Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Δείχνει «κούρεμα» 50% το προσχέδιο δήλωσης των «27» - Το πλήρες κείμενο του draft

http://www.newpost.gr/post/82572/%CE%94%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%C2%AB%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1%C2%BB-50%25-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%C2%AB27%C2%BB---%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-draft/







Δείχνει «κούρεμα» 50% το προσχέδιο δήλωσης των «27» - Το πλήρες κείμενο του draft
Νέες αξιώσεις για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών προκειμένου να απορροφηθεί το σοκ από τις απωλείες τους που συνδέονται με το ελληνικό χρέος ετοιμάζεται να υιοθετήσει η Σύνοδος Κορυφής των 27 σύμφωνα με προσχέδιο της τελικής τους δήλωσης που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αν και στο κείμενο δεν αναφέρεται το τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές υπολογίζεται στα 108 δισεκατομμύρια ευρώ (σσ το ποσό αντιστοιχεί σε κούρεμα ύψους 50%). Στην πραγματικότητα το ποσό αυτό θα εξαρτηθεί  από το ποσοστό του ελληνικού χρέους που θα διαγραφεί από τις τράπεζες. Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη "κλειδώσει", καθώς οι τράπεζες παρουσιάζονται απρόθυμες να αποδεχθούν απώλειες άνω του 50%.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία για να απαιτηθεί μια αναλογία κεφαλαίου σαφώς υψηλότερη, δηλαδή το 9% του κεφαλαίου της καλύτερης ποιότητας», όπως χαρακτηρίζονται διαφορετικά τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών, διευκρινίζεται στο προσχέδιο του κειμένου αυτού που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των 27 χωρών μελών.

Ο στόχος αυτός του 9% των ίδιων κεφαλαίων «θα πρέπει να έχει επιτευχθεί στις 30 Ιουνίου του 2012», προστίθεται στο κείμενο, στο οποίο διευκρινίζεται ότι για να επιτευχθεί αυτό, «οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν κατά προτεραιότητα σε ιδιωτικές πηγές κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου μέσω αναδιαρθρώσεων και της μετατροπής χρέους σε κεφάλαιο».

Το κείμενο προσθέτει ότι εν αναμονή της επίτευξης του στόχου του 9%, «οι τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε ορισμένους περιορισμούς όσον αφορά την κατανομή των μερισμάτων και την καταβολή μπόνους».

Οι Ευρωπαίοι ήδη απο τον περασμένο Ιούλιο έχουν δεσμευτεί  να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών τους, αναγκάζοντάς τις να έχουν ως αποθεματικά το 7% των ίδιων κεφαλαίων τους ως το 2019, αλλά οι φόβοι που υπάρχουν σήμερα για τον τραπεζικό τομέα τους οδήγησαν να επιταχύνουν σαφώς τη διαδικασία αυτή.

Το πλήρες κείμενο του προσχεδίου: 
Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρασχεθεί επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην οικονομική στήριξη της Ελλάδος (PSI). Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για την αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Αναφορικά με τη μόχλευση του EFSF, αυτή θα πραγματοποιηθεί στη βάση των εξής δύο αξόνων:
1. Μέσω προσφοράς μιας δυνατότητας πιστοληπτικής αναβάθμισης στο νέο χρέος που θα εκδίδουν κράτη-μέλη. Η αγορά αυτής της δυνατότητας επιπλέον εξασφάλισης θα παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή «ασφάλισης» κατά την πρωτογενή αγορά των τίτλων.
2. Μέσω της μεγιστοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του EFSF, με συνδυασμό πόρων από ιδιωτικά και δημόσια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), αλλά και μέσω στενότερης συνεργασίας με το ΔΝΤ.
Επισημαίνεται, ότι αμφότερες μέθοδοι μόχλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα.
Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες - προφανώς δεσμευτικές - επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν, ότι τα τελευταία ελήφθησαν άνευ προηγουμένου μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής κρίσης, ενώ επαναλαμβάνουν την ισχυρή τους βούληση για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σύγκλισης, τη στήριξη χωρών που βρίσκονται σε οικονομική κρίση, αλλά και την ισχυροποίηση της διακυβέρνησης της ευρω-ζώνης, με σκοπό να οδηγήσει σε βαθύτερη οικονομική ενοποίηση και σε μια φιλόδοξη «ατζέντα ανάπτυξης».
Οι ηγέτες επισημαίνουν, ότι η επικύρωση και από τις 17 χώρες-μέλη της ευρω-ζώνης, της ενίσχυσης των δυνατοτήτων παρέμβασης του EFSF - σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 21ης Ιουλίου - ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες της ευρω-ζώνης να αντιδράσει στην κρίση, η οποία δεν έχει τελειώσει, «όπως φαίνεται από τη μεταβλητότητα στις αγορές κρατικού και εταιρικού χρέους». Χρειάζονται περαιτέρω δράσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Η Σύνοδος Κορυφής δεσμεύεται να πράξει οτιδήποτε χρειάζεται για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες δυσκολίες και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ολοκλήρωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.
Για την Ισπανία, χαρακτηρίζονται ευπρόσδεκτα τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και ληφθεί, αλλά τονίζεται, ότι χρειάζονται επιπλέον παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, ώστε να μειωθεί το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας. Μεταξύ άλλων, απαιτούνται αλλαγές που θα αυξήσουν την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας σε επίπεδο εταιρείας, τις δυνατότητες απασχόλησης του εργατικού δυναμικού και άλλες αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα για την επέκταση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα υπηρεσιών.
Για την Ιρλανδία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ευχαριστημένοι με την πρόοδο της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης, το οποίο φέρεται να αποδίδει καρπούς.
Για την Πορτογαλία, διαπιστώνεται πρόοδος, όπως και η αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα  δημοσιονομικής βιωσιμότητας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της.
Οι ηγέτες δεν παραλείπουν να επαναλάβουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη σε όλες τις χώρες που έχουν υπαχθεί σε οικονομικό πρόγραμμα στήριξης, μέχρι να επανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, υπό την προϋπόθεση, ότι θα εφαρμόσουν πιστά αυτά τα προγράμματα.
Επιπλέον, χαιρετίζουν την αποδέσμευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα από το Eurogroup, όμως τονίζεται, ότι αναμένουν την ολοκλήρωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου (πιστευτού) πολυετούς προγράμματος της Ε.Ε. και του ΔΝΤ μέχρι το τέλος του 2011.

Πηγή: www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου