Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Γιατί το Eurogroup είπε όχι στην Ελλάδα

http://anemogastri.blogspot.com/2011/06/eurogroup_20.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FKEJq+%28%CE%91%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B9%29

Από το XrimaNews

Το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα και απαίτησε πρώτα την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή και την εξασφάλιση της προώθησης του πακέτου αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να καταβληθεί η 5η δόση αλλά και να προχωρήσει το σχέδιο για δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Πίσω από την αδυναμία του Eurogroup να προχωρήσει άμεσα σε μία λύση στο ελληνικό πρόβλημα βρίσκονται διάφοροι λόγοι με τον πιο προφανή την τακτική της άσκησης πίεσης στην ελληνική πλευρά ώστε να ταυτιστεί η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου και η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου με την επιλογή για διάσωση της Ελλάδας ή πτώχευση.


Με αυτόν τον τρόπο οι πιθανότητες για εκπλήξεις μειώνονται και γίνεται πιο πιθανό η νέα κυβέρνηση να λάβει την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης και να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο.

Ωστόσο η αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία συνδέεται και με τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία, όπου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του XrimaNews με καλά πληροφορημένες πηγές από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Μέρκελ αντιμετωπίζει τη χειρότερη πολιτική κρίση της καριέρας της.

Από τη μία πλευρά το κόμμα της έχει δεχτεί ένα τεράστιο πλήγμα στις πρόσφατες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, το οποίο και αποτύπωσε τη λαϊκή δυσφορία για τον τρόπο, μεταξύ άλλων, που η Μέρκελ χειρίστηκε την ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση και από την άλλη πλευρά το συγκυβερνών κόμμα (Free Democratic Party) έχει «εξαφανιστεί» στις δημοσκοπήσεις μετά από έναν πολιτικό πόλεμο ο οποίος έχει αποδώσει και το έχει οδηγήσει σε μείζονα κρίση και πολιτική εξουδετέρωση.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το FDP να πάρει πίσω κάποια από τα ποσοστά που έχει χάσει είναι να πετύχει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, ώστε το «βάρος» ή καλύτερα το ρίσκο για τον Γερμανό φορολογούμενο να είναι μικρότερο.

Η πολιτική αυτή φαίνεται να έχει ιδιαίτερα θετική επιρροή στη λαϊκή βάση και, αν επιτευχθεί, πράγματι, μία συμφωνία ευρείας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, τότε το FDP θα πανηγυρίσει το γεγονός ως δική του επιτυχία και θα αναμένεται να ανεβάσει τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Στο μεταξύ η Μέρκελ έχει κάνει στροφή προς τους Πράσινους για πρώτη φορά, καθώς αυτοί έχουν αποσπάσει τα ποσοστά που έχει χάσει το FDP. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε στροφή 180 μοιρών στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, ικανοποιώντας ένα από τα βασικότερα χρόνια αιτήματα των Πρασίνων.

Το τελευταίο διάστημα η Μέρκελ κάνει κοινές εμφανίσεις με τον πρόεδρο των Πρασίνων, κάτι που στο παρελθόν θεωρείτο αδιανόητο, ενώ έχοντας ήδη πει «όχι» στα πυρηνικά χρειάζεται και ένα «ναι» στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας προκειμένου να επιστρέψει στο πολιτικό παιχνίδι δυναμικά και να αποκαταστήσει τμήμα της βλάβης που έχει υποστεί.

Αν η Μέρκελ αποτύχει να συμπεριλάβει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας, τότε το FDP θα ασκήσει δριμεία αντιπολίτευση και η κυβέρνηση Μέρκελ θα κινδυνεύσει να χάσει τη στήριξη της και να χρειαστεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Έτσι, πέρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει και την κλιμακούμενη εσωτερική αντιπολίτευση σε μία περίοδο, μάλιστα, που το κόμμα της είναι εξαιρετικά αποδυναμωμένο.

Έτσι το ιδανικό σενάριο για τη Μέρκελ θα ήταν η νέα ελληνική κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, στη συνέχεια να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο και να προχωρήσει άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις και, καθώς με αυτόν τον τρόπο το ρίσκο πτώχευσης θα έχει μειωθεί, να γίνει ευκολότερο να «πουληθεί» η πρόταση για συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Προκειμένου να γίνουν αυτά, ωστόσο, απαιτείται χρόνος και γι' αυτό η Μέρκελ επιθυμεί η τελική απόφαση για το πακέτο στήριξης να μεταφερθεί στον Σεπτέμβριο, όπως είχε γράψει σε αποκλειστικότητα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το XrimaNews πριν από αρκετές εβδομάδες.

Αν η ελληνική πλευρά πράξει τα παραπάνω και αν η Μέρκελ πετύχει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ένα πακέτο για την Ελλάδα, τότε θα έχει κάνει τη μεγάλη επιστροφή στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Προκειμένου να συμβεί το δεύτερο, ωστόσο, η Μέρκελ θα πρέπει να πείσει τόσο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι κάθετα αντίθετη σε υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, όσο και τον Σαρκοζί που φοβάται τη συμμετοχή των ιδιωτών καθώς οι γαλλικές τράπεζες είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος ελληνικών ομολόγων αλλά και τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που είναι, επίσης, αντίθετες στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στη διάσωση της Ελλάδας.

Στο μεσοδιάστημα και ενώ το πόκερ συνεχίζεται, η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική και χρηματοπιστωτική σκηνή γεμίζουν με ωρολογιακές βόμβες χωρίς να είναι εύκολο να προβλέψει κανείς ποιες, πότε και αν θα εκραγούν, αλλά ούτε και το μέγεθος της βλάβης που μπορεί να προκαλέσουν.

Για πρώτη φορά από την αρχή της «ελληνικής κρίσης» διεθνείς επενδυτικές τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους την αγορά ασφαλίστρων των κρατικών ομολόγων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας υποστηρίζοντας πως μία ελληνική πτώχευση θα τινάξει στον αέρα τις οικονομίες των αναδυόμενων χωρών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Σερβίας και των Σκοπίων, ενώ κάνουν λόγο για μόλυνση της Αλβανίας και της Τουρκίας.

Και όλα αυτά ενώ σύμβουλοι της πανίσχυρης Τράπεζας της Αγγλίας αλλά και αναλυτές και αξιωματούχοι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου υποστηρίζουν πως μία ελληνική πτώχευση θα είχε εφιαλτικές συνέπειες για τη Βρετανία και θα προκαλούσε διεθνή τραπεζική κρίση χειρότερη από αυτή της Lehman, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει ακόμη και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση με κατάρρευση και ενώ τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας κατακτούν νέα ιστορικά ευρωπαϊκά υψηλά υπό τη συνεχή απειλή υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Όποιοι είπαν πως η κρίση ήταν ελληνική μαθαίνουν με τον πιο επίπονο τρόπο πόσο μακριά από την αλήθεια βρίσκονταν. Και μπορεί η Ελλάδα να απειλείται να πέσει, αλλά, αν αυτό συμβεί, τότε η ευρωπαϊκή κρίση θα μετατραπεί σε διεθνή χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό Αρμαγεδδώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου