Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Πώς η Ισπανία έβαλε ..«χειροπέδες» στην Γερμανία και «προφυλάσσει» την Ελλάδα


http://olympia.gr/2012/03/26/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/

Του Δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα

Η Ισπανία γίνεται πλέον το νέο παιχνίδι των αγορών, αφού το έλλειμμα που βγαίνει συνεχώς εκτός στόχων, προβληματίζει την Ευρώπη.

Σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία που σπάει κάθε ρεκόρ, είναι η επόμενη «προβληματική» χώρα.

Ο «καλό κουράγιο» Όλι Ρεν χτύπησε το καμπανάκι στη Μαδρίτη, για να βάλει το έλλειμμα στο όριο το 3% έως τα τέλη του 2013.

Η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι το έλλειμμα του 2011 ήταν 8,51%, πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο 6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν συνέπεια να αναθεωρηθεί ο στόχος για το 2012, από το 4,4% στο 5,3%.

Το ζήτημα της Ισπανίας έχει θορυβήσει την Ευρώπη, γι’ αυτό και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι χτύπησε το καμπανάκι για την οικονομία της Μαδρίτης.

Η Μαδρίτη έβαλε «χειροπέδες» στη Γερμανία

Η "προφητική" κίνηση Γιούνκερ στον Ισπανό ΥΠΟΙΚ

Το οικονομικό πρόβλημα της Ισπανίας, που είναι η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και η 5η της Ευρώπης, έχει θορυβήσει την Γερμανία. Για την ακρίβεια, βλέπει ότι η κρίση χρέους φαντάζει πλέον σαν τη «λερναία ύδρα»!

Η πολιτική λιτότητας που έχει υποχρεώσει να υιοθετήσουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης, έχουν οδηγήσει την οικονομία σε αδιέξοδο, με σαφή τα σημάδια ύφεσης.

Η Γερμανία βλέπει ότι η χώρες του μνημονίου δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ύφεση, παρά τις θετικές αξιολογήσεις για Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Για την ακρίβεια, η Ιρλανδία βρέθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 σε οριακή ύφεση, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει υψηλό έλλειμμα και μια απειλή που λέγεται αναδιάρθρωση χρέους, όπως έκανε και η Ελλάδα, παρότι το χρέος της είναι σχεδόν στο 90% του ΑΕΠ. Και πάλι εκεί, τα νούμερα δεν βγαίνουν!

Στην Ισπανία, το έλλειμμα έχει ξεφύγει, το χρέος είναι σε οριακό σημείο, ενώ η ανεργία είναι η υψηλότερη της Ευρωζώνης.

Με αυτά τα στοιχεία, είναι ξεκάθαρο ότι η κρίση δεν έχει περάσει, δένοντας τα χέρια της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, η Άγκελα Μέρκελ φέρεται ότι συμφώνησε να ενοποιηθούν οι δυο μηχανισμοί στήριξης (EFSF και ESM) μια απόφαση που θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης και 31ης Μαρτίου, βάζοντας ένα δείκτη προστασίας στην Ευρωζώνη ύψους 950 δις.

Πάντως, η ίδια δεν αποκλείει ακόμα και την ταυτόχρονη λειτουργία των δυο μηχανισμών στήριξης.

Όπως είπε, ο ΕSM αναμένεται να λειτουργήσει από το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ ο EFSF έχει ήδη αντλήσει 200 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Πως η Ισπανία «προφυλάσσει» την Ελλάδα

Δεν είναι τυχαία η δήλωση της Μέρκελ από το Λονδίνο, σύμφωνα με την οποία «θα ήταν καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».

To IIF είχε «κοστολογήσει» μια έξοδο της Ελλάδας κοντά στο 1 τρις ευρώ, ωστόσο σε αυτό το ποσό δεν μπορεί να υπολογιστεί το κόστος από μια αναγκαστική έξοδο μιας χώρας όπως η Ισπανία, η Ιταλία ή η Πορτογαλία.

Συνεπώς, όσο η Ισπανία βρίσκεται στο προσκήνιο, απειλώντας το ευρώ με τα δυσμενή οικονομικά της στοιχεία, τόσο θεωρείται απίθανο να γίνει η οποιαδήποτε αρνητική κίνηση προς την Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες ζητούν νέα σκληρά μέτρα

Χαρακτηριστικό της κατάστασης γύρω από την ισπανική οικονομία είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Ισπανία θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία για να βγει από το τούνελ της κρίσης.

Μάλιστα, βλέπουν ότι οι απαιτήσεις των Βρυξελλών για την υιοθέτηση νέων σκληρών μέτρων, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Σε σημερινό της άρθρο η Ισπανική εφημερίδα η El Pais, η Ισπανία πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 5% σε δύο χρόνια, αφού υιοθετεί μέτρα 55 δις μέχρι το 2013.

Η ίδια εφημερίδα, αναφέρει και κάτι άλλο: το ιστορικό ενός τέτοιου φιλόδοξου προγράμματος: τη μείωση του ελλείμματος από το 8,5% σε 3% το 2013, όπως γράφει δεν έχει προηγούμενο.

Αν κάποιος κάνει μια δεύτερη σκέψη, όμως, θα βρει τρία: Η Ελλάδα, η οποία έχει βυθιστεί στην ύφεση, η Πορτογαλία που βαδίζει στα χνάρια της Ελλάδας, καθώς δεν αποκλείεται νέο δάνειο και «κούρεμα» των ομολόγων της, αλλά και της Ιρλανδίας, η οποία μπορεί να δείχνει κάποια μικρά σημάδια, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, αφού η ύφεση είναι προ των πυλών.

Εντός της εβδομάδας, πάντως, η Μαδρίτη αναμένεται να ανακοινώσει και νέα μέτρα, προκειμένου να έρθει πιο κοντά στους αναθεωρημένους στόχους για το έλλειμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου