Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

PIMCO: Η Ελλάδα βαδίζει στο δρόμο της Αργεντινής

http://exofitsio.blogspot.com/2012/02/pimco_16.html

Το φάντασμα της Αργεντινής άρχισε να πλανάται πάνω από την Ελλάδα, σύμφωνα ακόμα και με αναλυτές που πριν από περίπου ενάμισι χρόνο υποστήριζαν ότι οι δύο περιπτώσεις έχουν μεν ομοιότητες αλλά οι διαφορές είναι -ή τουλάχιστον ήταν- τέτοιες που δεν προδίκαζαν το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή την άτακτη χρεοκοπία...


Το βασικό επιχείρημα τους ήταν ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Αργεντινή είναι μέλος μιας Οικονομικής και Πολιτικής Ενωσης, απολαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερης αλληλεγγύης και ασφάλειας, επιχείρημα που είναι προφανές ότι έχει ατονήσει, εάν δεν έχει γίνει. σμπαράλια μετά τους χειρισμούς κυρίως των Βόρειων.

Αποκαλυπτικό είναι το άρθρο του επικεφαλής της PIMCO, του μεγαλύτερου διαχειριστή ομολόγων, ο οποίος επισημαίνοντας ότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν η Ελλάδα να ακολουθήσει τη τύχη της Αργεντινής, θα πρέπει να διδαχθούν από τα λάθη του ΔΝΤ στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Ειδικότερα, ο El- Εrian καλεί τους υπεύθυνους τους ελληνικού προγράμματος να ακολουθήσουν τέσσερα βήματα:

πρέπει να σταματήσουν τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β, καθώς η απουσία εναλλακτικών οδηγεί τους πολίτες στην αντίδραση.
η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να αναγνωρίσουν ότι αυτό το Σχέδιο Β έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό. Συνεπάγεται πολύ βαθύτερη αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.
οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με το πού κατευθύνονται τα χρήματα που δίνουν στη χώρα.
η ΕΚΤ και το ΔΝΤ πρέπει να προστατέψουν πολύ περισσότερο την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους.

Οπως υπενθυμίζει ο επικεφαλής της PIMCO, τον Αύγουστο του 2001 η Αργεντινή παρακαλούσε για άλλη μία φορά το ΔΝΤ να εκταμιεύσει τη δόση ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία, υποσχόμενη ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που τόσες φορές είχε αθετήσει.

Αμέσως μετά ξεκίνησε διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και του ΔΝΤ για το ποιος ήταν υπεύθυνος για τη διάλυση της οικονομίας. Την ίδια ώρα, οι πολίτες της Αργεντινής ήταν αγανακτισμένοι τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τους πιστωτές και είχαν χάσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης, ενώ οι γείτονες της χώρας ανησυχούσαν για πιθανή μετάδοση της κρίσης.

Οταν τελικά το ΔΝΤ αποφάσισε να εκταμιεύσει τη δόση, σημειώνει, μετά την έγκριση ενός νέου πακέτου λιτότητας από την κυβέρνηση, οι Αργεντινοί άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και η κυβέρνηση απέτυχε για άλλη μία φορά να επιτύχει τους στόχους.

Η Αργεντινή χρεοκόπησε τον Δεκέμβριο του 2001, έκλεισε τις τράπεζες και βίωσε την απόλυτη οικονομική καταστροφή.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου