Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Φωτιές ανάβει στο Κουρδικό η τριπλή δολοφονία


http://www.antinews.gr/2013/01/11/198839/

Η εν ψυχρώ εκτέλεση τριών ηγετικών μορφών του αγώνα για την κουρδική αυτονομία μέσα στο κτίριο του Κουρδικού Ινστιτούτου του Παρισιού, στην οδό Λαφαγιέτ, ανάβει νέες φωτιές στο Κουρδικό . Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι δολοφονίες της 54χρονης Σακινέ Τσανσίζ, μίας εκ των ιδρυτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), της 32χρονης Φιντάν Ντογάν, εκπροσώπου στη Γαλλία του Εθνικού Κογκρέσου του Κουρδιστάν (KNK) και της νεαρής ακτιβίστριας του PKK Λεϊλά Σοϊλεμέζ, πραγματοποιήθηκαν ενώ έχει ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των τουρκικών αρχών και του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, για μια συμφωνία εκεχειρίας.
Πολιτική δολοφονία ή εσωτερικό ξεκαθάρισμα;
Όπως αναφέρουν Κούρδοι της Γαλλίας, ο στόχος της εν ψυχρώ εκτέλεσης ήταν να τιναχτούν στον αέρα οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει -και οι οποίες είχαν προχωρήσει αρκετά. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το ερώτημα που θα πρέπει να λύσει τώρα η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει να διαλευκάνει την υπόθεση, είναι εάν την τριπλή δολοφονία πραγματοποίησε κάποιο κομμάτι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ή πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ φραξιών του κινήματος για την κουρδική αυτονομία.
Το συμβάν σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι φρικτό! Αφορά τρία πρόσωπα, εκ των οποίων η μία ήταν γνωστή σε εμένα και σε πολλούς πολιτικούς γιατί μας συναντούσε συχνά». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποδοθούν ευθύνες και ανέφερε ότι: «Αυτό ίσως είναι κάποιο εσωτερικό ξεκαθάρισμα. Πέρα όμως από αυτό, βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με την τρομοκρατία, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που δεν το θέλουν αυτό. Το περιστατικό αυτό  ίσως είναι μια προκλητική κίνηση αυτών των ανθρώπων».
Εκατοντάδες μέλη της κουρδικής κοινότητας που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της οδού Λαφαγιέτ όπου πραγματοποιήθηκε η τριπλή δολοφονία φώναζαν συνθήματα εναντίον της Τουρκίας, ενώ σημαντικά στελέχη των κουρδικών οργανώσεων επανέλαβαν πως στόχος της δολοφονίας ήταν η ειρηνευτική διαδικασία. «Πρόκειται για πολιτική δολοφονία, αναμφισβήτητα» σχολίασε στο Reuters ο Remzi Kartal, ηγέτης του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου.
Οι γυναίκες μαχητές έχουν έναν σημαντικό ρόλο στην εξέγερση του PKK, αντανακλώντας εν μέρει την αρχή της ισότητας στην μαρξιστική ιδεολογία της ομάδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κίνητρο για την ένταξή τους είναι η επιθυμία εκδίκησης για κάποιο μέλος της οικογένειας, ενώ για άλλες είναι μια διέξοδος από την καταπίεση της οικογένειας, λένε οι αναλυτές.
Η «Σάρα», που ίδρυσε με τον  Οτσαλάν το ΡΚΚ
Η Σακινέ Τσανσίζ, ή Σάρα όπως ήταν γνωστή, είναι ιστορικό μέλος της οργάνωσης που μαζί με τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλους Κούρδους αυτονομιστές ίδρυσαν το 1978 το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Γεννημένη στο Τουνζελί (Ντερσίμ για τους Κούρδους), η Σάρα συμμετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο του PKK και συνελήφθη για πρώτη φορά το 1979. Μετά τη σύλληψή της δικάστηκε και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ, όπου βασανίστηκε σκληρά. Όταν αποφυλακίστηκε πέρασε στην παρανομία και συμμετείχε στο ένοπλο κομμάτι του PKK. Το 1990 απομακρύνθηκε από το αντάρτικο μετά τη δολοφονία του Μεχμέτ Σενέρ, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα, θεωρούταν προστατευόμενη του ηγέτη του ένοπλου τμήματος του PKK, Μουράτ Καραγιλάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου