http://www.antinews.gr/2012/04/10/155493/
Το DVD πέθανε, και όλοι έχουμε βοηθήσει σ αυτό.
Σίγουρα, τα DVDs και τα Blu-rays θα συνεχίσουν να υπάρχουν για μερικά ακόμη χρόνια, αλλά στο τέλος θα δώσουν τη θέση τους σε καθαρά ψηφιακά αντίγραφα ταινιών σε σκληρούς δίσκους, ή το πιο πιθανό, οι ταινίες θα υπάρχουν αποθηκευμένες σε διαδικτυακά «νέφη», έτσι ώστε οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή να μπορεί να τις παίζει μέσω streaming.
Έτσι, μόλις ολοκληρώσατε την μετατροπή των παλιών σας VHS ταινιών σε DVD, και μετά σε Blu-ray, έρχεται η βιομηχανία και σας ζητά να το ξανακάνετε, βεβαίως με κάποιο τίμημα.
Το καλό είναι ότι θα αδειάσουν τα ράφια σας, και θα έχετε πρόσβαση σε οποιαδήποτε ταινία σας με ένα απλό κλικ. Παράλληλα, θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθείτε ταινίες στο smartphone ή στο tablet, ή και στην τηλεόρασή σας.
Μια μελέτη που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το IHS Screen Digest, θέλει το παραπάνω σενάριο να κυριαρχεί μέσα στο 2012. Προβλέπει μάλιστα πως φέτος θα σημειωθούν 3.4 δισεκατομμύρια παρακολουθήσεις ταινιών online (νόμιμα και με πληρωμή), σε αντίθεση με το 1.4 δισ. των αντίστοιχων περιπτώσεων το 2011. Όσον αφορά στις ταινίες DVD, πέρσι ήταν 2.6 δισ και φέτος θα αγγίξουν τα 2.4 δισ.
Μεγάλο παράγοντα σε αυτές τις αλλαγές στις συνήθειες μας είναι η αύξηση των ψηφιακών συνδρομών σε υπηρεσίες streaming ταινιών, όπως π.χ., οι Netflix and Amazon Prime, καθώς και η αύξηση ταχυτήτων broadband, ή των υπηρεσιών wifi, που καθιστούν την παρακολούθηση μιας ταινίας online, εξίσου άνετη όσο αυτήν ενός DVD. Με άλλα λόγια, η αλλαγή αποτελεί επιλογή των καταναλωτών, και αυτοί είναι που θάβουν οριστικά τα DVD.
Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλος αριθμός των ταινιών αυτών νοικιάζεται και δεν αγοράζεται. Το αποτέλεσμα είναι η βιομηχανία να έχει λιγότερα κέρδη από το streaming, από ότι από την αγορά των δίσκων. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, οι κινηματογραφόφιλοι θα ξοδέψουν φέτος $11.4 δισ σε αγορές και ενοικιάσεις DVD,και μόλις $1.7 δισ σε «κατεβάσματα» και streaming. Αυτό σημαίνει ένα μέσο κέρδος $4.72 για κάθε παρακολούθηση ταινίας σε DVD, και μόλις 5 σεντς για κάθε μια παρακολούθηση online.
Παρόλα αυτά, η βιομηχανία στηρίζει πλήρως την εξαφάνιση των DVD. Θα εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια στη συσκευασία, διακίνηση, κλπ. ενώ μάλλον θα πρέπει να πληρώνουμε τουλάχιστον πάνω από μια φορά για τις ταινίες που θέλουμε να δούμε.
‘Ήδη, η μεγάλη αλυσίδα Walmart, ξεκινάει να προσφέρει ψηφιακά τις ταινίες, σε συνεργασία με έξι μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Με $2, η αλυσίδα θα προσφέρει ψηφιακό αντίγραφο μιας ταινίας, εφόσον αυτή υπάρχει στην υπηρεσία «νέφους» Ultraviolet, που ίδρυσαν πριν από μερικούς μήνες τα στούντιο.
Υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτηματικά, και αρκετές ατέλειες, αλλά πρόκειται για μια αρχή. Μόλις όλα επιλυθούν, τα DVDs θα μπουν κι αυτά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ποια είναι τα υπέρ της νέας κατάστασης;
- Μπορείς να κατεβάζεις και α παρακολουθείς μια ταινία, όποτε θέλεις, όπου θέλεις, και με όποια συσκευή θέλεις.
- Μπορείς να εξοικονομήσεις χώρο στα ράφια σου, και δεν χρειάζεται να μεταφέρεις μαζί σου δισκάκια.
- Προς το παρόν, η νέα υπηρεσία είναι και πιο φτηνή.
- Τα δισκάκια που ξεμένουν, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως σουβέρ!
Ποια είναι τα κατά;
- Η αποθήκευση σε βάση “νεφών”, σημαίνει πως θα πρέπει να εμπιστευόμαστε τα αρχεία μας σε κάποιον τρίτο, οπότε η πρόσβαση ή η διάρκεια δεν είναι εξασφαλισμένες 100%. Παράδειγμα οι χρήστες της Megaplaud που έμειναν εκτός, και που μπορεί να μην ξαναβρούν ποτέ τα αρχεία τους.
- Όσοι θέλουν να απολαμβάνουν τα διάφορα εξτρά των παραγωγών, που συνοδεύουν τα DVDs θα πρέπει να τα ξεχάσουν.
Στα επόμενα χρόνια θα σημειωθούν αρκετά προβλήματα: Θα υπάρχουν ταινίες που δεν θα μπορούν να διατεθούν νόμιμα σε ψηφιακή μορφή, θα υπάρχουν περιοχές όπου οι ελλιπείς διαδικτυακές συνδέσεις δεν θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη παρακολούθηση μιας ταινίας, θα υπάρχει αδυναμία αγοράς ενός DVD για να προσφερθεί ως δώρο σε κάποιον, η εικόνα ίσως να μην είναι τόσο καλή, και άλλα νομικά και πρακτικά ζητήματα που ίσως προκύψουν.
Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το μέλλον είναι αυτό. Χωρίς DVD. Διότι έτσι το θέλει η βιομηχανία, αλλά και όλοι εμείς οι καταναλωτές ταινιών.
S.A.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου