http://anti-ntp.blogspot.com/2011/04/blog-post_2731.html
Από τους απόκρημνους Βράχους των Μετεώρων και την Αθωνική Πολιτεία, μέχρι τα Ιεροσόλυμα του Αιγαίου, την Πάτμο, η Ελλάδα "πλειοδοτεί" σε προσφορά ιδανικών συνθηκών για ένα ειδυλλιακό Πάσχα: Ανάσταση υπό το φως των κεριών σε παμπάλαια μοναστήρια, με τοιχογραφίες του 11ου ή του 14ου αιώνα, πομπές ολοστόλιστων επιταφίων μέσα σε γραφικά καλντερίμια, ανάγνωση των Ευαγγελίων σε ... αρχαία ομηρικά ελληνικά, παραθαλάσσια ή ορεινά τοπία μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερες τοπικές γεύσεις, τελετές και μουσικά ακούσματα.
Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ πραγματοποίησε ένα....
μικρό οδοιπορικό σ' αυτές τις τρεις περιοχές, που έχουν την «τιμητική» τους τέτοιες ημέρες: την Πάτμο, τα Μετέωρα και το «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής, τον Άθω.Πάσχα στα "Ιεροσόλυμα του Αιγαίου"
Σε ποια περιοχή της Ελλάδας μπορεί να κάνει κάποιος τη "δεύτερη Ανάσταση", ακούγοντας το Ευαγγέλιο να διαβάζεται στα ιταλικά, τα γαλλικά, τα ρώσικα, τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά; Στην ίδια περιοχή, όπου οι πιστοί μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες σ' ένα ξωκλήσι, χτισμένο στη σπηλιά όπου ασκήτευε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης!
Ο λόγος για την Πάτμο, το νησί όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη. Τα έθιμα που δίνουν στο Πάσχα της Πάτμου τον τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα του αρχίζουν να κορυφώνονται από σήμερα, Μ.Πέμπτη, με την τελετή του Νιπτήρα: πρόκειται για αναπαράσταση του μυστικού δείπνου, στη διάρκεια της οποίας ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια 12 μοναχών, που κάθονται γύρω από μια εξέδρα, όπως έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.
Τη Μ. Παρασκευή, στο Μοναστήρι του Αγίου Θεολόγου γίνεται η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και, από τη βράδυ της ίδιας ημέρας, οι Επιτάφιοι από τις εκκλησίες του νησιού διασχίζουν τα καλντερίμια και συναντιούνται στις κεντρικές πλατείες. Στα ιδιαίτερα έθιμα του νησιού περιλαμβάνεται και η δεύτερη ανάσταση στο Μοναστήρι της Πάτμου, όπου το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα το Ευαγγέλιο διαβάζεται στις γλώσσες που προαναφέρθηκαν.
Η Πάτμος βρίθει αξιοθέατων -τόσο φυσικής ομορφιάς, όσο και αρχιτεκτονικής: ανάμεσα σε αυτά, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με τις ανεκτίμητους θησαυρούς βυζαντινών εικόνων, τα κεντήματα του 9ου αιώνα, αλλά και τα σπάνια βιβλία, περγαμηνές και πατριαρχικούς σφραγιδόλιθους, που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη. Στο Παρεκκλήσι της Παναγιάς, οι επισκέπτες μπορών να θαυμάσουν τοιχογραφίες χρονολογημένες από το 1210-1220.
Για όσους δεν έχουν ... κλίση στον θρησκευτικό τουρισμό, το νησί προσφέρει τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπως η Λίμνη της Πέτρας, αρχαίοι και μεσαιωνικοί οικισμοί, όμορφα αρχοντικά και μαγευτικές παραλίες (πχ, Ψιλή Άμμος, Λουκακια και Μελόι σε απόσταση 4 χλμ και 1,5 χλμ από τη Σκάλα αντίστοιχα και Λάμπη).
Παράλληλα, καραβάκια συνδέουν την Πάτμο με τα κοντινά νησάκια των Αρκιών, τους Φούρνους, Λειψούς και το Μαράθι. Το ακτοπλοϊκό ταξίδι για την Πάτμο από τον Πειραιά διαρκεί περίπου επτά έως δέκα ώρες, αν γίνει με κανονικό φέρι μπόουτ, ενώ κυμαίνεται από πεντέμισι ως οκτώμισι ώρες με πλοία υψηλής ταχύτητας, αναλόγως με τα ενδιάμεσα λιμάνια. Για περισσότερες πληροφορίες: Δήμος Πάτμου 2247031235, δημοτική αστυνομία 2247034100.
"Πολυεθνική" ανάσταση στα Μετέωρα, υπό το φως των κεριών
Στα παλιά μοναστήρια των Μετεώρων, το φως των κεριών αποκαλύπτει μια πολυεθνική συγκέντρωση πιστών τη βραδιά της Ανάστασης: Έλληνες, Ρώσοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι επισκέπτες, ζουν το παραδοσιακό ορθόδοξο Πάσχα με τον αυθεντικό τρόπο που μόνο αυτές οι τόσο ιδιαίτερες μονές, σκαρφαλωμένες στις κορυφές των απόκρημνων βράχων, μπορούν να προσφέρουν. Το Μ. Σάββατο, οι μονές ανοίγουν για τους πιστούς στις 9 το βράδυ, προσφέροντας μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Στο αρχαιότερο από τα μοναστήρια των Μετεώρων, τη Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος, μπορεί να θαυμάσει κάποιος μοναδικές αγιογραφίες και κειμήλια, αλλά και μια τραπεζαρία μήκους ... 30 μέτρων, καθώς και το εντυπωσιακό δίχτυ με το χειροκίνητο μηχανισμό ανάβασης στο βράχο (μέχρι το 1923, η πρόσβαση στη μονή ήταν δυνατή μόνο μ' αυτό το δίχτυ ή με ανεμόσκαλα).
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της μίας από τις Ενώσεις Ξενοδόχων του Ν.Τρικάλων, Ιωάννης Κουρούπας, φέτος, το 70% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της περιοχής προέρχεται από το εξωτερικό (από Ρωσία, Κ.Ευρώπη και Βαλκάνια) και το 30% από Ελλάδα. "Σε σχέση με πέρυσι, η χρονιά είναι καλύτερη, χάρη σε μια συντονισμένη καμπάνια που έγινε, από τον ΕΟΤ και πολλά τουριστικά γραφεία, που συμπεριέλαβαν την περιοχή στα προγράμματά τους, αλλά και στα περισσότερα δρομολόγια -αεροπορικά, ακτοπλοϊκά- από και προς Βόλο", σημειώνει ο κ.Κουρούπας.
Προσθέτει ότι η ευρύτερη περιοχή είχε και πολλές κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής», εξαιτίας ακυρώσεων προγραμματισμένων ταξιδιών τουριστών προς τη Β. Αφρική (λόγω της έκρυθμης κατάστασης σε Αίγυπτο και Λιβύη).
Βέβαια, πολλές ήταν οι ακυρώσεις από Ιαπωνία, λόγω του πολύνεκρου σεισμού και του τσουνάμι. «Έχουν ακυρωθεί πολλές κρατήσεις, που είχαν γίνει από Ιαπωνία ήδη από τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Γύρου της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο κ.Κουρούπας, σύμφωνα με τον οποίο, οι επισκέπτες των Μετεώρων και της Καλαμπάκας μπορούν ακόμη να βρουν δωμάτια σε δελεαστικές τιμές, που κυμαίνονται γύρω στα 50 ευρώ για ένα δίκλινο τριών αστέρων και σε λιγότερα από 100 ευρώ μέσο όρο, για αντίστοιχο δωμάτιο σε «τετράστερη» μονάδα.
Εκτός από τα υπέροχα μοναστήρια των Μετεώρων (στην πορεία των χρόνων υπήρχαν περίπου 30, αλλά σήμερα λειτουργούν έξι, χαρακτηρισμένα από τη Unesco ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς), η περιοχή παρουσιάζει πολλά ακόμη αξιοθέατα.
Πρώτα απ' όλα, τους Βράχους καθεαυτούς, που αποτελούν ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, έτσι όπως υψώνονται «στη μέση του πουθενά», φτάνοντας σε ύψος μέχρι 400 μέτρων.
Κατά την επικρατέστερη θεωρία, τα ιδιαίτερα αυτά βράχια δημιουργήθηκαν από πέτρες ποταμών και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια σωρεύονταν, για να δημιουργήσουν έναν ενιαίο κώνο, σε μια θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη σημερινή Θεσσαλία.
Όπως εξηγεί ο κ.Κουρούπας, ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσει κάποιος τα βράχια είναι να περπατήσει στο μονοπάτι Καλαμπάκας-Μονής Αγίας Τριάδας, όπου σε μια διαδρομή περίπου 30 λεπτών, μπορεί να πάρει την καλύτερη γεύση των εντυπωσιακών όγκων.
Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν τον "Βράχο του Αγίου Πνεύματος", με την εξαιρετική θέα, που ανταμείβει για την περίπου μία ώρα πεζοπορίας, απαραίτητης για την πρόσβαση εκεί, το Αδράχτι (από τους πιο χαρακτηριστικούς βράχους των Μετεώρων), το Σπήλαιο της Θεάπετρας, όπου έχουν ανιχνευτεί ανθρώπινες "πατημασιές" ηλικίας σχεδόν 100.000 ετών, καθώς και αξιοθέατα όπως ο "Αη Γιώργης ο Μαντηλάς" στον Βράχο του Αγίου Πνεύματος, που συνοδεύονται από θρύλους και μύθους (πρόκειται για μια κοιλότητα, όπου οι πιστοί εναποθέτουν πολύχρωμα υφάσματα, τα οποία αντικαθιστούν κάθε χρόνο με καινούργια, φτιάχνοντας φυλαχτά από τα παλιά).
Επίσης, σύμφωνα με τον κ.Κουρούπα, σε μισή ώρα οδικώς οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να βρεθούν στο Μέτσοβο και σε περίπου 40 λεπτά στο Περτούλι.
Περισσότερες πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας των μοναστηριών, τις περιπατητικές και αναρριχητικές διαδρομές και τη διαμονή στην περιοχή (πολλά ξενοδοχεία, δωμάτια, εστιατόρια και καφέ υπάρχουν στην Καλαμπάκα), καθώς και χάρτες, μπορεί να βρει κάποιος στη διεύθυνση: http://www.kalampaka.com/gr/meteora/climbing_routes.asp. Χρήσιμα τηλέφωνα: Τουριστική Αστυνομία: 2432078000, ΚΤΕΛ Καλαμπάκας: 2432022432, ΟΣΕ: 2423022451.
Άγιον Όρος: Πάσχα στις παρυφές της Αθωνικής Πολιτείας
Πάνω από 1 εκατ. τουρίστες κάνουν τον παράπλου του Άθω κάθε χρόνο, ενώ το Άγιον Όρος προσελκύει ετησίως περισσότερους από 120.000 προσκυνητές. Η δημοτικότητα της περιοχής, μοναδικής στον κόσμο μ' αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν είναι τυχαία: εκτός από την περίφημη Αθωνική Πολιτεία, που κατοικείται από 2.200 μοναχούς και διαθέτει 20 μοναστήρια βυζαντινής αρχιτεκτονικής, 12 σκήτες και 800 κελιά, μοναδικές είναι και οι φυσικές ομορφιές. Με άλλα λόγια, το Πάσχα στις παρυφές του Αγίου Όρους αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία.
Στην περιοχή προ του Άθω λειτουργούν 56 ξενοδοχεία, με συνολικά 4.500 κλίνες, αλλά και πολλά άλλα καταλύματα, οπότε οι επιλογές διαμονής είναι πολλές και "για όλα τα βαλάντια". «Φέτος, στα ξενοδοχεία της περιοχής έχουμε κυρίως Έλληνες, αλλά παρατηρήθηκε και μεγάλο ποσοστό επισκεπτών από Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια τουριστικών πακέτων και επενδύσεων του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, Μάρα Σιδερίδη.
Όσοι μάλιστα μείνουν στην περιοχή λίγες ημέρες παραπάνω, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο την τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην Ιερισσό και αναπαριστά τη σφαγή 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι».
Στο σημείο εκείνο το 1821 - κατά την επανάσταση στη Χαλκιδική - οι Τούρκοι, κατά διαταγή του Σιντίκ Γιουσούφ Μπέη, υποσχέθηκαν γενική αμνηστία σε όσους θα παραδινόταν σε αυτόν. Αφού λοιπόν παραδόθηκαν οι 400 που πίστεψαν στα λόγια του, τους ανάγκασε με την απειλή των όπλων να χορέψουν έναν ιδιαίτερο χορό. Σε κάθε στροφή του χορού τα σπαθιά των Τούρκων έσφαζαν και από έναν χορευτή.
Έκτοτε για να τιμηθεί εκείνη η απάνθρωπη θυσία, κάθε χρόνο την Τρίτη μέρα του Πάσχα, στον χώρο «Μαύρο Αλώνι» στήνεται χορός, στον οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες Ιερισσιώτες και επισκέπτες. Ο χορός λέγεται «καγκελευτός» και αναπαριστά τη σφαγή. Είναι αργόσυρτος, όπως τα συρτά και διστακτικά βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο.
Η περιοχή διαθέτει 300 χιλιόμετρα ακτογραμμής (τη μεγαλύτερη στη Χαλκιδική), αμέτρητες ακρογιαλιές και παραλίες με κρυστάλλινα νερά, αλλά και κατάφυτα δάση. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν την όμορφη Ουρανούπολη, όπου μπορούν να καταλύσουν, αλλά και να γευτούν πιάτα με βάση τα φρέσκα θαλασσινά, αλλά και το νησάκι της Αμμουλιανής.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μεταβούν στην περιοχή από τη Θεσσαλονίκη με τα λεωφορεία των τακτικών δρομολογίων του ΚΤΕΛ Χαλκιδικής, που αναχωρούν κάθε δύο (2) περίπου ώρες (τηλ. +30 2310316555). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούν ν' ανατρέχουν στην ιστοσελίδα http://www.mountathosarea.org/ (όπου υπάρχουν στοιχεία στα ελληνικά και άλλες έξι γλώσσες).
Επίσης, τα πλοία "Καπετάν Φώτης" και "Athos Sea Cruises" (τηλέφωνα κρατήσεων 0030 2377071370 και 0030 2377071606) ξεκινούν καθημερινά από την Ουρανούπολη στις 10.30 και στις 11.30 για μια κρουαζιέρα διάρκειας τεσσάρων ωρών στις μονές της δυτικής και νοτιοδυτικής πλευράς της αθωνικής χερσονήσου, με λεπτομερή ξενάγηση σε όλες τις γλώσσες.
Επίσκεψη στο Άγιον Όρος καθεαυτό επιτρέπεται, σύμφωνα με το τυπικό της μοναστικής πολιτείας («Άβατο»), μόνο στους άντρες, κατόπιν έγκαιρου προγραμματισμού και συνεννόησης με το Γραφείο Προσκυνητών Αγίου Όρους (τηλ. 2310252575 και 2310222424)._
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου