Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τι πρέπει να κάνει ο επιχειρηματίας που πλήττεται από καρτέλ και θέλει να αντιδράσει

μπορείτε να κατεβάσετε τις οδηγίες και σε αρχείο κάνοντας κλικ ΕΔΩ


Η εμπλοκή ενός επιχειρηματία στην μάχη κατά ενός καρτέλ είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Με τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα στην Ελλάδα οι πιθανότητες νίκης κατά ενός καρτέλ είναι πολύ μικρές, αλλά όχι ανύπαρκτες.

Τα καρτέλ έχουν σαν όπλο τους το χρήμα και τον χρόνο. Σε αντίθεση με αυτούς ο επιχειρηματίας που θέλει να τα βάλει μαζί τους, ο νόμιμος δηλαδή, συνήθως δεν έχει χρήμα για να αντέξει στον χρόνο.

Το σταυροδρόμι για τον πληττόμενο επιχειρηματία είναι πολύ δύσκολο. Το σταυροδρόμι στο οποίο πρέπει να επιλέξει αν θα τα βάλει με το καρτέλ ή αν θα επιλέξει τον δρόμο της αποφυγής και του συμβιβασμού.

Ο πρώτος δρόμος είναι πολύ δύσκολος.

Ο δεύτερος είναι ο δρόμος της ευκολίας, απολύτως λογικός για τους μικρούς επιχειρηματίες που θέλουν να ζήσουν μια ήσυχη ζωή. Κανείς δεν θα τους κατηγορήσει. Μόνο οι ίδιοι κάποτε θα μετανιώσουν το ότι δεν αντέδρασαν αφού είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το καρτέλ θα τους οδηγήσει σε μαρασμό ή διακοπή εργασιών.

Τι πρέπει να κάνει ο πληττόμενος επιχειρηματίας αν επιλέξει τον δρόμο της σύγκρουσης;

Δεν υπάρχει βιβλίο οδηγιών για τον επιχειρηματία αυτόν. Ούτε βασικές αρχές.

Καταρχήν ο πληττόμενος πρέπει να εφοδιαστεί με τεράστια υπομονή και δύναμη γιατί ξεκινάει έναν μεγάλο Γολγοθά. Στην συνέχεια πρέπει να προετοιμάσει την επίθεσή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  1. κρατάει μυστικές τις προθέσεις του

Σε μια μάχη με ένα καρτέλ υπάρχουν πολλοί που γκρινιάζουν εναντίον του καρτέλ και δηλώνουν την πρόθεση τους να τα βάλουν μαζί του. Οι περισσότεροι είναι μόνο λόγια (ίσως και δικαιολογημένα λόγω του φόβου τους). Αρκετοί μάλιστα θα επιλέξουν το εξής παράδοξο: θα παράσχουν πληροφορίες ή και στήριξη στο καρτέλ ώστε να κερδίσουν προσωρινά ένα ψίχουλο από την ισχύ του καρτέλ.

Τα έξυπνα καρτέλ φροντίζουν να ακολουθούν πάντα την πολιτική του διαίρει και βασίλευε. Φροντίζουν πάντα να καλοπιάνουν αυτούς που βλέπουν ότι μπορεί να τους φέρουν προβλήματα ή αυτούς που μπορεί να παρασύρουν τους άλλους σε δρόμους επιθυμητούς για το καρτέλ.

Άρα σιωπή και συνεργασία μόνο με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης.

  1. Οικονομική δύναμη

Η μάχη με το καρτέλ θα διαρκέσει πολύ και θα κοστίσει πολλά. Όχι μόνο για νομική συμπαράσταση αλλά κυρίως για στήριξη της επιχείρησης του πληττόμενου επιχειρηματία. Τα καρτέλ ξεκινάνε αδυσώπητο πόλεμο σε αυτούς που τολμάνε να τους πολεμήσουν. Στόχος τους είναι να εξοντώσουν οικονομικά και ψυχολογικά αυτούς που τολμάνε ώστε ακόμα και αν στο τέλος τιμωρηθούνε, ο κυνηγός τους να έχει εξοντωθεί.

Ο πληττόμενος θα πρέπει να θεωρήσει ότι μπαίνει σε περίοδο μεγάλης κρίσης. Αυτό σημαίνει περιορισμό των εξόδων του σε μέγιστο βαθμό (επιχειρηματικών και προσωπικών). Τα χρήματα θα του χρειαστούν με βεβαιότητα στην μάχη.

Θα πρέπει να σκεφτεί πως θα εξασφαλίσει την συνέχιση της κερδοφόρας λειτουργίας της εταιρείας του κατά την διάρκεια της πολυετούς μάχης. Αν όχι κερδοφόρου λειτουργίας έστω όχι ζημιογόνου ή έστω ελεγχόμενα ζημιογόνου λειτουργίας.

Όσο τα καρτέλ βλέπουνε τον κυνηγό τους να είναι οικονομικά δυνατός τόσο θα το σκέφτονται να τον πανε ως τα άκρα.

Ο πληττόμενος θα πρέπει, κατά την διάρκεια της μάχης να φροντίσει να μην μαθαίνει κανείς για την οικονομική του κατάσταση, αν αυτή δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

  1. νομική στήριξη

Το δίκαιο του ανταγωνισμού είναι ένα εξειδικευμένο δίκαιο στο οποίο ειδικεύονται πραγματικά ελάχιστοι δικηγόροι στην Ελλάδα. Και όπως είναι αναμενόμενο, αυτοί που ειδικεύονται συνήθως υπερασπίζονται τα καρτέλ. Οχι πως έχουν τέτοιο σκοπό αλλά το οικονομικό όφελος από την υπεράσπιση ενός καρτέλ είναι σημαντικότατο.

Υπάρχουν δικηγόροι που έχουν κάποια εμπειρία και έχουν επίσης σαν πολιτική τους την υπεράσπιση των πληττομένων εταιρειών και όχι των καρτέλ.

Ένας τρόπος για να εντοπιστούν οι δικηγόροι αυτοί είναι η ανάγνωση των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στις πρώτες σελίδες κάθε απόφασης αναφέρονται οι δικηγόροι κάθε πλευράς.

Αν η εταιρεία κατά της οποίας θα στραφεί ο πληττόμενος επιχειρηματίας έχει παραπεμφθεί και πάλι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού θα το διαπιστώσετε από τις αποφάσεις της Επιτροπής. Βρίσκοντας την σχετική απόφαση θα επιτύχετε δυο πράγματα. Το πρώτο να αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με τους δικηγόρους τους, αναζητώντας νομική στήριξη, και το δεύτερο να ενημερωθεί για τις παρανομίες που ήδη έχει κάνει η εταιρεία που θα κυνηγήσει για καλύτερη προετοιμασία.

Όταν ένας επιχειρηματίας κυνηγάει ένα καρτέλ, κανείς δικηγόρος δεν θα μπορέσει να κάνει την δουλειά που θα κάνει ο ίδιος με προσωπική εργασία. Για να επιτευχθεί η καλύτερη νομική στήριξη θα πρέπει ο ίδιος ο επιχειρηματίας να διαβάσει πολύ για να είναι σε θέση να κατανοεί πλήρως τις καταστάσεις. Να είναι σε θέση να κατανοεί ότι μια πρακτική είναι ή δεν είναι παράνομη. Να είναι σε θέση να αναζητήσει από την αγορά που αυτός γνωρίζει τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία.

Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να διαβάσει πολύ καλά τον νόμο περί ανταγωνισμού. Είναι ο νόμος 3959/2011 τον οποίον μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα www.et.gr του Εθνικού Τυπογραφείου καθώς και στην σελίδα www.adagonismos.gr

Επίσης θα πρέπει να διαβάσει καλά τον Κανονισμό Λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα βρει τον Κανονισμό Λειτουργίας στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού www.epant.gr και στην σελίδα www.adagonismos.gr

Χρήσιμο θα του φανεί να αγοράσει βιβλία από καθηγητές της Νομικής με ειδίκευση στον Ανταγωνισμό, βιβλία με αντικείμενο τα προβλήματά του με το καρτέλ.

Όσο περισσότερο διαβάσει ο επιχειρηματίας τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να επιτύχει τον στόχο του.

Το κόστος της νομικής στήριξης περιλαμβάνει τα ακόλουθα (ενδεικτικά όχι περιοριστικά):

  • Συνεργασία με τον δικηγόρο για την προετοιμασία της καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (η καταγγελία μπορεί και να κατατεθεί από τον επιχειρηματία χωρίς την βοήθεια δικηγόρου αλλά είναι χρήσιμη η συνεργασία του δικηγόρου για την βέλτιστη σύνταξη της καταγγελίας).
  • Εάν εκδοθεί εισήγηση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (κατηγορητήριο) θα πρέπει σε 30 ημέρες να υποβληθεί υπόμνημα.
  • Μετά το πρώτο υπόμνημα ακολουθεί συμπληρωματικό, αφού ληφθούν αντίγραφα των υπομνημάτων των άλλων πλευρών
  • Απαραίτητος είναι ο δικηγόρος για τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υποβάλει ερωτήσεις σε μάρτυρες, εκφράζει τις θέσεις του πελάτη του και γενικά παρεμβαίνει στην διαδικασία.
  • Στο τέλος της διαδικασίας κάθε πλευρά υποβάλει εκ νέου υπόμνημα

  1. Σχετική Αγορά

Η σημαντικότερη εργασία που πρέπει να γίνει είναι να διαπιστωθεί ποια είναι η λεγόμενη Σχετική Αγορά. Αυτό θα γίνει κατανοητό αν σας περιγράψουμε τον τρόπο εργασίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στον Ανταγωνισμό όλα επιτρέπονται και όλα απαγορεύονται. Τα πάντα εξαρτώνται από το ποιος τα κάνει και τι θέση έχει αυτός στην Σχετική Αγορά. Το ίδιο που επιτρέπεται για τον Α που έχει μικρό μερίδιο στην Σχετική Αγορά απαγορεύεται για τον Β που έχει Δεσπόζουσα Θέση.

Για να υπολογιστούν τα μερίδια σε μια Σχετική Αγορά θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί αυτή. Δηλαδή αν ένας έχει πωλήσεις 30 στο προϊόν που μας ενδιαφέρει και η Σχετική Αγορά είναι 100, τότε αυτός έχει μερίδιο 30%. Αν όμως η Σχετική Αγορά είναι 300 τότε αυτός έχει μερίδιο 10%.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει τις εξής επιλογές στον υπολογισμό της Σχετικής Αγοράς. Αν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με μια Σχετική Αγορά τότε ξέρει εξαρχής τι περιλαμβάνει η αγορά αυτή. Αυτό είναι καλό νέο για τον πληττόμενο γιατί μπορεί να βρει εύκολα ποια είναι η Σχετική Αγορά του. Ανατρέχοντας στις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και εντοπίζοντας την σχετική απόφαση θα μπορέσει να διαβάσει αναλυτικά τι περιλαμβάνει η Σχετική Αγορά που τον απασχολεί.

Παρουσίαση των Σχετικών Αγορών που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει αναλύσει θα βρείτε και στην σελίδα www.adagonismos.gr

Αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με μια Σχετική Αγορά τότε έχει δυο επιλογές. Θα ερευνήσει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασχοληθεί με μια ανάλογη Σχετική Αγορά ή αν κάποια άλλη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ερευνήσει ανάλογη αγορά. Αν αυτό έχει γίνει τότε θα διευκολυνθεί σημαντικά η εργασία της Επιτροπής όχι όμως του πληττόμενου επιχειρηματία. Αν αυτό δεν έχει γίνει τότε η Επιτροπή θα αναγκαστεί να ερευνήσει την Σχετική Αγορά στα πλαίσια της εξέτασης της Καταγγελίας, οπότε και η προετοιμασία του πληττόμενου επιχειρηματία γίνεται δυσκολότερη.

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η σημαντική θέση που έχει ένα καρτέλ για τον πληττόμενο επιχειρηματία να μην είναι αντικείμενο έρευνας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού διότι από την εξέταση της Σχετικής Αγοράς μπορεί να διαπιστωθεί ότι η εταιρεία καρτέλ έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο στην Σχετική Αγορά, οπότε καλώς κάνει και κάνει αυτά που κάνει.

εάν στις Σχετικές Αγορές που ήδη έχουν εξεταστεί δεν είναι και η Σχετική Αγορά του πληττόμενου επιχειρηματία θα είναι χρήσιμη μια συζήτηση με δικηγόρους που έχουν εμπειρία από Ανταγωνισμό (με το ρίσκο να διαρρεύσει η πρόθεσή του), με την νομική υπηρεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού (με το ρίσκο να διαρρεύσει η πρόθεσή του) ή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να τεθεί ηλεκτρονικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί σε τμήματα ανάλογα με τα προϊόντα και τις αγορές. Στην σελίδα www.adagonismos.gr θα βρείτε το αρμόδιο τμήμα όπου μπορείτε να στείλετε το ερώτημά σας ηλεκτρονικά. μπορείτε να το στείλετε στα ελληνικά αλλά επειδή θα σταλεί για μετάφραση (οπότε θα αργήσει η απάντηση) είναι προτιμότερο να το στείλετε στα αγγλικά. Δεν είναι υποχρεωτικό να αποκαλύψετε τα πραγματικά σας στοιχεία για λόγους διαρροής της προθέσεώς σας. Τα καρτέλ έχουν παντού ανθρώπους φιλικά προσκείμενους για να προστατεύονται καλύτερα.

  1. Γεωγραφική αγορά

Επόμενο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το ποια είναι η Γεωγραφική Αγορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις που ερευνά και τελικά τιμωρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού η Γεωγραφική Αγορά είναι ολόκληρη η Ελληνική Επικράτεια. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η Γεωγραφική Αγορά μπορεί να είναι μέρος της Επικράτειας, πχ η Θεσσαλονίκη ή η Κρήτη.

  1. Μερίδια

Το επόμενο στοιχείο που πρέπει να διαπιστωθεί είναι το μερίδιο αγοράς έχει το καρτέλ και οι λοιποί παίκτες της Σχετικής Αγοράς. Μια συνηθισμένη παγίδα είναι να μετράει ο πληττόμενος επιχειρηματίας τις πωλήσεις που το καρτέλ εμφανίζει στον ισολογισμό του σαν τις πωλήσεις που αφορούν την Σχετική του Αγορά. Όμως την Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν απασχολούν οι συνολικές πωλήσεις μιας εταιρείας αλλά οι πωλήσεις του προϊόντος που ερευνά. Αν πχ μια πολυεθνική έχει πωλήσεις 500,000,000€ αλλά το προϊόν που αφορά τον πληττόμενο επιχειρηματία είναι 30,000,000€, αυτό το νούμερο πρέπει να ανευρεθεί.

Είναι χρήσιμο στην προετοιμασία της Καταγγελίας να ανεβρεθούν όσο πιο ακριβή νούμερα γίνεται για τις πωλήσεις του προϊόντος που απασχολεί τον πληττόμενο επιχειρηματία για όλες τις σημαντικές επιχειρήσεις της Σχετικής Αγοράς.

  1. Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει μεγάλες δυνατότητες και απεριόριστη ισχύ ελέγχου. Το έργο της όμως θα γίνει πολύ πιο εύκολο εάν ο πληττόμενος επιχειρηματίας της παράσχει όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία.

Δεν πρέπει να ξεχνάει ο καταγγέλων ότι από την ώρα που θα κατατεθεί η καταγγελία είναι πιθανό να ενημερωθεί το καρτέλ ότι κατατέθηκε καταγγελία από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία. Το πως δεν είναι δύσκολο να υποτεθεί. Τα καρτέλ και το σύστημα που τα υποστηρίζει αναζητούν συνεχώς ανθρώπους σε καίριες θέσεις που θα τους δώσουν τις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να λάβουν τα μέτρα τους. Αν και η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει προσπάθειες να εξασφαλίζει την εχεμύθεια, επειδή ζούμε στην Ελλάδα που είναι ακόμα το Βασίλειο των καρτέλ, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.

Άρα ο πληττόμενος επιχειρηματίας θα πρέπει αν προσπαθήσει να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς να αποκαλύπτει την πραγματική του πρόθεση.

Τι είναι αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία. Στην Επιτροπή θα καταγγελθούν πρακτικές και έγγραφα που αποδεικνύουν αυτές.

Τα έγγραφα μπορεί να είναι αντίγραφα συμφωνητικών, τιμολόγια, τιμοκατάλογοι, συμβόλαια, διαφημιστικά έγγραφα, αντίγραφα από ιστοσελίδες, ισολογισμοί, επιστολές, φωτογραφίες, ένορκες μαρτυρίες και γενικά οτιδήποτε μπορεί να είναι χρήσιμο στην αποκάλυψη της αλήθειας.

Ο εντοπισμός των παρανομιών εξαρχής θα βοηθήσει τον πληττόμενο επιχειρηματία να συγκεντρώσει στοιχεία.

Ο πληττόμενος επιχειρηματίας θα πρέπει να συλλέγει ότι στοιχείο βρεθεί στο δρόμο του γιατί δεν ξέρει αν αυτό μπορεί να σταθεί χρήσιμο στην συνέχεια. Θα πρέπει να κρατάει αντίγραφα όλων των στοιχείων σε δυο σημεία ώστε να είναι βέβαιος ότι μια πυρκαγιά, κλοπή ή άλλο γεγονός δεν θα του εξαφανίσει αποδεικτικά στοιχεία.

Στην προσπάθεια συγκέντρωσης στοιχείων ο επιχειρηματίας μπορεί να μην είναι μόνος του. Μαζί του μπορεί να είναι και άλλοι επιχειρηματίες που μοιράζονται τις αγωνίες του και είναι διατεθειμένοι να συγκρουστούν με το καρτέλ. Συνήθως όμως αυτό δεν συμβαίνει. Συνήθως όλοι θέλουν να συμβάλλουν στον αγώνα κατά του καρτέλ αλλά στην κρίσιμη στιγμή αφήνουν τον πρωτοπόρο να παει να σπάσει μόνος του τα μούτρα του, άρα ο πληττόμενος επιχειρηματίας δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε αυτό.

  1. καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο τύπος της Καταγγελίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι συγκεκριμένος και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Τύπο καταγγελίας. Τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η Καταγγελία μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού www.epant.gr .

Με απλά λόγια η Επιτροπή θέλει να γνωρίζει τα εξής:

    • Στοιχεία καταγγέλοντα και καταγγελλόμενης εταιρείας ή εταιρειών.
    • Την εκτίμηση του καταγγέλοντα για την Σχετική Αγορά.
    • Τις καταγγελλόμενες πρακτικές.
    • Τι όφελος προσδοκά ο καταγγέλων από την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
    • Τα αποδεικτικά στοιχεία που προσφέρει ο καταγγέλων.
    • Μάρτυρες και προτεινόμενες ενέργειες για την Επιτροπή Ανταγωνισμού προς ανεύρεση μαρτυριών και κρίσιμων στοιχείων.

Μια καταγγελία που θα αναφέρει ελάχιστα στοιχεία και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία δεν θα τύχει της προσοχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μια καταγγελία που θα είναι καλά στοιχειοθετημένη θα τύχει μεγαλύτερης προσοχής.

Η ενασχόληση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με μια καταγγελία γίνεται πλέον με συγκεκριμένο πλαίσιο που περιγράφει αναλυτικά ο Ν3959/2011.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατάθεση της καταγγελίας για τα λεγόμενα απόρρητα στοιχεία.

Ο καταγγέλων θα πρέπει να προστατεύσει στοιχεία που κρίνει ότι δεν πρέπει να δει η πλευρά του καρτέλ. αυτά μπορεί να είναι οικονομικά στοιχεία της εταιρείας του, αναφορές σε ειδικές περιπτώσεις και περιστατικά που αν τα δει το καρτέλ μπορεί να δράσει αρνητικά για τους αναφερόμενους, αναφορές σε αριθμούς και ποσοστά (μερίδια κλπ), ότι άλλο κρίνει σκόπιμο να χαρακτηριστεί απόρρητο. Δεν είναι δυνατόν όλη η καταγγελία να χαρακτηριστεί απόρρητη.

Εάν η Επιτροπή ξεκινήσει ερευνά τότε κάποια στιγμή το καρτέλ θα ζητήσει και θα λάβει γνώση όλων των μη απορρήτων στοιχείων και άλλων εγγράφων του φακέλου. Ένα συνηθισμένο λάθος των καταγγελόντων είναι να τα αφήνουν όλα σαν μη απόρρητα οπότε το καρτέλ έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ο καταγγελων θα ετοιμασία δυο καταγγελίες. Η πρώτη θα είναι η εμπιστευτική και ολοκληρωμένη καταγγελία που αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η δεύτερη θα είναι η μη εμπιστευτική έκδοση της καταγγελίας και των σχετικών εγγράφων. Στην μη εμπιστευτική έκδοση όλα τα κρίσιμα στοιχεία θα σβηστούν και στην θέση τους θα παραμείνουν εισαγωγικά [ ] . Αναλόγως θα χαρακτηριστούν σαν απόρρητα και εκείνα τα σχετικά έγγραφα που ο καταγγελων δεν επιθυμεί να τα δούνε οι καταγγελλόμενοι (το καρτέλ). Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει την ευχέρεια να μην αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό σαν απόρρητο ορισμένων στοιχείων και να τα θεωρήσει σαν μη απόρρητα και να τα αποκαλύψει στην συνέχεια νομίμως στο καρτέλ.

Όταν ο πληττόμενος επιχειρηματίας καταθέσει την καταγγελία του δεν έχει πετύχει ακόμα τίποτα. Για αυτό δεν πρέπει να αρχίσει να περηφανεύεται για αυτό που έκανε, που κατέθεσε δηλαδή καταγγελία. Πρέπει να σωπάσει και να συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία κατά του καρτέλ. Με βάση τον ισχύοντα νόμο μπορεί να περάσει αρκετός χρόνος έως ότου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχοληθεί με την καταγγελία του και το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο (μπορεί η καταγγελία του να μην έχει νομική βάση ή να μην βρεθούν τα αποδεικτικά στοιχεία που χρειάζονται).

  1. παροχή επιπλέον στοιχείων και επικοινωνία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο καταγγέλων για κάθε τι που στέλνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα κρατάει αντίγραφο στο αρχείο του. Για ότι λαμβάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδίδει αριθμό πρωτοκόλλου. Επειδή ο αγώνας κατά του καρτέλ είναι μεγάλος θα πρέπει ο καταγγελων εξαρχής να κρατάει άριστα οργανωμένο αρχείο για να μην χάσει σημαντικά στοιχεία και για να μπορεί γρήγορα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίζει κάθε εξέλιξη.

Όλα τα έγγραφα τα σκαναρει και τα σώζει σε μορφή PDF αρχείου διατηρώντας ταυτόχρονα άριστη κωδικοποίηση των αρχείων. Η ψηφιοποίηση όλων των εγγράφων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε πολλά στάδια της διαδικασίας. Τα ηλεκτρονικά αρχεία τα διατηρεί σε τουλάχιστον 2 ξεχωριστά σημεία για λόγους ασφαλείας.

  1. προετοιμασία για την επόμενη ημέρα

Αν ο αγώνας του πληττόμενου επιχειρηματία κατά του καρτέλ ευοδώσει, αν δικαιωθεί και αποδειχθεί ότι το καρτέλ τον έπληξε οικονομικά, τότε ένα επόμενο βήμα είναι οι αστικές και ποινικές δίκες κατά του καρτέλ. Δεν θα κάνουμε αναφορά σε αυτά τώρα όμως θα τονίσουμε ότι αυτές οι δίκες θα στηριχθούν σε στοιχεία των ετών που θα περάσουν έως ότου καταλήξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Άρα ο πληττόμενος επιχειρηματίας θα πρέπει να οργανώσει την μελλοντική του στάση.

Αν δικαιωθεί θα προσφύγει στα δικαστήρια για διεκδίκηση διαφυγόντων κερδών και αποζημίωσης για ηθική βλάβη.

Τα δικαστήρια για να αποφασίσουν ότι πραγματικά ένα καρτέλ (μια οποιαδήποτε εταιρεία) ζημίωσε μια άλλη με τις πρακτικές της δεν στέκονται μόνο στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα πρέπει ο πληττόμενος να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ζημιά που ισχυρίζεται ότι έπαθε προκλήθηκε από την εταιρεία που καταγγέλλει.

Οι περισσότερες αγωγές κηρύσσονται αόριστες διότι δεν είναι καλά τεκμηριωμένες. Την τεκμηρίωση τους θα την κάνει ο δικηγόρος που θα ετοιμάσει την αγωγή. Θα πρέπει να είναι δικηγόρος που ειδικεύεται στο δίκαιο του ανταγωνισμού και των αποζημιώσεων από αυτό. Θα ζητήσει αποδεικτικά στοιχεία για την ζημιά.

Για να προετοιμαστεί ο επιχειρηματίας είναι καλό να συλλέγει ετησίως κάθε σχετική λεπτομέρεια όπως αναλυτικές πωλήσεις, μεταβολή στους όρους αγοράς, απώλεια πελατών, επιστολές πελατών που χάθηκαν. Αν το πρόβλημα του είναι με πρακτικές του καρτέλ που του απαγορεύουν να κάνει εισαγωγές από άλλες χώρες θα πρέπει συστηματικά να προσπαθεί να κάνει εισαγωγές και να συλλέγει τις απορρίψεις ή άλλου είδους προβλήματα ώστε αργότερα να είναι σε θέση να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Δεν αρκεί στο δικαστήριο η επίκληση του τι ίσχυε, χρειάζονται αποδείξεις.

Η έννοια ηθική βλάβη είναι κάτι το τελείως αόριστο. Όλοι οι άνθρωποι επικαλούνται ηθική βλάβη. Η ενδεχόμενη αποζημίωση που θα επιδικάσει το δικαστήριο για ηθική βλάβη θα στηριχθεί σε πραγματικά γεγονότα.

  1. σχέσεις με την πλευρά των καρτέλ και τους συνηγόρους τους

Ο καταγγέλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με την πλευρά του καρτέλ και ιδιαιτέρως με τους συνηγόρους αυτών. Όλοι τους είναι άνθρωποι αποφασισμένοι για παρανομίες και για την στήριξη αυτών. Όλες οι παρανομίες τους είναι προσχεδιασμένες σε συνεργασία με τους δικηγόρους τους. Κατά συνέπεια θα πρέπει να υπάρχει τεράστια επιφυλακτικότητα εναντίον τους. Το μόνο που θέλουν είναι τα παράνομα υπερκέρδη και η ελάχιστη ποινή για αυτούς. Τον πληττόμενο επιχειρηματία των θέλουν επιχειρηματικά νεκρό.

Οι ευγένειες από τα φυσικά πρόσωπα των καρτέλ και τους συνηγόρους τους προς εσάς έχουν μόνο κακό σκοπό. Είναι εγκληματίες και οι συνήγοροι τους. Τίποτα καλύτερο.

Ερευνάτε συνεχώς τα πάντα γύρω από τους νομίμους εκπροσώπους του καρτέλ και τους συνηγόρους τους. Συνεργασίες τους με άλλα πρόσωπα από άλλες εταιρείες του κλάδου. Συνεργασίες των δικηγόρων με άλλους δικηγόρους που πιθανόν να υπερασπίζονται άλλες εταιρείες του κλάδου.

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις δικηγόρος της μιας εταιρείας ήταν στο ίδιο γραφείο με τον δικηγόρο του ιδιοκτήτη της άλλης εταιρείας. Σε άλλη περίπτωση ο δικηγόρος της βασικής εταιρείας καρτέλ έκανε συνεταιρισμό με στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ η Επιτροπή δίκαζε το καρτέλ.

Πλέον η πρόσβαση σε όλα τα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβέρνησης είναι δωρεάν και εύκολη. Επισκέπτεστε την σελίδα www.et.gr και κάνετε κάθε αναζήτηση που φαντάζεστε στα ονόματα των φυσικών προσώπων και των εταιρειών τους.

Ψάξτε συστηματικά στο διαδίκτυο. Ασταμάτητα. Βρείτε κάθε πληροφορία που μπορεί να φανεί χρήσιμη και καταγράψτε την. Αυτά κάνουν και αυτοί εναντίον σας. Παίξτε με τα ίδια όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου