!
Η πρόταση -όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος- τελεί εν γνώσει του υπουργείου Εργασίας και μάλιστα συζητήθηκε πριν από μέρες με τη διοίκηση του ΟΑΕΕ ως ένα από τα ακραία, πλην όμως εναλλακτικά σενάρια, που ζητά πιεστικά η τρόικα, προκειμένου να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» που δημιουργείται από την ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα εντάχθηκε ως έσοδο στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ για το 2013 και για το 2014!
Ο λόγος που αποσύρθηκε η ειδική αυτή εισφορά είναι επειδή ουδέποτε από τότε που ψηφίστηκε μέχρι και σήμερα δεν εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση που να ενεργοποιεί τον τρόπο και τη διαδικασία είσπραξής της! Παρά ταύτα, υπολογίστηκε ότι θα απέφερε 150 εκατ. ευρώ το 2013 (από το β’ εξάμηνο και μετά) και άλλα 450 εκατ. ευρώ για όλο το 2014.
Από τη στιγμή που τα λεφτά δεν υπάρχουν και κυρίως από την ώρα που αποφασίστηκε να μην μπει κι άλλος ένας φόρος στην αγορά, η τρόικα απαίτησε να βρεθούν τα «ισοδύναμα» χρήματα από άλλες πηγές, μεταξύ των οποίων και οι συντάξεις.
Εναλλακτικά σενάρια
Για το λόγο αυτό και προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 600 εκατ. ευρώ, εξετάζονται τρία εναλλακτικά σενάρια από το υπουργείο Εργασίας και τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» προβλέπουν:
1. Κάλυψη μέρους της φετινής απόκλισης (150 εκατ. ευρώ) με εξοικονόμηση δαπανών από τις μαϊμού και τις «αναπόγραφες» συντάξεις του ΟΑΕΕ. Εκτιμάται ότι σε μόνιμη βάση μπορεί να εξοικονομηθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ.
2. Αύξηση των εισπράξεων με τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Το όφελος ωστόσο είναι απροσδιόριστο, καθώς, σύμφωνα με πηγές του ΟΑΕΕ, θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο η ρύθμιση θα είναι ευνοϊκή ώστε να μπουν στο ταμείο όσο το δυνατό περισσότερα έσοδα και πάντως τα 150 εκατ. ευρώ φέτος και τα 450 εκατ. ευρώ του 2014.
3. Οριζόντια μείωση στη βασική σύνταξη των 220 ευρώ που χορηγεί ο ΟΑΕΕ μόνο στους συνταξιούχους που προέρχονται και συνταξιοδοτούνται από το πρώην ΤΕΒΕ. Η πρόταση – σκέψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ είναι οι μόνοι που παίρνουν αυτή την προνοιακή σύνταξη, καθώς παρόμοιο καθεστώς δεν εφαρμόζεται ούτε για τους ασφαλισμένους του ΤΑΕ, ούτε του ΤΣΑ. Στην πράξη είναι μια ειδική διάταξη που θεσπίστηκε για μια κατηγορία συνταξιούχων και όχι για το σύνολο όσων είναι σήμερα στον ΟΑΕΕ. Πλέον αυτού, η βασική αυτή σύνταξη δεν είναι ανταποδοτική, δηλαδή καταβάλλεται χωρίς να έχουν πληρωθεί εισφορές για το ποσό των 220 ευρώ, και προστίθεται στο ποσό της σύνταξης που αναλογεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ. Τα σενάρια που εξετάζονται λοιπόν για να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των 600 εκατ. ευρώ είναι, πρώτον, να μειωθεί κατά 40 ή 50 ευρώ η σύνταξη των 235.000 συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, και, δεύτερον, να καταργηθεί πλήρως η βασική των 220 ευρώ για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2014. Υπενθυμίζεται πως παρόμοιο ζήτημα είχε απασχολήσει το υπουργείο Εργασίας και τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα στις «καλές εποχές», πλην όμως δεν υπήρξε απόφαση για κατάργηση της βασικής σύνταξης λόγω του πολιτικού κόστους. Στην πράξη όμως υπάρχει στρέβλωση, και αυτή είναι η αλήθεια, αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν πλέον τις ίδιες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν εισπράττουν τα 220 ευρώ της βασικής σύνταξης!
Με νόμο Κουτρουμάνη η εφαρμογή της εισφοράς
Η ειδική αυτή εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων περιλαμβάνεται στο νόμο 3996/11 και νομοθετήθηκε (επί υπουργίας Γ. Κουτρουμάνη) μετά από σχετικό αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του ΟΑΕΕ.
Στο επίμαχο άρθρο (44) και συγκεκριμένα στην παράγραφο 3 αναφέρεται ότι: «Από 1ης.1.2013 θεσπίζεται εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ ανά κλάδο επιχείρησης ως ποσοστό επί των ετήσιων εσόδων (τζίρου) της επιχείρησης. Το ποσοστό εισφοράς καθορίζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από ειδική οικονομική μελέτη του υπουργείου Οικονομικών και γνώμη του ΣΚΑ».
Από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα η κατάσταση έγινε χειρότερη. Η διάταξη προβλέφθηκε μεν να εφαρμοστεί το 2013, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται μη αποδοτική γι’ αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να την αποσύρει.
Κώστας Κατίκος, στον “Ελεύθερο Τύπο”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου