Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Επιστρέφουν Καραμανλής-Μπερλουσκόνι και ανατρέπουν το σκηνικό στην Ευρώπη. Η Μέρκελ χάνει τον Μάριο Μόντι που έφυγε νωρίς


http://www.kourdistoportocali.com/articles/16653.htm




Kόντρα σε κάθε πρόβλεψη ο εφτάψυχος Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιστρέφει σαν Βασιλιάς Λουδοβίκος, όπως επιχείρησε να τον ειρωνευτεί ο παραιτηθείς Μάριο Μόντι που βλέπει το κακό για την Ιταλία να πλησιάζει! 
Η μίζερη εγχώρια πολιτική σκηνή δεν μας επιτρέπει να αποκωδικοποιήσουμε την σημασία των όσων συμβαίνουν στην γειτονική χώρα αλλά τυχόν επανεκλογή Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να βάλει στη κυριολεξία φωτιά σε ολόκληρο τον ευρωπαικο Νότο.  
Ο Σίλβιο έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι αναπολεί την λιρέτα, ενώ η τυχόν επανεκλογή του στο αξίωμα θα στερήσει από την Μέρκελ και τον Ολάντ έναν σύμμαχο του βεληνεκούς του Μάριο Μόντι. Στην ουσία είναι σαν να χάνουν το τρίτο τους πόδι.
Η επιστροφή του Μπερλουσκόνι είναι πολύ πιθανό να έχει τεκτονικές συνέπειες και στα πολιτικά πράγματα της χώρας σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση Σαμαρά αρχίζει να βουλιάζει στα τεράστια κύματα της λαικής οργής.
Δεν είναι λίγοι οι κεντροδεξιοί που στην ιδέα της επιστροφής του Σίλβιο, ως σωτήρα της Ιταλίας,αρχίζουν να κοιτάζουν προς την μεριά της Ραφήνας.
Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή επισημαίνουν με νόημα τις διαρκείς τηλεφωνικές επαφές των δύο ανδρών στο διάστημα της πολιτικής τους εξορίας.
Γύρευε να επιστρέψουν μαζί οι Καραμανλής και Σίλβιο και να ξαναπάρει φωτιά το σκηνικό. Χαμός. Στο μεταξύ ο Μάριο Μόντι…

«Πιστεύω ότι δεν θα καταστραφούν όσα καλά πράγματα κάναμε, με στόχο την προάσπιση της δημόσιας οικονομίας μας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, από τις Κάννες, όπου συμμετείχε σε οικονομικό και πολιτικό φόρουμ.
«Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να τονωθεί η ανάπτυξη. Είμαι πεπεισμένος ότι όποιο και αν είναι το χρώμα της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τη δική μου, θα υπερισχύσει η σωφροσύνη των ανδρών και των γυναικών που δραστηριοποιούνται στην ιταλική πολιτική», πρόσθεσε ο Μόντι.
Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν παράλληλα ότι μια φράση του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού έγινε δεκτή με ενόχληση από την κεντροδεξιά: «Ο βασιλιάς ήλιος αποφάσισε να απομακρυνθεί λίγο από μένα», είχε δηλώσει αργά χθες βράδυ ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρομοιάζοντας, έμμεσα, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Λουδοβίκο τον ΙΔ΄, σύμβολο της απόλυτης γαλλικής μοναρχίας.
Μέχρι το βράδυ ο Μάριο Μόντι αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
Η πολιτική κρίση, πάντως, κατά τα φαινόμενα «παγώνει» για έναν περίπου μήνα, με την προγραμματισμένη διάλυση της βουλής και της γερουσίας σε τριάντα πέντε ημέρες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επικεφαλής των κομμάτων δεν θα αρχίσουν άμεσα την «προθέρμανση» για τις εκλογές, όπως έδειξαν και οι σημερινές δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

ΣΙΛΒΙΟ>ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ  ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ!

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά το «κρυφτούλι» μηνών, ανακοίνωσε επισήμως την πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, δύο ημέρες αφότου το κόμμα του, ο κεντροδεξιός Λαός της Ελευθερίας (PDL), απέσυρε την στήριξή του προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην πολιτκή σκηνή και επισπεύδοντας τις διαδικασίες για πρόωρες εκλογές.
Ο Καβαλιέρε μάλιστα δικαιολόγησε την απόφασή του ως κίνηση ευθύνης και σωτηρίας για την χώρα:
«Επιστρέφω με λύπη στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TGCOM24, το οποίο του ανήκει. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι το πρωθυπουργικό μέγαρο δεν του έλειψε καθόλου, αλλά αναγκάζεται να επιστρέψει «από αίσθημα ευθύνης» και από ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα.
«Μπαίνω στον αγώνα για να κερδίσω, όχι για να πετύχω απλώς μια καλή επίδοση», δήλωσε από το Μιλάνο, σημειώνοντας: «ψάξαμε (στο κόμμα) για έναν αρχηγό αλλά δεν τον βρήκαμε».
Ο Καβαλιέρε χαρακτήρισε και πάλι «ανεύθυνους» τους δικαστικούς, ενώ σε σχέση με την διακυβέρνηση της χώρας από τον Μάριο Μόντι τους τελευταίους δώδεκα μήνες σημείωσε:
«Επιδείξαμε μεγάλο αίσθημα ευθύνης και επί ένα χρόνο στηρίξαμε αυτή την κυβέρνηση τεχνοκρατών. Προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα μέτρα που δεν μας έπειθαν και επαναλαμβάναμε συνεχώς ότι η πολιτική λιτότητας σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται προκαλεί ζημιές. Ζημιές που τελικώς έγιναν».
Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι χαρακτήρισε με την σειρά του «ανεύθυνη» τη στάση του Μπερλουσκόνι και την απόφαση να αποχωρήσει το κόμμα Λαός της Ελευθερίας από την κυβερνητική πλειοψηφία, τη στιγμή μάλιστα που «επί τρία χρόνια η συντηρητική παράταξη αρνιόταν ότι είχε αρχίσει η οικονομική κρίση».
Σύμφωνα με τους σχολιαστές, η πιθανότερη ημερομηνία για τη διάλυση της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης είναι η 15η Ιανουαρίου, ώστε, στο μεταξύ, να μπορέσουν να εγκριθούν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 και κάποιοι άλλοι νόμοι, όπως εκείνος που θα επιτρέψει την συνέχιση της λειτουργίας του Ilva, στον Τάραντα, όπου κινδυνεύουν να χαθούν 7.000 θέσεις εργασίας.
Οι βουλευτικές εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 10 Μαρτίου του 2013 σε συνδυασμό, κατά πως φαίνεται, με τις περιφερειακές εκλογές της ευρύτερης περιοχής του Μιλάνου (Λομβαρδία) και της μικρής περιφέρειας Μολίζε, στην κεντρική Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου