Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Όσα δεν γνωρίζετε για τον πρόεδρο και αναγεννητή του Παναιτωλικού κ. Φώτη Κωστούλα

http://www.agrinionews.gr/?p=12328

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

Εμείς εδώ στο Αγρίνιο συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πρόεδρος του Παναιτωλικού υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα στα χρόνια που έμεινε στη Σουηδία. Μέχρι να αποφασίσει να έρθει ξανά στην Ελλάδα «για να ζήσει μια ήσυχη ζωή», όπως λένε πολλές εφημερίδες που μας βρήκαν φίλοι που μιλούν Σουηδικά, απολάμβανε την αναγνώριση και του Σουηδικού κράτους αλλά και του οικονομικού περιβάλλοντος της χώρας αυτής. Τώρα βέβαια το ήσυχη ζωή με τον Παναιτωλικό πάει περίπατο, μάλλον.

Ναι αλλά για πόση αναγνώριση μιλάμε; Κι ακόμη περισσότερο, για πόσο παλιά πάει αυτή η αναγνώριση;

Λοιπόν, από την έρευνα που κάναμε μάλλον βρεθήκαμε μπροστά σε πράγματα που είναι σίγουρο ότι ο μέσος Αγρινιώτης φίλαθλος αν τα γνώριζε δύσκολα θα πίστευε ότι θα μπορούσε ποτέ να έχει τον Φώτη Κωστούλα για πρόεδρο της ομάδας του. Στην πρώτη κιόλας μάσκα της ιστοσελίδας του Herbert Felix Institutet, ενός ομίλου(ινστιτούτου) σκέψης και προβληματισμού, που είναι αφιερωμένος στην έρευνα και την ανταλλαγή απόψεων για τη προσφορά των μεταναστών στην Σουηδική κοινωνία, παρατηρούμε ένα μακρύ κατάλογο με τεράστιες προσωπικότητες της οικονομίας και των γραμμάτων της χώρας που χρονολογείται από το…1500. Ε, όταν φτάνουμε στο 1982 το όνομα «Φώτης Κωστούλας»(με λατινική γραφή φυσικά) είναι εκείνο στο οποίο πέφτει το μάτι του αναγνώστη! Για να ακολουθήσει ένα ολόκληρο αφιέρωμα στην συνεισφορά του στη Σουηδική οικονομία και στη πρόοδο γενικότερα των μεταναστών στη συγκεκριμένη χώρα!

Εκείνα τα χρόνια μάλιστα, από άλλα συγγράμματα που μας υπέδειξαν φίλοι που έζησαν μεταγενέστερα στη χώρα, ο κ. Κωστούλας ήταν ένας από τους τρεις οικονομικούς παράγοντες της Σουηδίας που είχαν βραβευθεί γιατί εκτός από την οικονομική τους επιφάνεια είχαν επιλέξει να επενδύουν στη χώρα που τους φιλοξενούσε (και όχι να εξάγουν αφειδώς το συνάλλαγμα προς τη χώρα προέλευσής τους), ενώ παράλληλα απέδιδαν τους φόρους που αναλογούσαν στο Σουηδικό κράτος φτιάχνοντας ένα πρότυπο συμπεριφοράς κι ένα μπούσουλα για όσους ήθελαν να δραστηριοποιηθούν.

Στη δεύτερη θέση των ξένων επενδυτών πριν από 5 μόλις χρόνια!

Το ηλεκτρονικό-κυρίως οικονομικό-έντυπο Dagens.ps στο οποίο, σημειωτέον, αρθρογραφούν σπουδαίοι οικονομολόγοι και ο διοικητής της Τράπεζας της Σουηδίας είχε κάνει αφιέρωμα στις 12 Απριλίου του 2006 για τους 52 πιο επιφανείς οικονομικά στη Σουηδία που προερχόταν από ξένη χώρα. Ναι, σωστά μαντέψατε ο κ. Κωστούλας λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα για το υπόλοιπο της ζωής του ήταν 2ος στη σχετική λίστα! Και για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αναγνώρισης που απολάμβανε αρκεί να σκεφτεί ότι το 2001 στις αναφορές της Σουηδικής εφορίας κατατασσόταν 18ος στη χώρα σε απόδοση φόρων, μια απόδοση που έφτανε τα 68 εκατομμύρια κορώνες! Από τακτ δεν αναφέρουμε-και δεν χρειάζεται κιόλας- τις εκτιμήσεις της περιουσίας του όταν βρισκόταν στο απόγειο της επιχειρηματικής του δράσης αλλά αρκεί να φανταστεί κάποιος ότι από το 1982 που η εταιρία Apollo που έφτιαξε με τον αείμνηστο Γιώργο Χατζή και ασχολούνταν με την πώληση πακέτων εισιτηρίων έφτασε (το 1995 ο κ. Κωστούλας απορρόφησε το μερίδιο του Γ. Χατζή) να εξυπηρετεί με τσάρτερ από 225.000 ταξιδιώτες, 550.000 ταξιδιώτες! Τότε (2001)έκανε και την σωστή πώληση και έδωσε την πλειοψηφία της εταιρίας στον κολοσσό που λέγεται Kouni. Κάτι που επίσης δεν ξέρει αρκετός κόσμος είναι ότι ο παλιός συνέταιρος του κ. Κωστούλα ο κ. Γ. Χατζής βρήκε τραγικό θάνατο στο ναυάγιο του πλοίου «Σάμινα» στις αρχές της περασμένης δεκαετίας εγκλωβισμένος μέσα στο αυτοκίνητό του στο γκαράζ του μετέπειτα ναυαγίου.

Ο Φώτης Κωστούλας φυσικά δεν…παρέλειψε να απασχολήσει και την κοσμική ειδησεογραφία της Σουηδίας καθώς παντρεύτηκε την Lalli Svedling μια γνωστή δημοσιογράφο της χώρας που έχει και πολυσχιδή δράση σε κοινωνικό επίπεδο κυρίως σε ότι αφορά τις Σουηδικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Λίγοι όμως ξέρουν ότι για την κοινότητα της Σουηδίας στη Ελλάδα το ζεύγος Κωστούλα- Svedling αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς έχει παραχωρήσει ένα νεοκλασικό κτήριο που έχει στη κυριότητά του στην Πλάκα, στην οδό Δαιδάλου 18, για να μεταστεγαστεί η Σουηδική Εκκλησία, ή αλλιώς Svenska Kyrkan. Για όσους δεν το γνωρίζουν η Svenska Kyrkan είναι πολιτιστικό σημείο επαφής με την πατρίδα για τους Σουηδούς και λιγότερο λατρευτικός ναός, ο οποίος στεγαζόταν για πολλά χρόνια στην Πειραϊκή, κοντά στο Σταυρό κάτω από το Χατζηκυριάκειο του Πειραιά, ενώ η μεταστέγασή της στην Πλάκα αποτέλεσε ιστορική στιγμή για τους Σουηδούς της Αθήνας και κοσμικό γεγονός για τους φίλους της κοινότητας.

Για τον Φώτη Κωστούλα έχουν γραφτεί πολλά τα περισσότερα εγκωμιαστικά. Εμείς- με τη βοήθεια μετάφρασης φυσικά- επιλέξαμε να κάνουμε μια έρευνα χωρίς τη δική του συμμετοχή για την επιρροή του εκεί που δημιούργησε τη περιουσία του και έζησε επί δεκαετίες. Όχι μόνο γιατί, ειδικά πριν ο Παναιτωλικός πάρει τη ρότα που πήρε, όλοι είχαν μια άποψη για τον άνθρωπο και τον επιχειρηματία, αλλά γιατί είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε και πως μας βλέπουν οι άλλοι καμιά φορά. Και ειδικά αν είναι σκληροί, αλλά και συνήθως δίκαιοι, βορειοευρωπαίοι που έχουν συνεργαστεί και αναγνωρίσει την προσφορά συμπατριωτών μας. Δεν είναι, δα, και τόσο συνηθισμένα όλα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου