Ακριβώς όπως και πέρυσι, η Ευρωζώνη ζει ημέρες δράματος, μόνο που αυτή τη φορά το δράμα δεν οδηγεί σε κάθαρση και δεν είναι μονο η Ελλάδα που ευθύνεται γι’ αυτό.
Οι φήμες ότι η Ισπανία θα χρειαστεί συνολικό πακέτο διάσωσης, η μία μετά την άλλη οι χρεοκοπίες σε ισπανικές επαρχίες (μετά τη Βαλένθια και η Μούρθια), οι φόβοι για κραχ στο ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η εντεινόμενη φημολογία για χρεοκοπία της Ελλάδας και έξοδο από το ευρώ, έχουν φέρει τις διεθνείς αγορές στα… Τάρταρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο χάνει πάνω από 6%, σε αρνητικό πεδίο βρίσκονται ευρωπαϊκές και ασιατικές χρηματαγορές ενώ το ευρώ είναι κάτω από το 1,21 δολάρια, το χαμηλότερο δύο ετών αλλά και ρεκόρ 12ετίας σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα.
Στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, σταμάτησε η διαπραγμάτευση επτά τραπεζών εξαιτίας της μεγάλης πτώσης. Σε UniCredit και της Intesa μπήκε «κόκκινο» καθώς οι τιμές τους μειώθηκαν περίπου 5%, ξεπερνώντας την πτώση των τιμών των μετοχών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας –της Monte dei Paschi di Siena– καθώς και των Banco Popolare και Mediobanca ανεστάλη επίσης.
Παράλληλα το spread των 10ετών ιταλικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να φθάνει στις 528 μονάδες βάσης (5,28 εκατοστιαίες μονάδες), νέο υψηλό από τις αρχές Ιανουαρίου.
Το σκηνικό κατάρρευσης επέτεινε και η άνοδος των spreads των ισπανικών ομολόγων που έφτασε στο 7,5% την ίδια ώρα που οι Γερμανοί πανηγυρίζουν αφού η απόδοση των γερμανικών ομολόγων έπεσε 3 μονάδες βάσης, στο 1,13%.
Κάποιοι μάλιστα επενδυτές πληρώνουν για να αγοράσουν γερμανικά ομόλογα!
Δημιουργείται, λοιπόν, ένα νέο σκηνικό διάλυσης της Ευρωζώνης το οποίο ενισχύουν φυσικά και οι δηλώσεις των Γερμανών, όπως του Βιτεναμέζου υπουργού, Φ. Ρέσλερ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει κι ότι έξοδος από το ευρώ αυτή τη στιγμή είναι διαχειρήσιμη.
Γενικώς, βαράει διάλυση η Ευρώπη και οι συνήθεις ύποπτοι, Γερμανοί, Κομισιόν, ΕΚΤ, αγρόν αγοράζουν.
Καταρρέει το Χρηματιστήριο με απώλειες 7,07%
Σκηνικό… κατάρρευσης διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία «βυθίζεται» κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, καταγράφοντας μεγάλες απώλειες.
Το Χ.Α επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών εν μέσω ανησυχιών ότι η Ισπανία θα τεθεί εκτός αγορών και θα ζητήσει πλήρες πακέτο διάσωσης, καθώς η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου έφθασε στο 7,5%.
Την ίδια ώρα επανέρχονται στο διεθνή τύπο και τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα οι οποίες ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει αρνητική έκθεση της Τρόικας για την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:40, υποχωρεί, μετά από 16 συνεδριάσεις κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων και διαμορφώνεται στις 586,26 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 7,07%.
Μεγάλες απώλειες καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κα τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές του ΟΤΕ (-12,60%), της ΔΕΗ(-11,48%), της Eurobank(-10,91%), της Βιοχάλκο(-10,00%), της Alpha Bank(-8,90%), της Εθνικής (-8,87%)και της Πειραιώς (-8,22%).
Αρνητικό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι και το γεγονός ότι η πτώση των τιμών των μετοχών συνοδεύεται και από σημαντική αύξηση του τζίρου, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 19,455 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 7,76%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,93 %.
Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-12,60%), των Τραπεζών (-8,96%), των Πρώτων Υλών (-8,78%) και του Εμπορίου (-7,81%).
Βουτιά στα χρηματιστήρια, λόγω Ισπανίας
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υφίστανται μεγάλες απώλειες, ενώ το ευρώ κινείται σε χαμηλό σχεδόν 12 ετών έναντι του ιαπωνικού γεν και άνω των 2 ετών έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύονται οι φόβοι των επενδυτών ότι η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη χώρα της Ευρωζώνης που θα χρειασθεί ένα πλήρες πακέτο διάσωσης.
Πτώση μεγαλύτερη του 5% καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 600 μονάδων.
Στις 11:30 υποχωρούσε κατά 5,7%, στις 594,87 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.
Oι τιμές 77 μετοχών σημειώνουν πτώση, 18 κινούνται ανοδικά και 10 παραμένουν αμετάβλητες.
Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκε σε νέο επίπεδο – ρεκόρ την εποχή του ευρώ, φθάνοντας στο 7,55%, αφού έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο ότι και μία δεύτερη περιφέρεια της Ισπανίας θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση της χώρας για να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει ζημιές πάνω από 1,3%, επεκτείνοντας τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε την Παρασκευή. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 1,21 δολαρίου, στο 1,2095 δολάριο, ενώ έναντι του γεν έχασε 1%.
Ο φόβος για τα ισπανικά ομόλογα προκάλεσε μία μεγάλης κλίμακας στροφή των επενδυτών προς τις επενδύσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ του 1,4246% στην αγορά της Ασίας, ενώ η απόδοση των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003 και οι τιμές των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν. «Οι ευρωπαϊκές αρχές εξακολουθούν να αποτυγχάνουν στο να σταθεροποιήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο κρατικό χρέος χωρών της Ευρωζώνης, με την απόδοση των ισπανικών ομολόγων να αυξάνεται σε νέα υψηλά επίπεδα την εποχή του ευρώ», σχολίασε αναλυτής της ιαπωνικής τράπεζας Mitsubishi. Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ισπανίας προκάλεσαν επίσης πωλήσεις του πετρελαίου, σπρώχνοντας την τιμή του μπρεντ περισσότερο από 1 δολάριο προς τα κάτω, στα 105,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας μειώθηκαν από τα επίπεδα – ρεκόρ που έφθασαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.
Αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές πέντε ιταλικών τραπεζών
Στην αναστολή των διαπραγματεύσεων των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών προχώρησαν οι αρμόδιες αρχές στην Ιταλία, μετά τις απώλειες της τάξεως του 5% που κατέγραφε η μετοχή τους.
Ο τραπεζικός κλάδος στην Ιταλία σφυροκοπείται έντονα σήμερα από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, της UniCredit και της Intesa.
Η απόφαση ελήφθη όταν η τιμή της μετοχής τους υποχώρησε πέραν του 5%, ξεπερνώντας την πτώση των τιμών των μετοχών του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.
Επίσης, ανεστάλη και η διαπραγμάτευση των μετοχών της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, Monte dei Paschi di Siena, καθώς και των ιδρυμάτων Banco Popolare και Mediobanca.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου