Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ: Η άλλη γεύση της φυλακής

από e-mail

Δεκαοκτώ έγκλειστες του γυναικείου σωφρονιστικού καταστήματος συμμετέχουν ήδη σε πρόγραμμα σπουδών μαγειρικής. Οσες το ολοκληρώσουν αποκτούν αναγνωρισμένο δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης

Η άλλη γεύση της φυλακής
Κάτι... ψήνεται στη γυναικεία φυλακή του Ελεώνα Θηβών.
Ο λόγος είναι ότι από τις 10 Οκτωβρίου μέσα στο κατάστημα κράτησης των έγκλειστων γυναικών λειτουργεί ΙΕΚ Μαγειρικής Τέχνης.
Το όλο πρόγραμμα έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία "Διά Βίου Μάθησης" του υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΚ Χαλκίδας (με την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης). Οι σπουδές αυτές, με ειδικότητα "βοηθού μαγειρικής τέχνης", έχουν διάρκεια δύο εξάμηνα και είναι ισότιμες των λοιπών δημόσιων Ι.Ε.Κ. που λειτουργούν στη χώρα, με τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας και κατάρτισης. Η αξιολόγηση των καταρτιζόμενων έγκλειστων γυναικών θα γίνεται τόσο με εξετάσεις προόδου -κατά τη διάρκεια του εξαμήνου- όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων.
Οσες κρατούμενες σπουδάστριες καταφέρουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, θα αποκτήσουν δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης (που είναι αναγνωρισμένο τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Σε περίπτωση αποφυλάκισής τους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, θα μπορούν να συνεχίσουν την κατάρτισή τους σε οποιοδήποτε δημόσιο ΙΕΚ της χώρας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί "εισιτήριο" για την ομαλή κοινωνική επανένταξη των γυναικών κρατουμένων. Βάσει αυτού του σκεπτικού, το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό της φυλακής αναζητούσε φορείς, όπως π.χ. ΙΕΚ, που θα μπορούν να υλοποιήσουν τέτοιου είδους προγράμματα.
Καθηγητές του ΙΕΚ Χαλκίδας και κρατούμενες της φυλακής Ελεώνα Θηβών στα μαγειρεία του σωφρονιστικού καταστήματος
Καθηγητές του ΙΕΚ Χαλκίδας και κρατούμενες της φυλακής Ελεώνα Θηβών στα μαγειρεία του σωφρονιστικού καταστήματος
Το ΙΕΚ Χαλκίδας απάντησε θετικά στο σχετικό αίτημα. Τα μαθήματα (πέντε ώρες κάθε μέρα) σε θεωρητικό επίπεδο γίνονται σε αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) που λειτουργεί μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Το πρακτικό μέρος γίνεται στα μαγειρεία της φυλακής. Οι έγκλειστες που λαμβάνουν μέρος είναι 18, οι περισσότερες είναι μητέρες και έχουν απολυτήριο γυμνασίου. Το ενδιαφέρον των γυναικών για τα μαθήματα είναι μεγάλο.
Οπως είπαν στο "Εθνος" παράγοντες της φυλακής, οι κρατούμενες σπουδάστριες διαφυλάσσουν ως... κόρη οφθαλμού την εν λόγω εκπαιδευτική διαδικασία και φροντίζουν να μη μεταφέρουν τα διάφορα προβλήματα που τις απασχολούν στις ώρες των μαθημάτων. Μεγάλη είναι και η προθυμία των ίδιων των εκπαιδευτών από το ΙΕΚ Χαλκίδας που έρχονται στη φυλακή για να παραδώσουν τα μαθήματα μαγειρικής.
Συνέπεια
Οι εκπαιδευτές έχουν εντυπωσιαστεί, επειδή οι σπουδάστριες, αν και βρίσκονται σε χώρο κράτησης, έχουν τόση διάθεση να μάθουν πράγματα και δείχνουν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους.
Η γραφική ύλη που χρησιμοποιούν οι κρατούμενες είναι από προσφορές εθελοντών, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τμήμα στη δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία μαγειρικής. Ευχή του επιστημονικού και διδακτικού προσωπικού της φυλακής είναι να υπάρξουν προσφορές. Θα πρέπει να σημειωθεί οτι στην υλοποίηση του προγράμματος συνέβαλε σημαντικά και η ψυχολογική στήριξη της κ. Μαρίας Πούλιου, ψυχολόγου του καταστήματος κράτησης στον Ελεώνα.
Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης
Η "συνταγή" της επανένταξης
H κ. ΓΕΩΡΓΙΑ ΨΑΡΑΚΗ, κοινωνική λειτουργός στη γυναικεία φυλακή του Ελεώνα, υπεύθυνη των προγραμμάτων, δήλωσε στο "Εθνος": "Εδώ και τρία χρόνια προσπαθούσαμε να βρούμε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στον χώρο της φυλακής. Τώρα αυτή η επιθυμία υλοποιήθηκε. Η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργούμε ερεθίσματα ώστε οι ίδιες οι κρατούμενες να εκφράζουν επιθυμίες και να μας ζητούν να βοηθήσουμε ώστε αυτές ?στο μέτρο του δυνατού- να εκπληρωθούν. Εν προκειμένω είχε προηγηθεί πετυχημένη δράση των εθελοντριών της ΧΕΝ Θήβας που έρχονταν και μαγείρευαν με έγκλειστες γυναίκες συνταγές.
Η οικογενειακή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί αποδείχθηκε μια επιτυχημένη θετική πρακτική που δημιούργησε ένα ευνοϊκό κλίμα ώστε να εκδηλώσουν περισσότερες γυναίκες ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στα μαθήματα μαγειρικής με το ΙΕΚ Χαλκίδας. Εχει νόημα να επαυξάνονται οι δυνατότητες που έχει κάθε έγκλειστη, καθώς μ΄ αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η αυτοεκτίμησή της. Παράλληλα και η οικογένειά της παίρνει θετικά μηνύματα από αυτήν τη δραστηριότητά της. "Οσον αφορά τις έγκλειστες σπουδάστριες, νιώθουν ότι υπάρχει μια φροντίδα για αυτές από την πολιτεία, ενώ αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας τρόπος αλλά και όρια μέσα στα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με θετικό τρόπο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου