Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ποιούς θα πάρει μαζί της στον γκρεμό η Ιταλία εάν…

http://kostasxan.blogspot.com/2011/08/blog-post_6954.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FvhzE+%28%CE%91%CF%82+%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82!%29

  • Σε συναγερμό η Ευρώπη
  • Σύννεφα στη Μεσόγειο
Eάν αυτό δεν είναι ο ορισμός της εξάπλωσης της κρίσης, τότε ποιός είναι;
Mετά την προσφυγή της Ελλάδας πέρσι τον Μάιο στην πόρτα της τρόικας για βοήθεια, ακολούθησαν η Ιρλανδία, φέτος η Πορτογαλία, η Ελλάδα χρειάστηκε
και δεύτερο πακέτο διάσωσης, η Κύπρος πιθανότατα να χρειαστεί και αυτή διάσωση, το Βέλγιο ακόμη δεν έχει κυβέρνηση, και στην Ισπανία και – ειδικά – στην Ιταλία, έχει σημάνει συναγερμός.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όλοι στην αγορά είχαν αρχίσει να φοβούνται πως η Ιταλία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας. Η ιταλική κυβέρνηση πέρασε μέτρα λιτότητας, αλλά από τότε τα πράγματα δεν έχουν βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο, αντίθετα μάλιστα, για την όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Τώρα πλέον, η Ιταλία έχει την… τιμή να έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα στοιχήματα χρεοκοπίας, από οποιαδήποτε άλλη χώρα στο κόσμο . H αγορά των CDS στα ιταλικά ομόλογα αγγίζει τα 306 δις δολάρια.

Και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας πλησιάζουν επικίνδυνα το 7%, ενώ αυτές των 2ετών διαμορφώνονται μία ανάσα από το 5%.

Η ιταλική αγορά (με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις σφυροκοπημένες τραπεζικές μετοχές) βρίσκεται ήδη σε bear market, με τον βασικό δείκτη του χρηματιστηρίου του Μιλάνου , FTSΕ MIB, να έχει υποχωρήσει 27% από τα υψηλά της 17ης Φεβρουαρίου, χτυπώντας πλέον το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2009. Οι αυξανόμενοι φόβοι γύρω από την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρέους της, έχει οδηγήσει τους επενδυτές να ξεπουλήσουν μαζικά, τόσο τις ιταλικές μετοχές, όσο και τα ιταλικά ομόλογα.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι διπλάσιο του ανώτατου επιπέδου που επιτρέπεται στις χώρες της Ευρωζώνης. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πρέπει να βρει 500 δις ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν.

Αν και η κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε τεράστιες περικοπές δαπανών, η οικονομία της χώρας είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που κανείς δεν ξέρει αν θα μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Εάν η Ιταλία δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε οι τράπεζες από όλο τον κόσμο θα είναι σε εξαιρετικά ευάλωτη και επικίνδυνη θέση.

Ιδού λοιπόν ποιόν θα πάρει μαζί του στον γκρεμό η αποκορύφωση της κρίσης στην Ιταλία:
■ Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ιταλικά ομόλογα αξίας 700 εκατ. δολαρίων

■ Οι πορτογαλικές 5,2 δις δολαρίων

■ Οι βελγικές 25,8 δις δολ.

■ Οι αμερικάνικες τράπεζες 36,7 δις δολ.

■ Οι ιαπωνικές 40,6 δις δολ.

■ Οι ολλανδικές 45,3 δις δολ.

■ Οι ιρλανδικές 46 δις δολ.

■ Οι ισπανικές 47 δις δολ.

■ Οι βρετανικές 77 δις δολ.

■ Οι γερμανικές 190 δις δολ


■Οι γαλλικές κατέχουν ιταλικά ομόλογα αξίας 511 δις δολ, δηλαδή το 20% του γαλλικού ΑΕΠ και υπερδιπλάσιο από ότι χρωστάει συνολικά η Ελλάδα

■ Οι ιταλικές εισαγωγές αποτελούν το 24% του ιταλικού ΑΕΠ – το 2,5% του γερμανικού ΑΕΠ εξαρτάται από τις εξαγωγές στην Ιταλία. Η Λιβύη, η Αλβανία, η Ελβετία και η Ρουμανία εξαρτώνται επίσης από τις εξαγωγές τους στην Ιταλία. Εάν η ζήτηση στη χώρα καταρρεύσει, αυτές οι χώρες, όπως και πολλές άλλες, θα χτυπηθούν.

■ Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αγγίζει τα 2,215 τρις δολάρια, σχεδόν το 120% του ΑΕΠ – Η ιταλική κυβέρνηση χρωστά δηλαδή περίπου 37 χιλιάδες δολάρια για κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί που ζουν στην Ιταλία. Λίγο περισσότερο από το μισό χρέος της Ιταλίας είναι εσωτερικό

■ Ακριβώς 176 δις ευρώ ιταλικών ομολόγων λήγουν μέχρι τα τέλη του 2011. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια η χώρα πρέπει να πληρώσει 500 δις ευρώ στους ομολογιούχους της. Η Ιταλία λοιπόν κινδυνεύει να αναγκαστεί να ζητήσει το διπλάσιο ποσό διάσωσης που διατέτηκε για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία συνολικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου