Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

"Ραντεβού στα γουναράδικα"... ή πως να σωθείτε από μια χρεοκοπία, Νο2

http://logia-starata.blogspot.com/2011/11/2_25.html

Toυ Κ.Στούπα

Εκατοντάδες τα ερώτηματα που έφθασαν χθες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για το θέμα πως μπορεί να προστατέψει κάποιος την περιουσία του σε περίπτωση χρεοκοπίας.(δείτε εδώ το χθεσινό κείμενο)
Επειδή οι καλύτερες απαντήσεις δίνονται όταν τίθενται οι σωστές ερωτήσεις διαλέγω δυο τρεις που θεωρώ πιο αντιπροσωπευτικές και συνθέτω το σημερινό άρθρο, με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα.


“Ραντεβού στα γουναράδικα” ήταν μια προσφιλής έκφραση του Άρη Βελουχιώτη που δεν ήταν επαναστάτης με αργομισθία σε βάρος των φορολογουμένων και τελικά κατέληξε στα «γουναράδικα» αποδιωγμένος κι από τους δικούς του.

Το νόημα της έκφρασης έχει να κάνει με την μεταφορική έννοια μιας φράσης που αποδίδεται σαν χαιρετισμός μεταξύ κουναβιών, αλεπούδων και λοιπών γουνοφόρων, των οποίων η επιβίωση είναι τόσο επισφαλής, που κάθε πρωί όταν εγκαταλείπουν τη φωλιά τους, υποτίθεται πως χαιρετιούνται με αυτή τη φράση. Δηλ. αν δεν τα καταφέρουμε να επιστρέψουμε, ραντεβού στον πάγκο του γουναρά που θα επεξεργαστεί το τομάρι μας...

Ο υποθηκοφύλακας μετράει...

Επιστολή 1: Καλημέρα,
Διαβάζω τα άρθρα σας αρκετό καιρό τώρα στο Capital. Πάντα εκφράζατε μια ψύχραιμη και αρκετά ξεκάθαρη άποψη για τα πράγματα. Σε σχέση με το σημερινό σας άρθρο, για την προστασία των χρημάτων μας, έχω τις εξής δύο απορίες:

α) Τι γίνεται στην περίπτωση που αγοράσει κάποιος ομόλογο ξένου κράτους, από θεματοφύλακα ελληνική τράπεζα, σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή; Υπάρχει τρόπος να εισπραχθεί το ομόλογο σε ευρώ;
Μπορεί να εξαργυρωθεί μετά τη λήψη του σε κάποια τράπεζα εκτός Ελλάδος, οπότε και δεν θα είναι υποχρεωμένος κάποιος να το εισπράξει σε δραχμές; Ή θα πρέπει υποχρεωτικά να το έχει αγοράσει σε τράπεζα του εξωτερικού;

β) Αν κάποιος ανοίξει λογαριασμό σε μια ξένη χρηματιστηριακή και μεταφέρει εκεί τα χρήματά του, χωρίς απαραίτητα να αγοράσει μετοχές, θα κινδυνεύει σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή; Έχετε υπόψη σας κάποια αξιόπιστη διεθνή χρηματιστηριακή εταιρία; Καταλαβαίνω ότι η σύσταση σας φέρνει σε δύσκολη θέση, αλλά και εγώ βρίσκομαι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση για να ζητάω τέτοιες συμβουλές.

Ευχαριστώ για την όποια απάντηση.

Γ.Μ. (αν δεν σας πειράζει, ας μη δημοσιευτεί το όνομά μου σε περίπτωση που θέλετε να δημοσιοποιήσετε την επιστολή)
Απάντηση: Οι εκτιμήσεις που κάνουμε σε σχέση με τη δραχμή είναι θεωρητικές καθώς υποθέτουμε το νομικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση του απευκταίου.

Η διάλυση της Ευρωζώνης θα προκαλέσει τέτοιες καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία που λογικά δεν θα προκύψει. Η συζήτηση έχει νόημα μόνο, γιατί στην ιστορία τα ατυχήματα και οι παράλογες αποφάσεις λαών και ηγετών δεν είναι τόσο σπάνια φαινόμενα.

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση είχε ο Economist: «Και τότε, ένα ξέσπασμα εθνικισμού στη χώρα μπορεί να προκαλέσει ακόμα πιο θεαματική στάση πληρωμών και έξοδο.... Ο μεγαλύτερος κίνδυνος το 2012 είναι να ασκήσει μία ελληνική αποχώρηση αβάσταχτη πίεση στην Ευρωζώνη. Οι φόβοι για διάλυση και στάσεις πληρωμών, πτωχεύσεις τραπεζών και οικονομική κατάρρευση είναι ο ισχυρότερος λόγος να πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επινοήσουν τελικά τρόπο εξόδου από την κρίση. Όμως, ατυχήματα συμβαίνουν...» Βλέπε:Ο κίνδυνος ενός ελληνικού ατυχήματος πιέζει για λύση…
Η επιστροφή στη δραχμή ή σε εθνικά νομίσματα μοιάζει με το εγχείρημα να επιδιώκουμε από μια ομελέτα να ξαναφτιάξουμε τα αυγά. Για την Γερμανία θα είναι οδυνηρό και ας διαθέτει μια τεράστια εξαγωγική υποδομή. Για την Ελλάδα το σκηνικό που θα προκύψει θα θυμίζει τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια...

Τα ερωτήματα...

α) Εθνική κυριαρχία σημαίνει πως το ελληνικό κράτος εντός της επικράτειας μπορεί να εφαρμόσει όποιον νόμο ψηφίσει η Βουλή. Πόσο μάλλον αν υπάρξει έξοδος από την ΕΕ.

Για την κατοχή ξένων ομολόγων σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών χρεοκοπίας και νομισματικής αλλαγής, αυτό που θέλετε να μάθετε πιστεύω είναι πως κλειδί της διασφάλισης για σας έχει να κάνει με το που έχει έδρα ο θεματοφύλακας των τίτλων.

Μπορεί δηλ. να αγοράσετε ομόλογα ή μετοχές από ελληνική τράπεζα ή χρηματιστηριακή και να ορίσετε θεματοφύλακα μια τράπεζα στο εξωτερικό. Όταν ρευστοποιηθούν αυτά, ζητάτε από τον θεματοφύλακα μέσω της τραπέζης σας, τα ευρώ, αν είναι σε ευρώ τα ξένα ομόλογα, να μεταφερθούν σε κάποιο λογαριασμό οπουδήποτε στην ΕΕ.

Αν π.χ. τα γερμανικά σας ομόλογα τα έχετε σε μια τράπεζα στο Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο, ακόμη και ο Λένιν να αναστηθεί και να ξεκινήσει την επόμενη επανάσταση από την Ελλάδα, δεν μπορεί να τα φέρει πίσω. Κινδυνεύετε μόνο από το να γίνει επανάσταση στη χώρα που έχει έδρα ο θεματοφύλακας.

Κάποιοι φίλοι της στήλης διαμαρτύρονται γιατί φέρνω σαν αρνητικά παραδείγματα τα κομμουνιστικά ή φασιστικά πραξικοπήματα που οι ίδιοι θεωρούν επαναστάσεις.

Είναι απλό, γιατί αυτές είναι οι απόψεις μου. Θα μπορούσαν να επιχειρηματολογώ επί ώρες περί τούτων, χάρη στα συμπεράσματα της εφηβικής τριβής με την μαρξιστική σολομωνική... αλλά δεν χρειάζεται καμία θεωρητική θεμελίωση το αυταπόδεικτο πλέον… Βλέπε: Μήπως είναι ο κομμουνισμός, ηλίθιε;…
β) Είναι ακριβώς όπως το περιγράφετε. Μέσω μια ελληνικής χρηματιστηριακής ή τράπεζας όταν κάνετε συναλλαγές στο εξωτερικό ο θεματοφύλακας του χαρτοφυλακίου σας μπορεί να είναι κάποια τράπεζα ή χρηματιστηριακή του εξωτερικού. Τώρα το ελληνικό χρηματιστήριο ετοιμάζει υποδομή να προσφέρει υπηρεσίες θεματοφυλακής εκτός των ελληνικών μετοχών και ομολόγων και για ξένους τίτλους. Δεν έχω διαβάσει να έχει ξεκινήσει ακόμη η υπηρεσία αυτή.
Θα πρέπει να μιλήσετε με το χρηματιστή σας για να σας εξηγήσει που ακριβώς βρίσκεται ο θεματοφύλακας του χαρτοφυλακίου σας. Οι εδώ χρηματιστηριακές δεν κάνουν απευθείας συναλλαγές στις ξένες αγορές γιατί δεν είναι μέλη αυτών των αγορών. Τι πραγματοποιούν μέσω διεθνών πλατφόρμων που υπάρχουν. Πρόσφατα χρεοκόπησε μια χρηματιστηριακή στη Νέα Υόρκη και υπήρξε ανησυχία γιατί κάποιες ελληνικές χρηματιστηριακές διενεργούσαν συναλλαγές μέσω αυτής.

Όταν σας πουν λοιπόν πως συνεργαζόμαστε με την τάδε τράπεζα και θεματοφύλακας είναι η τάδε, καλό είναι να ρωτήσετε από ποιες αρχές εποπτεύονται και τι εγγυητικό υπάρχει σε περίπτωση χρεοκοπίας της εταιρείας. Αυτά όμως δεν μπορώ να σας τα πω εγώ γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Παλιότερα κάποιος μπορούσε να ανοίξει λογαριασμό και μερίδα εύκολα οπουδήποτε στην Ευρώπη τώρα θέλει λίγο περισσότερη προσπάθεια καθώς οι αρχές προσπαθούν να εμποδίσουν τη φυγή κεφαλαίων. Είμαι σίγουρος πως η τράπεζά σας ή η χρηματιστηριακή σας μπορεί να σας δώσουν αξιόπιστες απαντήσεις και λύσεις. Ρωτήστε και απαιτήστε, τα δικαιούστε και σαν πελάτης τους αλλά και σαν πολίτης μιας ευρωπαϊκής χώρας… Αν θέλουν να μείνουν οι αποταμιεύσεις των πολιτών εντός ας τις σεβαστούν. Να μην τις μοιράζουν στους πελάτες τους με αντάλλαγμα ψήφους και ρουσφέτια.

Περί χρυσού και άλλων δαιμονίων...

Επιστολή 2: Αγαπητέ κ. Στούπα,
Συγχαρητήρια για τα σχόλια σας τα οποία παρακολουθώ ανελλιπώς και τα συμμερίζομαι κατά την πλειοψηφία τους.
Το σημερινό σας άρθρο : “Πώς να προστατέψετε τα χρήματά σας από μια χρεοκοπία”, το βρίσκω πάρα πολύ χρήσιμο και συμβουλευτικό, για όποιους διατηρούν ακόμα ρευστότητα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό (νόμιμα).

Επίσης σύμφωνα με το σημερινό σας δημοσίευμα:
“Ο χρυσός αποτελεί άριστη λύση για εποχές κρίσεων και πολέμων, αλλά δεν δίνει τόκους και μερίσματα, ενώ απαιτεί κόστος φύλαξης... “ και συνεχίζεται παρακάτω,

“Χρυσός σε φυσική μορφή. Μιλάμε για χρυσό σε μπάρες ή νομίσματα. Είναι το πιο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο ακόμη απέναντι και στο ενδεχόμενο κομμουνιστικής δικτατορίας που θέλει να κρατικοποιήσει τα πάντα. Αν όμως φυλάγεται σε τραπεζική θυρίδα κινδυνεύει, καθώς ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση μπορεί να δώσει εντολή οι τραπεζικές θυρίδες να ανοίγουν με τη συνοδεία εφοριακού ή κρατικών υπαλλήλων που θα ελέγχουν το περιεχόμενο “.
Θα σας παρακαλούσα όμως :
1) Nα επιμείνετε λίγο και να διατυπώσετε τις απόψεις σας σχετικά με τις προοπτικές μιας επένδυσης σε Χρυσό, (ETF ή φυσικό) από εδώ και πέρα.

2) Εάν η απάντησή σας στο παραπάνω είναι θετική, τότε, μία υποτιθέμενη επένδυση σε φυσικό χρυσό (μπάρες ή νομίσματα), θα ήταν ιδανική επένδυση στην περίπτωση που φυλασσόταν σε θυρίδα τραπέζης του εξωτερικού ;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
…για την πιθανή δημοσίευση Π.Θ.
Απάντηση: H άποψη που έχω εκφράσει με δημοσιεύματα στην στήλη κατά καιρούς συγκλίνουν πως από το 2000 έχει ξεκινήσει ένα μακροπρόθεσμος ανοδικός κύκλος για το χρυσό. Την άποψη αυτή μάλιστα την έχω εκφράσει από τη στήλη του Καγκελάριου στην Ημερησία, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η τιμή του χρυσού ήταν ακόμη κάτω από τα 400-500 δολάρια η ουγκιά.
Σχηματικά περιγράφοντας πιστεύω πως ο χρυσός έχει ακόμη ένα γύρο ανόδου που θα συμπαρασύρει εντός τους πάντες, όπως γίνεται συνήθως στο τέλος κάθε κύκλου. Η αύξηση της ζήτησης από τις αναπτυσσόμενες χώρες, ο πληθωρισμός από την εκτύπωση χρήματος στις ανεπτυγμένες, μαζί με το φόβο για την τύχη των νομισμάτων είναι τα αίτια.
Στο τέλος του κύκλου οι μετοχές χρυσού πιστεύω πως θα είναι αυτές που θα δώσουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις. Ιδίως οι μετοχές εταιρειών που δεν έχουν βρει ακόμη χρυσό... Γιατί; Γιατί έτσι λειτουργεί η ανθρώπινη φύση. Οι φούσκες και οι πανικοί είναι ίδιον της ανθρώπινης φύσης και πλεονέκτημα του καπιταλισμού όχι μειονέκτημα όπως πιστεύει η αριστερά.
Ο ίδιος δεν πιστεύω στις προβλέψεις αλλά στην ήπια διαχείριση μέσω διασποράς με τρόπο που θα σας αφήνει να κοιμάστε ήσυχος τα βράδια. Όσο προχωρά μια τάση έστω και εναντίον σας τόσο αυξάνεται τα αντίβαρα με γνώμονα ποτέ να μην εξοντωθείτε. Τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους όταν έρθει η ώρα τους...
Απαντήσεις
1)Σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών λοιπόν ο χρυσός δημεύεται και κρατικοποιείται. Ο Ρούσβελτ είχε απαγορέψει την κατοχή χρυσού πέραν των κοσμημάτων που είχαν συναισθηματική αξία. Τα ETF επί της ουσίας είναι αξιόγραφα που διαπραγματεύονται σε αγορές και έχουν αντίκρισμα σε φυσικό χρυσό ή μετοχές που υπάρχουν σε κάποιο θησαυροφυλάκιο.

Άρα, σε έκτακτες συνθήκες μπορεί ο χρυσός στο οποίον αναφέρεται το ETF να δεσμευτεί από κάποια κυβέρνηση. Επίσης η παραγωγή χρυσού κάποιων εταιρειών θα μπορούσε να δημευτεί οπότε οι μετοχές θα μηδενιστούν, όπως έχει κάνει περίπου ο Τσάβες στη Βενεζουέλα. Που θα πάει όμως, θα πάρουν και οι Καναδοί εκδίκηση...
2) Χρυσός σε φυσική μορφή σε τράπεζα της Ελβετίας μοιάζει σαν η πιο ασφαλής λύση με βάση τα δεδομένα των έναν-δυο τελευταίων αιώνων.

Στο σενάριο αυτό μάλλον δεν κινδυνεύει ο χρυσός, αλλά εσείς.

Πολλοί από τους λογαριασμούς που είχαν ανοίξει οι εβραίοι στην Ελβετία πριν τον τελευταίο πόλεμο, έμειναν γα πάντα κλειστοί γιατί οι δικαιούχοι δεν επιβίωσαν του πολέμου.

Αντίστοιχα και πολλοί ναζί είχαν κρύψει εκεί κλοπιμαία, αλλά και κομμουνιστές και άλλοι δικτάτορες αργότερα...
Μειονέκτημα είναι πως αν χρειαστείτε ένα τενεκέ λάδι θα πρέπει να πάτε στην Ελβετία νε φέρετε την λίρα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου