http://www.antinews.gr/2013/03/14/208335/
Αμέσως μετά την εκλογή του νέου Πάπα Φραγκίσκου Α’ ήρθαν και τα πρώτα σύννεφα. Η Καθολική εκκλησία και δη ο Πάπας κατηγορούνται ότι σιώπησαν στον «βρώμικο πόλεμο» της αργεντίνικης χούντας την περίοδο 1976 -1983.
Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ελλιπή και αμφισβητούνται. Τα έγγραφα έχουν καταστραφεί και πολλοί από εκείνους που υπήρξαν θύματα ή δράστες έχασαν τη ζωή τους στα χρόνια που ακολούθησαν. Το ηθικό επιχείρημα είναι σαφές, αλλά η πραγματικότητα της ζωής εκείνη την εποχή έφερε πολλούς ανθρώπους εκείνη την εποχή σε μια δύσκολη θέση. Ήταν επικίνδυνο να μιλήσουν για να μην στοχοποιηθούν. Αλλά πολλοί, συμπεριλαμβανομένων ιερέων και επισκόπων, το έκαναν και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Εκείνοι που παρέμειναν σιωπηλοί έπρεπε στη συνέχεια να ζήσουν με τη συνείδησή τους – και μερικές φορές τον κίνδυνο μιας δίκης. Το 2000 η ίδια η καθολική εκκλησία Αργεντινής ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την παράλειψή της να πάρει θέση εναντίον των στρατηγών. «Θέλουμε να ομολογήσουμε ενώπιον του θεού όλα τα σφάλματα» ανακοίνωση η Επισκοπή της Αργεντινής εκείνη την περίοδο.
Τον Φεβρουάριο, το δικαστήριο σημείωσε κατά την καταδίκη τριών πρώην στρατιωτικών σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες δύο ιερέων, ότι η εκκλησιαστική ιεραρχία είχε «κλείσει τα μάτια της» στη δολοφονία των προοδευτικών ιερέων.
Τον Φεβρουάριο, το δικαστήριο σημείωσε κατά την καταδίκη τριών πρώην στρατιωτικών σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες δύο ιερέων, ότι η εκκλησιαστική ιεραρχία είχε «κλείσει τα μάτια της» στη δολοφονία των προοδευτικών ιερέων.
Ως επικεφαλής του Τάγματος των Ιησουιτών από το 1973 ως το 1979, ο Χόρχε Μπεργκόλιο ήταν μέλος της ιεραρχίας κατά την περίοδο που η ευρύτερη καθολική εκκλησία υποστήριξε την στρατιωτική κυβέρνηση και κάλεσε τους οπαδούς της να είναι πατριώτες. Ο Μπεργκόλιο αρνήθηκε δύο φορές να καταθέσει ως μάρτυρας στο δικαστήριο για το ρόλο του ως επικεφαλής του Τάγματος των Ιησουιτών. Όταν τελικά εμφανίστηκε μπροστά στον δικαστή το 2010, κατηγορήθηκε ότι υπεκφεύγει.
Η κύρια κατηγορία εναντίον του Μπεργκόλιο περιλαμβάνει την απαγωγή δύο Ιησουιτών ιερέων, του Ορλάντ Γόριο και του Φρανσίσκο Χαλίκς, από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, τον Μάιο του 1976 και κρατήθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες για το ιεραποστολικό έργο που έκαναν σε φτωχογειτονιές της χώρας -μια πολιτικά ριψοκίνδυνη δραστηριότητα εκείνη την εποχή.
Κύριος κατήγορός του είναι ο δημοσιογράφος Οράσιο Βερμπίτσκι, συγγραφέας ενός βιβλίου για την εκκλησία με τίτλο «El Silencio» (Η Σιωπή), στο οποίο ισχυρίζεται ότι ο Μπεργκόλιο απέσυρε την προστασία του τάγματός του από τους δύο ιερείς, δίνοντας ουσιαστικά στο στρατό το πράσινο φως για την απαγωγή. Οι ισχυρισμοί του βασίζονται σε συνομιλίες με τον Χάλικς, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την δοκιμασία του και αργότερα μετακόμισε σε ένα γερμανικό μοναστήρι.
Ο Μπεργκόλιο αποκάλεσε τους ισχυρισμούς «συκοφαντίες» και υποστήριξε ότι, αντίθετα, προσπάθησε παρασκηνιακά να σώσει τις ζωές των δύο ιερέων και άλλων τους οποίους ο ίδιος έκρυψε κρυφά από τα τάγματα θανάτου. Σε μια περίπτωση, ισχυρίζεται ότι έδωσε ο ίδιος ακόμη και τα έγγραφα της ταυτότητάς του σε έναν αντιφρονούντα ο οποίος του έμοιαζε, έτσι ώστε να μπορεί να φύγει από τη χώρα.
Για κάποιους, αυτό τον κάνει ήρωα. Άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Ο Εντουάρντο ντε λα Σέρνα, συντονιστής μιας αριστερής ομάδας ιερέων που επικεντρώνονται στα προβλήματα των φτωχών, δήλωσε στο Radio del Plate ότι: «ο Μπεργκόλιο είναι ένας άνθρωπος της εξουσίας και ξέρει πώς να σταθεί απέναντι σε ισχυρούς ανθρώπους. Έχω ακόμα πολλές αμφιβολίες για το ρόλο του, όσον αφορά τους Ιησουίτες που εξαφανίστηκαν την περίοδο της δικτατορίας».
Πολλοί στην εκκλησία είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν από αυτή τη σκοτεινή περίοδο στην ιστορία της Αργεντινής και της εκκλησίας. Λένε ότι ο νέος Πάπας βοήθησε να επουλωθούν οι πληγές του βρώμικου πολέμου και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Καθολικής ιεραρχίας.
«Ως αρχιεπίσκοπος, αντιμετώπισε ένα μνημειώδες έργο και είχε μάλιστα κατηγορηθεί για συνεργασία στο βρώμικο πόλεμο, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε σθεναρά και τελικά έγινε σαφές. Αφού μπόρεσε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της εκκλησίας εκεί [στην Αργεντινή], μπορεί και να χειριστεί τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την εκκλησία σε όλο τον κόσμο, γιατί ξέρει πώς να συνδεθεί με τους ανθρώπους », δήλωσε ο Ραμόν Λουθαράγα, θεολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντέιτον. Αλλά το θέμα μάλλον θα απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα, ενώ εξακολουθούν να γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές δίκες. Αυτή την εβδομάδα δικαστήριο του Μπουένος Άιρες καταδίκασε τον «τελευταίο δικτάτορα» Ρεϊνάλντο Μπινιόνε σε ισόβια, για εγκλήματα που σχετίζονται με την εξαφάνιση 23 ατόμων, μεταξύ των οποίων δύο έγκυες, όταν ήταν στην εξουσία στη δεκαετία του 1980.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου