Από το κορυφαίο αθλητικό site, sport-fm.gr
Επιστροφή στο «ναό» του ποδοσφαίρου
Για έκτη φοράσυνολικά και πρώτη με τη νέα του μορφή το Γουέμπλεϊ φοράει τα γιορτινά του, για να φιλοξενήσει τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τις πέντε φορές που προηγήθηκαν, το Γουέμπλεϊ είχε τους δίδυμους πύργους ενώ η διοργάνωση ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών και όχι Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το 1992 ήταν μεταβατική χρονιά για την μορφή και έπειτα για την ονομασία του θεσμού.
Η επιστροφή των τελικών στο ιστορικό γήπεδο του Λονδίνου συνδυάζεται με τα λαμπερά ονόματα της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.
Του Βαγγέλη Νερατζιά
Από τους πύργους στην αψίδα
Η απόφαση για την κατασκευή του Γουέμπλεϊ πάρθηκε το 1918, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε το 1922. Στην αρχική του μορφή είχε χωρητικότητα 125.000 θεατών! Ωστόσο, μόνο οι 30.000 ήταν καθήμενοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν ανοίξει για το κοινό, στις κερκίδες έγινε τεστ από στρατιώτες που βημάτιζαν συγχρονισμένα σημειωτόν, για να δοκιμάσουν τις αντοχές και να δοθεί το πράσινο φως για τη χρησιμοποίησή του. Σήμα κατατεθέν μέχρι την ημέρα που γκρεμίστηκε, ήταν οι εντυπωσιακοί δίδυμοι πύργοι του.
Το πρώτο σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός που έλαβε χώρα στο ιστορικό γήπεδο ήταν ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας το 1923, ανάμεσα στην Μπόλτον και την Γουέστ Χαμ που έληξε 2-0 και φημολογείται ότι το είδαν από κοντά 200.000 θεατές! Το 1948 που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1955 που τοποθετήθηκαν οι προβολείς και το 1963 που μπήκε ο ηλεκτρονικός πίνακας και η οροφή, ήταν οι χρονιές σταθμός στην εξέλιξή του «νάου». Το νέο Γουέμπλεϊ κατασκευάστηκε την πενταετία από το 2002, ως το 2007, όταν και άνοιξε τις πύλες του με την εντυπωσιακή αψίδα να δεσπόζει. Είναι υπερσύγχρονο, κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έχει χωρητικότητα 90.000 θεατών.
Γούρικο για τους «μεγάλους»
Ιδιαίτερα φιλόξενο αποδείχτηκε το Λονδίνο για τέσσερις μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που έκαναν εκεί την αρχή…. Μίλαν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άγιαξ και Μπαρτσελόνα κατέκτησαν στο Γούεμπλεϊ για πρώτη φορά το κύπελλο πρωταθλητριών. Η ιστορία των τελικών στον «ναό» του ποδοσφαίρου ξεκινά το 1963, όπου κοντράρονται η Μίλαν με την Μπενφίκα. Οι Ιταλοί με μπροστάρη τον Ζοσέ Αλταφίνι που σημειώνει και τα δύο γκολ, επικρατούν με σκορ 2-1 και ρίχνουν από τον «θρόνο» την επί διετία πρωταθλήτρια Ευρώπης, πρωταγωνιστής της οποίας ήταν ο μεγάλος Εουσέμπιο. Αυτή ήταν η αρχή για τους «ροσονέρι», που είναι πλέον δεύτεροι σε κατακτήσεις(7), πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης(9).
Αφιερωμένο στον…ουρανό
Στις 29 Μαΐου του 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κοντράρεται με την Μπενφίκα, η οποία χάνει για δεύτερη φορά τελικό στο Γουέμπλεϊ, μέσα σε πέντε χρόνια…Η Γιουνάιτεντ δυσκολεύεται στην κανονική διάρκεια(1-1), αλλά στην παράταση ο Μπεστ ανοίγει τον δρόμο κάνοντας το 2-1. Το τελικό 4-1 οδηγεί σε πανηγυρισμούς τους 100.000 χιλιάδες θεατές, ενώ το κλίμα ήταν φορτισμένο για τους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδία του 1958 στο Μόναχο, όπως ο προπονητής Ματ Μπάσμπι, που είχε σωθεί εκ θαύματος, αλλά και οι Μπόμπι Τσάρλτον, Μπίλι Φουλκς.
Το σημείο αναφοράς, ο Κρόιφ, ο Νταλγκλίς και ο Κούμαν
Ο τελικός του 1971 είναι ο μοναδικός στην ιστορία με ελληνικό και…πράσινο χρώμα. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία και φτάνει στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, όπου το τριφύλλι είχε την…ατυχία να αντιμετωπίσει τον Άγιαξ του «ολοκληρωτικού» ποδοσφαίρου και του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, που μόλις ξεκινούσε τη δυναστεία του. Οι Ολλανδοί επικρατούν 2-0, ενώ το τριφύλλι μένει με το «παράσημο» της συμμετοχής, η οποία παραμένει σημείο αναφοράς, έστω κι αν συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια. Η Λίβερπουλ μπορεί να μην κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό της στο Γουέμπλεϊ, αλλά πηρέ το 2ο συνεχόμενο μετά την επιτυχία της Ρώμης. Στις 10 Μαΐου του 1978 οι «ρεντς» επικρατούν 1-0 της Μπριζ με σκόρερ τον σημερινό προπονητή τους, Κένι Νταλγκλίς.
Περνούν 14 χρόνια για τον επόμενο τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Στις 20 Μαΐου του 1992 η Μπαρτσελόνα βρίσκει απέναντι της, την ιταλική Σαμπντόρια. Από την μία πλευρά Κούμαν, Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ και Γκουαρντιόλα και από την άλλη Βιάλι, Μαντσίνι, Λομπάρντο και Παλιούκα. Οι Καταλανοί σπάζουν το «ρόδι» και κατακτούν το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες δίχως γκολ, στην παράταση η «βολίδα» με φάουλ του Κούμαν δίνει τον τίτλο στην ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ που κατακτά την μεγάλη «κούπα» και ως προπονητής. 19 χρόνια μετά, η ιστορία των τελικών επιστρέφει στο επιβλητικό Γουέμπλεϊ και τον…λόγο έχουν ο Μέσι και ο Ρούνεϊ!
Οι τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ
22 Μαϊου 1963 Μίλαν-Μπενφίκα 2-1
29 Μαϊου 1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1 (1-1)
2 Ιουνίου 1971 Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0
10 Μαϊου 1978 Λίβερπουλ-Μπριζ 1-0
20 Μαϊου 1992 Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0 (0-0)
Σ’έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω!
Δυο μονομάχοι με περιέργως μικρή, αλλά απολύτως ισορροπημένη προϊστορία στα μεταξύ τους παιχνίδια, διεκδικούν το τρόπαιο του φετινού Champions League.
Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρεθούν αντιμέτωπες στο «Γουέμπλεϊ» και τοwww.sport-fm.gr φωτίζει το… παρελθόν των μεταξύ τους αγώνων, προσφέροντάς σας ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αναμνήσεις.
Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης
Δέκα φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στα ευρωπαϊκά γήπεδα Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αριθμός μικρός αν αναλογιστεί κανείς τις… φορτωμένες τους τροπαιοθήκες. Από τρεις νίκες έχει η κάθε μία, ενώ τέσσερα ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Ξεχωριστοί παραμένουν οι τελικοί, όπου κι εκεί υπάρχει ισορροπία, με την Γιουνάιτεντ να κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα και τους Καταλανούς να εκδικούνται στον τελικό του Champions League το 2009, όταν και το κατάκτησε νικώντας 2-0 τους «κόκκινους διαβόλους».
Επιστροφή από την εξορία
Το 1991, δύο γκολ του Μαρκ Χιουζ είχαν δώσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη νίκη 2-1 κόντρα στην Μπαρτσελόνα και το αγγλικό ποδόσφαιρο με αυτό το Κύπελλο Κυπελλούχων γιόρτασε την επιστροφή του στην Ευρώπη μετά από πενταετή εξορία, λόγω των τραγικών συμβάντων στο «Χέιζελ». Αυτός ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος με τους Άγγλους για τον Άλεξ Φέργκιουσον, που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν Σερ! Για την ομάδα του Κρόιφ μείωσε ο Κούμαν στο 79’, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα. Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης η παρουσία του Κάρλος Μπουσκέτς, τερματοφύλακα τότε των «μπλαουγκράνα», πατέρα του Σέρχιο Μπουσκέτς σημερινού ποδοσφαιριστή της ομάδας, ο οποίος ελπίζει το βράδυ της 28ης Μαΐου να φέρει στην οικογένεια ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.
Σε αυτό το ματς πάντως, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον Χιουζ. Πιστός στρατιώτης της Γιουνάιτεντ, πέρασε μια πολύ δύσκολη χρονιά με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και σε εκείνον τον τελικό στο Ρότερνταμ πήρε εκδίκηση για κάθε δυσκολία που συνάντησε επί καταλανικού εδάφους.
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (79’ Κούμαν – 67’, 74’ Χιουζ)
Barcelona: Busquets, Nando, Alexanco (Pinilla 72), Koeman, Ferrer, Goicoechea, Bakero, Eusebio, Beguiristain, Laudrup, Julio Salinas.
Man United: Sealey, Irwin, Bruce, Pallister, Blackmore, Phelan, Robson, Ince, Sharpe, McClair, Hughes.
Κάτι σου χρώσταγα!
Οι Καταλανοί θα έπαιρναν εκδίκηση για εκείνο το πάρτι των «κόκκινων διαβόλων» χαλώντας τη δική τους γιορτή 18 χρόνια αργότερα. Έχοντας κατακτήσει το Champions League την προηγούμενη σεζόν, οι Άγγλοι ήθελαν να γίνουν η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Στις 27 Μαΐου λοιπόν, αντιμέτωπες βρέθηκαν δύο ομάδες με κόσμο, τίτλους, ιστορία αλλά και μεταξύ τους παρελθόν. Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά που Ρονάλντο και Μέσι θα είχαν και μια μεταξύ τους μονομαχία για τον τίτλο για τον οποίο ερίζουν μέχρι σήμερα. Αυτόν του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Αδιαφιλονίκητος νικητής ο Αργεντινός, που πήρε μαζί με το συνήθη ύποπτο όταν μιλάμε για τελικούς Σάμουελ Ετό, την Μπαρτσελόνα στις πλάτες του, σημείωσαν από ένα γκολ ο καθένας και χάρισαν το τρίτο τρόπαιο στους Καταλανούς.
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (10’ Ετό, 30’ Μέσι)
Barcelona: Valdes, Puyol, Toure, Pique, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro 90), Messi, Eto'o, Henry (Keita 72).
Man United: Van der Sar, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Park (Berbatov 66), Anderson (Tevez 46), Carrick, Giggs (Scholes 75), Ronaldo, Rooney.
Τα υπόλοιπα ματς μεταξύ των δύο ομάδων
1983-84: Κύπελλο Κυπελλούχων (προημιτελικά)
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0
(35’ αυτ. Χογκ, 90’ Ρόχο)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 3-0
(21’, 50’ Ρόμπσον, 51’ Στέιπλετον)
1994-95 Όμιλοι Champions League
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 2-2
(19’ Χιουζ, 79’ Σαρπ - 33’ Ρομάριο, 49’ Μπακέρο)
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0
(2’, 59’ Στόιτσκοφ, 45’ Ρομάριο, 88’ Φερέρ)
1998-99 Όμιλοι Champions League
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 3-3
(16’ Γκιγκς, 24’ Σκόουλς, 63’ Μπέκαμ - 47’ Αντερσον, 59’ πέν. Ζιοβάνι, 70’ πέν. Λουίς Ενρίκε)
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3
(1’ Αντερσον, 57’, 73’ Ριβάλντο - 25’, 68’ Γιορκ, 53’ Κόουλ)
2007-08 Ημιτελικά Champions League
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 1-0
(14’ Σκόουλς)
Από το κορυφαίο αθλητικό site, sport-fm.gr
Επιστροφή στο «ναό» του ποδοσφαίρου
Για έκτη φοράσυνολικά και πρώτη με τη νέα του μορφή το Γουέμπλεϊ φοράει τα γιορτινά του, για να φιλοξενήσει τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τις πέντε φορές που προηγήθηκαν, το Γουέμπλεϊ είχε τους δίδυμους πύργους ενώ η διοργάνωση ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών και όχι Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το 1992 ήταν μεταβατική χρονιά για την μορφή και έπειτα για την ονομασία του θεσμού.
Η επιστροφή των τελικών στο ιστορικό γήπεδο του Λονδίνου συνδυάζεται με τα λαμπερά ονόματα της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.
Του Βαγγέλη Νερατζιά
Από τους πύργους στην αψίδα
Η απόφαση για την κατασκευή του Γουέμπλεϊ πάρθηκε το 1918, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε το 1922. Στην αρχική του μορφή είχε χωρητικότητα 125.000 θεατών! Ωστόσο, μόνο οι 30.000 ήταν καθήμενοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν ανοίξει για το κοινό, στις κερκίδες έγινε τεστ από στρατιώτες που βημάτιζαν συγχρονισμένα σημειωτόν, για να δοκιμάσουν τις αντοχές και να δοθεί το πράσινο φως για τη χρησιμοποίησή του. Σήμα κατατεθέν μέχρι την ημέρα που γκρεμίστηκε, ήταν οι εντυπωσιακοί δίδυμοι πύργοι του.
Το πρώτο σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός που έλαβε χώρα στο ιστορικό γήπεδο ήταν ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας το 1923, ανάμεσα στην Μπόλτον και την Γουέστ Χαμ που έληξε 2-0 και φημολογείται ότι το είδαν από κοντά 200.000 θεατές! Το 1948 που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1955 που τοποθετήθηκαν οι προβολείς και το 1963 που μπήκε ο ηλεκτρονικός πίνακας και η οροφή, ήταν οι χρονιές σταθμός στην εξέλιξή του «νάου». Το νέο Γουέμπλεϊ κατασκευάστηκε την πενταετία από το 2002, ως το 2007, όταν και άνοιξε τις πύλες του με την εντυπωσιακή αψίδα να δεσπόζει. Είναι υπερσύγχρονο, κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έχει χωρητικότητα 90.000 θεατών.
Γούρικο για τους «μεγάλους»
Ιδιαίτερα φιλόξενο αποδείχτηκε το Λονδίνο για τέσσερις μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που έκαναν εκεί την αρχή…. Μίλαν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άγιαξ και Μπαρτσελόνα κατέκτησαν στο Γούεμπλεϊ για πρώτη φορά το κύπελλο πρωταθλητριών. Η ιστορία των τελικών στον «ναό» του ποδοσφαίρου ξεκινά το 1963, όπου κοντράρονται η Μίλαν με την Μπενφίκα. Οι Ιταλοί με μπροστάρη τον Ζοσέ Αλταφίνι που σημειώνει και τα δύο γκολ, επικρατούν με σκορ 2-1 και ρίχνουν από τον «θρόνο» την επί διετία πρωταθλήτρια Ευρώπης, πρωταγωνιστής της οποίας ήταν ο μεγάλος Εουσέμπιο. Αυτή ήταν η αρχή για τους «ροσονέρι», που είναι πλέον δεύτεροι σε κατακτήσεις(7), πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης(9).
Αφιερωμένο στον…ουρανό
Στις 29 Μαΐου του 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κοντράρεται με την Μπενφίκα, η οποία χάνει για δεύτερη φορά τελικό στο Γουέμπλεϊ, μέσα σε πέντε χρόνια…Η Γιουνάιτεντ δυσκολεύεται στην κανονική διάρκεια(1-1), αλλά στην παράταση ο Μπεστ ανοίγει τον δρόμο κάνοντας το 2-1. Το τελικό 4-1 οδηγεί σε πανηγυρισμούς τους 100.000 χιλιάδες θεατές, ενώ το κλίμα ήταν φορτισμένο για τους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδία του 1958 στο Μόναχο, όπως ο προπονητής Ματ Μπάσμπι, που είχε σωθεί εκ θαύματος, αλλά και οι Μπόμπι Τσάρλτον, Μπίλι Φουλκς.
Το σημείο αναφοράς, ο Κρόιφ, ο Νταλγκλίς και ο Κούμαν
Ο τελικός του 1971 είναι ο μοναδικός στην ιστορία με ελληνικό και…πράσινο χρώμα. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία και φτάνει στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, όπου το τριφύλλι είχε την…ατυχία να αντιμετωπίσει τον Άγιαξ του «ολοκληρωτικού» ποδοσφαίρου και του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, που μόλις ξεκινούσε τη δυναστεία του. Οι Ολλανδοί επικρατούν 2-0, ενώ το τριφύλλι μένει με το «παράσημο» της συμμετοχής, η οποία παραμένει σημείο αναφοράς, έστω κι αν συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια. Η Λίβερπουλ μπορεί να μην κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό της στο Γουέμπλεϊ, αλλά πηρέ το 2ο συνεχόμενο μετά την επιτυχία της Ρώμης. Στις 10 Μαΐου του 1978 οι «ρεντς» επικρατούν 1-0 της Μπριζ με σκόρερ τον σημερινό προπονητή τους, Κένι Νταλγκλίς.
Περνούν 14 χρόνια για τον επόμενο τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Στις 20 Μαΐου του 1992 η Μπαρτσελόνα βρίσκει απέναντι της, την ιταλική Σαμπντόρια. Από την μία πλευρά Κούμαν, Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ και Γκουαρντιόλα και από την άλλη Βιάλι, Μαντσίνι, Λομπάρντο και Παλιούκα. Οι Καταλανοί σπάζουν το «ρόδι» και κατακτούν το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες δίχως γκολ, στην παράταση η «βολίδα» με φάουλ του Κούμαν δίνει τον τίτλο στην ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ που κατακτά την μεγάλη «κούπα» και ως προπονητής. 19 χρόνια μετά, η ιστορία των τελικών επιστρέφει στο επιβλητικό Γουέμπλεϊ και τον…λόγο έχουν ο Μέσι και ο Ρούνεϊ!
Οι τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ
22 Μαϊου 1963 Μίλαν-Μπενφίκα 2-1
29 Μαϊου 1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1 (1-1)
2 Ιουνίου 1971 Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0
10 Μαϊου 1978 Λίβερπουλ-Μπριζ 1-0
20 Μαϊου 1992 Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0 (0-0)
Σ’έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω!
Από το κορυφαίο αθλητικό site, sport-fm.gr
Επιστροφή στο «ναό» του ποδοσφαίρου
Για έκτη φοράσυνολικά και πρώτη με τη νέα του μορφή το Γουέμπλεϊ φοράει τα γιορτινά του, για να φιλοξενήσει τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τις πέντε φορές που προηγήθηκαν, το Γουέμπλεϊ είχε τους δίδυμους πύργους ενώ η διοργάνωση ονομαζόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών και όχι Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ το 1992 ήταν μεταβατική χρονιά για την μορφή και έπειτα για την ονομασία του θεσμού.
Η επιστροφή των τελικών στο ιστορικό γήπεδο του Λονδίνου συνδυάζεται με τα λαμπερά ονόματα της Μπαρτσελόνα και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που θα διεκδικήσουν το τρόπαιο.
Του Βαγγέλη Νερατζιά
Από τους πύργους στην αψίδα
Η απόφαση για την κατασκευή του Γουέμπλεϊ πάρθηκε το 1918, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε το 1922. Στην αρχική του μορφή είχε χωρητικότητα 125.000 θεατών! Ωστόσο, μόνο οι 30.000 ήταν καθήμενοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν ανοίξει για το κοινό, στις κερκίδες έγινε τεστ από στρατιώτες που βημάτιζαν συγχρονισμένα σημειωτόν, για να δοκιμάσουν τις αντοχές και να δοθεί το πράσινο φως για τη χρησιμοποίησή του. Σήμα κατατεθέν μέχρι την ημέρα που γκρεμίστηκε, ήταν οι εντυπωσιακοί δίδυμοι πύργοι του.
Το πρώτο σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός που έλαβε χώρα στο ιστορικό γήπεδο ήταν ο τελικός Κυπέλλου Αγγλίας το 1923, ανάμεσα στην Μπόλτον και την Γουέστ Χαμ που έληξε 2-0 και φημολογείται ότι το είδαν από κοντά 200.000 θεατές! Το 1948 που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1955 που τοποθετήθηκαν οι προβολείς και το 1963 που μπήκε ο ηλεκτρονικός πίνακας και η οροφή, ήταν οι χρονιές σταθμός στην εξέλιξή του «νάου». Το νέο Γουέμπλεϊ κατασκευάστηκε την πενταετία από το 2002, ως το 2007, όταν και άνοιξε τις πύλες του με την εντυπωσιακή αψίδα να δεσπόζει. Είναι υπερσύγχρονο, κόστισε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και έχει χωρητικότητα 90.000 θεατών.
Γούρικο για τους «μεγάλους»
Ιδιαίτερα φιλόξενο αποδείχτηκε το Λονδίνο για τέσσερις μεγάλες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, που έκαναν εκεί την αρχή…. Μίλαν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άγιαξ και Μπαρτσελόνα κατέκτησαν στο Γούεμπλεϊ για πρώτη φορά το κύπελλο πρωταθλητριών. Η ιστορία των τελικών στον «ναό» του ποδοσφαίρου ξεκινά το 1963, όπου κοντράρονται η Μίλαν με την Μπενφίκα. Οι Ιταλοί με μπροστάρη τον Ζοσέ Αλταφίνι που σημειώνει και τα δύο γκολ, επικρατούν με σκορ 2-1 και ρίχνουν από τον «θρόνο» την επί διετία πρωταθλήτρια Ευρώπης, πρωταγωνιστής της οποίας ήταν ο μεγάλος Εουσέμπιο. Αυτή ήταν η αρχή για τους «ροσονέρι», που είναι πλέον δεύτεροι σε κατακτήσεις(7), πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης(9).
Αφιερωμένο στον…ουρανό
Στις 29 Μαΐου του 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κοντράρεται με την Μπενφίκα, η οποία χάνει για δεύτερη φορά τελικό στο Γουέμπλεϊ, μέσα σε πέντε χρόνια…Η Γιουνάιτεντ δυσκολεύεται στην κανονική διάρκεια(1-1), αλλά στην παράταση ο Μπεστ ανοίγει τον δρόμο κάνοντας το 2-1. Το τελικό 4-1 οδηγεί σε πανηγυρισμούς τους 100.000 χιλιάδες θεατές, ενώ το κλίμα ήταν φορτισμένο για τους επιζήσαντες της αεροπορικής τραγωδία του 1958 στο Μόναχο, όπως ο προπονητής Ματ Μπάσμπι, που είχε σωθεί εκ θαύματος, αλλά και οι Μπόμπι Τσάρλτον, Μπίλι Φουλκς.
Το σημείο αναφοράς, ο Κρόιφ, ο Νταλγκλίς και ο Κούμαν
Ο τελικός του 1971 είναι ο μοναδικός στην ιστορία με ελληνικό και…πράσινο χρώμα. Ο Παναθηναϊκός πραγματοποιεί εκπληκτική πορεία και φτάνει στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, όπου το τριφύλλι είχε την…ατυχία να αντιμετωπίσει τον Άγιαξ του «ολοκληρωτικού» ποδοσφαίρου και του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, που μόλις ξεκινούσε τη δυναστεία του. Οι Ολλανδοί επικρατούν 2-0, ενώ το τριφύλλι μένει με το «παράσημο» της συμμετοχής, η οποία παραμένει σημείο αναφοράς, έστω κι αν συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια. Η Λίβερπουλ μπορεί να μην κατέκτησε το πρώτο ευρωπαϊκό της στο Γουέμπλεϊ, αλλά πηρέ το 2ο συνεχόμενο μετά την επιτυχία της Ρώμης. Στις 10 Μαΐου του 1978 οι «ρεντς» επικρατούν 1-0 της Μπριζ με σκόρερ τον σημερινό προπονητή τους, Κένι Νταλγκλίς.
Περνούν 14 χρόνια για τον επόμενο τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ. Στις 20 Μαΐου του 1992 η Μπαρτσελόνα βρίσκει απέναντι της, την ιταλική Σαμπντόρια. Από την μία πλευρά Κούμαν, Στόιτσκοφ, Λάουντρουπ και Γκουαρντιόλα και από την άλλη Βιάλι, Μαντσίνι, Λομπάρντο και Παλιούκα. Οι Καταλανοί σπάζουν το «ρόδι» και κατακτούν το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους. Η κανονική διάρκεια του αγώνα βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες δίχως γκολ, στην παράταση η «βολίδα» με φάουλ του Κούμαν δίνει τον τίτλο στην ομάδα του Γιόχαν Κρόιφ που κατακτά την μεγάλη «κούπα» και ως προπονητής. 19 χρόνια μετά, η ιστορία των τελικών επιστρέφει στο επιβλητικό Γουέμπλεϊ και τον…λόγο έχουν ο Μέσι και ο Ρούνεϊ!
Οι τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ
22 Μαϊου 1963 Μίλαν-Μπενφίκα 2-1
29 Μαϊου 1968 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπενφίκα 4-1 (1-1)
2 Ιουνίου 1971 Άγιαξ-Παναθηναϊκός 2-0
10 Μαϊου 1978 Λίβερπουλ-Μπριζ 1-0
20 Μαϊου 1992 Μπαρτσελόνα-Σαμπντόρια 1-0 (0-0)
Σ’έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω!
Δυο μονομάχοι με περιέργως μικρή, αλλά απολύτως ισορροπημένη προϊστορία στα μεταξύ τους παιχνίδια, διεκδικούν το τρόπαιο του φετινού Champions League.
Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρεθούν αντιμέτωπες στο «Γουέμπλεϊ» και τοwww.sport-fm.gr φωτίζει το… παρελθόν των μεταξύ τους αγώνων, προσφέροντάς σας ένα ταξίδι στο χρόνο γεμάτο αναμνήσεις.
Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης
Δέκα φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στα ευρωπαϊκά γήπεδα Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αριθμός μικρός αν αναλογιστεί κανείς τις… φορτωμένες τους τροπαιοθήκες. Από τρεις νίκες έχει η κάθε μία, ενώ τέσσερα ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Ξεχωριστοί παραμένουν οι τελικοί, όπου κι εκεί υπάρχει ισορροπία, με την Γιουνάιτεντ να κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 επικρατώντας 2-1 της Μπαρτσελόνα και τους Καταλανούς να εκδικούνται στον τελικό του Champions League το 2009, όταν και το κατάκτησε νικώντας 2-0 τους «κόκκινους διαβόλους».
Επιστροφή από την εξορία
Το 1991, δύο γκολ του Μαρκ Χιουζ είχαν δώσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη νίκη 2-1 κόντρα στην Μπαρτσελόνα και το αγγλικό ποδόσφαιρο με αυτό το Κύπελλο Κυπελλούχων γιόρτασε την επιστροφή του στην Ευρώπη μετά από πενταετή εξορία, λόγω των τραγικών συμβάντων στο «Χέιζελ». Αυτός ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος με τους Άγγλους για τον Άλεξ Φέργκιουσον, που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν Σερ! Για την ομάδα του Κρόιφ μείωσε ο Κούμαν στο 79’, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα. Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης η παρουσία του Κάρλος Μπουσκέτς, τερματοφύλακα τότε των «μπλαουγκράνα», πατέρα του Σέρχιο Μπουσκέτς σημερινού ποδοσφαιριστή της ομάδας, ο οποίος ελπίζει το βράδυ της 28ης Μαΐου να φέρει στην οικογένεια ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.
Σε αυτό το ματς πάντως, όλα τα φώτα έπεσαν πάνω στον Χιουζ. Πιστός στρατιώτης της Γιουνάιτεντ, πέρασε μια πολύ δύσκολη χρονιά με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και σε εκείνον τον τελικό στο Ρότερνταμ πήρε εκδίκηση για κάθε δυσκολία που συνάντησε επί καταλανικού εδάφους.
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1-2 (79’ Κούμαν – 67’, 74’ Χιουζ)
Barcelona: Busquets, Nando, Alexanco (Pinilla 72), Koeman, Ferrer, Goicoechea, Bakero, Eusebio, Beguiristain, Laudrup, Julio Salinas.
Man United: Sealey, Irwin, Bruce, Pallister, Blackmore, Phelan, Robson, Ince, Sharpe, McClair, Hughes.
Κάτι σου χρώσταγα!
Οι Καταλανοί θα έπαιρναν εκδίκηση για εκείνο το πάρτι των «κόκκινων διαβόλων» χαλώντας τη δική τους γιορτή 18 χρόνια αργότερα. Έχοντας κατακτήσει το Champions League την προηγούμενη σεζόν, οι Άγγλοι ήθελαν να γίνουν η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να διατηρήσει τα σκήπτρα της. Στις 27 Μαΐου λοιπόν, αντιμέτωπες βρέθηκαν δύο ομάδες με κόσμο, τίτλους, ιστορία αλλά και μεταξύ τους παρελθόν. Παράλληλα, ήταν η πρώτη φορά που Ρονάλντο και Μέσι θα είχαν και μια μεταξύ τους μονομαχία για τον τίτλο για τον οποίο ερίζουν μέχρι σήμερα. Αυτόν του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του πλανήτη. Αδιαφιλονίκητος νικητής ο Αργεντινός, που πήρε μαζί με το συνήθη ύποπτο όταν μιλάμε για τελικούς Σάμουελ Ετό, την Μπαρτσελόνα στις πλάτες του, σημείωσαν από ένα γκολ ο καθένας και χάρισαν το τρίτο τρόπαιο στους Καταλανούς.
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0 (10’ Ετό, 30’ Μέσι)
Barcelona: Valdes, Puyol, Toure, Pique, Sylvinho, Xavi, Busquets, Iniesta (Pedro 90), Messi, Eto'o, Henry (Keita 72).
Man United: Van der Sar, O'Shea, Ferdinand, Vidic, Evra, Park (Berbatov 66), Anderson (Tevez 46), Carrick, Giggs (Scholes 75), Ronaldo, Rooney.
Τα υπόλοιπα ματς μεταξύ των δύο ομάδων
1983-84: Κύπελλο Κυπελλούχων (προημιτελικά)
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0
(35’ αυτ. Χογκ, 90’ Ρόχο)
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 3-0
(21’, 50’ Ρόμπσον, 51’ Στέιπλετον)
1994-95 Όμιλοι Champions League
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 2-2
(19’ Χιουζ, 79’ Σαρπ - 33’ Ρομάριο, 49’ Μπακέρο)
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0
(2’, 59’ Στόιτσκοφ, 45’ Ρομάριο, 88’ Φερέρ)
1998-99 Όμιλοι Champions League
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 3-3
(16’ Γκιγκς, 24’ Σκόουλς, 63’ Μπέκαμ - 47’ Αντερσον, 59’ πέν. Ζιοβάνι, 70’ πέν. Λουίς Ενρίκε)
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-3
(1’ Αντερσον, 57’, 73’ Ριβάλντο - 25’, 68’ Γιορκ, 53’ Κόουλ)
2007-08 Ημιτελικά Champions League
Μπαρτσελόνα-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 0-0
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μπαρτσελόνα 1-0
(14’ Σκόουλς)
Τα στατιστικά του τελικού!
Το… Άγιο Δισκοπότηρο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αναζητεί τον νέο του κάτοχο. Μπάρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μάχονται στο νέο Γουέμπλεϊ στο παιχνίδι της χρονιάς. Τοwww.sport-fm.gr σας μεταφέρει όλα τα στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης…
1. Στις τελευταίες δέκα μεταξύ τους αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες στις νίκες. Τόσο η Μπαρτσελόνα, όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν νικήσει τρεις φορές, ενώ τέσσερα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα. Στα γκολ: 17 έχουν πετύχει οι Καταλαναοί, έναντι 14 των «κόκκινων διαβόλων».
2. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που δύο ομάδες που έχουν αναμετρηθεί σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, συναντώνται και πάλι. Η Λίβερπουλ και η Μίλαν έχουν παίξει δύο φορές στους τελικούς 2005 και 2007. Στο πρώτο παιχνίδι η αγγλική ομάδα είχε κατακτήσει το τρόπαιο. Την δεύτερη η ιταλική.
Στην πρώτη τους συνάντηση –στον τελικό του 2009- η Μπαρτσελόνα είχε επικρατήσει 2-0 της Γιουνάιτεντ.
3. Πρόκειται για την 22η φορά που μια ισπανική ομάδα φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ή της… εξέλιξής του, το Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίστοιχα, 18 φορές αγγλικές ομάδες έχουν παίξει στο μεγάλο ραντεβού. Στην λίστα αυτή, την πρώτη θέση έχει η Ιταλία, η οποία έχει εκπροσωπηθεί 26 φορές σε τελικό.
4. Εάν νικήσει η Μπαρτσελόνα, τότε θα είναι ο 13ος τίτλος που καταλήγει σε ισπανικά χέρια, κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Στην περίπτωση επικράτησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τότε, 12 φορές το τρόπαιο θα έχει κατακτηθεί από Αγγλική ομάδα.
5. Όποια ομάδα νικήσει θα μπει στο… κλαμπ των ομάδων που έχουν κατακτήσει τρεις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ από την χρονιά έναρξής του, δηλαδή, το 1992-93. Μέχρι τώρα μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τρεις φορές το τρόπαιο.
6. Περίεργη σύμπτωση… Τόσο η Μπαρτσελόνα, όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν τον ίδιο απολογισμό σε συγκομιδή τερμάτων. Έχουν πετύχει 303 γκολ, ενώ έχουν δεχθεί 158, πάντα σε παιχνίδια που έχουν δώσει την συγκεκριμένη διοργάνωση.
Όμως υπάρχει μια μεγάλη διαφορά… Οι Καταλανοί έχουν τον απολογισμό αυτό σε 158 παιχνίδια του στη διοργάνωση, ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» σε 175 αγώνες.
7. Είναι ο πρώτος τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ που φιλοξενείται στο νέο Γουέμπλεϊ. Μέχρι την ανακαίνισή του, είχαν διεξαχθεί πέντε τελικοί σε αυτό: Μίλαν – Μπενφίκα (1963), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπενφίκα (1968), Άγιαξ – Παναθηναϊκός (1971), Λίβερπουλ – Μπριζ (1978) και τέλος, Μπαρτσελόνα – Σαμπντόρια (1992).
8. Το Γουέμπλεϊ είναι γούρικο και για τις δύο ομάδες… Όσες φορές έχουν αγωνιστεί σε αυτό, οι παίκτες τους έχουν φύγει με πλατιά χαμόγελα και το τρόπαιο.
Το 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επικράτησε 4-1 της Μπενφίκα, ενώ το 1992 η Μπαρτσελόνα νίκησε 1-0 την Σαμπντόρια. Σημαντική σημείωση… Και τις δύο φορές στην παράταση!
9. Στις δύο της κατακτήσεις του Τσάμπιονς Λιγκ η Μπαρτσελόνα έφυγε νικήτρια αντιμετωπίζοντας αγγλικές ομάδες. Το 2006 επικράτησε 2-1 της Άρσεναλ στο Παρίσι και το 2009 στη Ρώμη νίκησε 2-0 την εφετινή της αντίπαλο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
10. Ο Λιονέλ Μέσι έχει πετύχει 11 γκολ στην τρέχουσας σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, ένα λιγότερο από τον Ολλανδό, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, ο οποίος κατέχει το ρεκόρ με 12 γκολ από το 2002-3 αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ.
Όμως ο Λιονέλ Μέσι έχει ένα αρνητικό ρεκόρ απέναντι στις αγγλικές ομάδες. Δεν έχει σκοράρει στα τελευταία επτά παιχνίδια που έχει δώσει με την Μπαρτσελόνα σε αγγλικό έδαφος.
11. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα σκοράρει πάντα, στα τελευταία 20 παιχνίδια που έχει δώσει στη διοργάνωση. Η τελευταία φορά που είχε μείνει άσφαιρη ήταν πριν 18 μήνες στο παιχνίδι των ομίλων με την Ρουμπίν Καζάν.
12. Ο Κάρλες Πουγιόλ, αρχηγός της Μπαρτσελόνα εάν αγωνιστεί τότε θα φτάσει στις 100 συμμετοχές στη διοργάνωση.
13. Για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Έντβιν Φαν ντερ Σαρ θα συνδυάσει το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του με έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Σε αυτό θα συμπληρώσει 99 συμμετοχές στη μεγάλη διοργάνωση, στην οποία έχει παίξει με τα φανέλες των Άγιαξ, Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεν.
14. Απέναντι σε αγγλικές ομάδες η Μπαρτσελόνα μετράει 29 νίκες και 17 ήττες σε συνολικά 65 παιχνίδια. Από αυτά τα 22 είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ στα οποία έχει γνωρίσει πέντε φορές την ήττα.
15. Από την άλλη πλευρά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει νικήσει τις 7 από τις 27 μάχες της με ισπανικές ομάδες στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις έχει 11 νίκες σε 40 παιχνίδια κόντρα στους Ίβηρες.
16. Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον είναι αήττητος στα 13 τελευταία παιχνίδια του στη διοργάνωση. Τελευταία ήττας πέρσι 2-1 από την Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά.
Στα φετινά 12 παιχνίδια, η ομάδα του έχει δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ.
17. Ο παίκτης που θα κατέβει στον αγωνιστικό χώρο του νέου Γουέμπλεϊ το Σάββατο και θα έχει τις περισσότερες συμμετοχές… στην πλάτη του είναι ο Ράιαν Γκιγκς. Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει δώσει 125 παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τέσσερα λιγότερα έχει ένας άλλος παίκτης της Γιουνάιτεντ ο Πολ Σκόουλς. Περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση έχει ο Ραούλ με 142 συμμετοχές, φυσικά, τις περισσότερες με τη φανέλας της Ρεάλ Μαδρίτης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου