Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Υπόμνημα των εργαζομένων "Βοήθεια στο Σπίτι" προς υποψηφίους δημάρχους


ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 20, ΠΑΤΡΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ, 5Ος ΟΡΟΦΟΣ
Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Πρόεδρος – Αγγελική Μαντέλου 6937631112
Γραμματέας - Κων/να  Μαγκλάρα  6945728349
mail : sillogosvsspdep@yahoo.gr

Πάτρα, 24-04-2014













ΥΠΟΜΝΗΜΑ


Αξιότιμοι υποψήφιοι,

Όπως γνωρίζετε η κοινωνική δομή  ΄΄ Βοήθεια στο Σπίτι ΄΄  που απευθύνεται σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες υλοποιείται μέσω των Δήμων ή των Νομικών τους Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου από το 2002 . Οι δομές στελεχώνονται κυρίως από βασικό προσωπικό τριών ειδικοτήτων - Κοινωνικούς επιστήμονες, Νοσηλευτές και Οικογενειακούς βοηθούς – που έχουμε προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ και παρέχουμε όλα αυτά τα έτη τις υπηρεσίες μας ανελλιπώς. Σε κάποιες περιπτώσεις οι Δομές στελεχώνονται  και με επιπρόσθετες ειδικότητες όπως ιατροί, φυσικοθεραπευτές, οδηγοί , διοικητικό προσωπικό κ.α.
Επί 12 συναπτά έτη οι εργαζόμενοι ,παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών ,αγωνιζόμαστε με στόχο την Σύσταση Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους και ένταξη της υπηρεσίας ΄΄ Βοήθεια στο Σπίτι ΄΄  σε αυτές. Δυστυχώς έως σήμερα ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί. Αντιθέτως όλα τα χρόνια η Πολιτεία παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει την προσφορά και την σημαντικότητα της υπηρεσίας ΄΄ Βοήθεια στο Σπίτι ΄΄  συνεχίζει την λειτουργία της μέσω Τροπολογιών που κάθε φορά δίνουν παράταση λίγων μηνών που όπως είναι φυσικό προκαλούν  αβεβαιότητα τόσο στους εξυπηρετούμενους όσο και στους εργαζόμενους.
Η τελευταία παράταση που δόθηκε για το ΄΄ Βοήθεια στο Σπίτι ΄΄  ήταν ετήσια , από 1-10-2013 έως και 30-9-2014  σύμφωνα με την  από 20-9-2013 Τροπολογία 828/6 , όπου δυστυχώς δεν αναφέρει πουθενά το τι μέλλει γενέσθαι με το υπάρχον προσωπικό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα , υπό την καθοδήγηση της Πολιτείας και την ανοχή της ΚΕΔΕ, πληθαίνουν οι περιπτώσεις Δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων όπου στο όνομα της Κοινωνικής Οικονομίας και μέσω του νέου μοντέλου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π.) μετατρέπουν ή επιθυμούν να μετατρέψουν Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας όπως το ΄΄ Βοήθεια στο Σπίτι ΄΄, τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών , τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.α.  σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που εκ του Νόμου έχουν εμπορικό χαρακτήρα.
Παράλληλα οι ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. παρουσιάζονται εσκεμμένα προς τους εργαζόμενους ως μονόδρομος και μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι , υπό την απειλή της ανεργίας , παροτρύνονται από Δημάρχους για τη δημιουργία τέτοιου είδους επιχειρήσεων που ενδεχομένως  να εξυπηρετήσουν και  μικροπολιτικά συμφέροντα ενόψει των εκλογών. Αυτό που ίσως δεν γίνεται γνωστό στους εργαζόμενους είναι  ότι θα λειτουργούν υπό συνθήκες σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με επισφαλή και περιορισμένο χρόνο εργασίας .

Οι  εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ λέμε ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση όλων των Κοινωνικών Δομών και θεωρούμε πως από κοινού θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για την ενίσχυσή τους και όχι την διάλυσή τους.
Η επιχειρηματολογία ότι  ΄΄…οι ΚΟΙΝΣΕΠ συστήθηκαν από τον Νομοθέτη για την αντιμετώπιση αναγκών των Δήμων σε προσωπικό και τη διατήρηση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών δεδομένης της μείωσης του προσωπικού λόγω της διαθεσιμότητας και της πρόωρης συνταξιοδότησης των εργαζομένων στους Δήμους αλλά και του εκ του γεγονότος ότι οι περιορισμοί στις προσλήψεις δεν επιτρέπουν την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων…΄΄   κ α τ α ρ ρ ί π τ ε τ α ι.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας σας υπενθυμίζουμε και σας ενημερώνουμε ότι:
  1. το προσωπικό στις κοινωνικές δομές δεν έχει ελαττωθεί καθόλου λόγω της διαθεσιμότητας, μιας και είμαστε κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ.
  2. ο περιορισμός προσλήψεων όπως ορίζεται από την Π.Υ.Σ. 33/2006 δεν ισχύει για το προσωπικό του  ΄΄ Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ ούτε για το προσωπικό των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσλήψεων για τους ΟΤΑ για το έτος 2014 , όπως εστάλη από το Υπουργείο Εσωτερικών ( Αρ. Πρωτ. Οικ. 3259/30-1-2014).

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ  δ ε ν  αποτελούν μονόδρομο, όπως πολλοί διαλαλούν, για τις Κοινωνικές Δομές  αλλά η έγκαιρη πρόβλεψη για ένταξη του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ όπως αυτό περιγράφεται στην Τροπολογία 828/6, 20-9-2013   στα νέα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΣΕΣ 2014-2020 που αυτή την περίοδο σχεδιάζονται από τις Περιφέρειες θα εξασφάλιζε τόσο την υπηρεσία μας όσο και το εργασιακό μας μέλλον .Το Σωματείο μας έχει ήδη υποβάλλει Υπόμνημα – Αίτημα με την συγκεκριμένη πρόταση  προς τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.

Αξιότιμοι υποψήφιοι,
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα θέλαμε να μας γνωστοποιήσετε την επίσημη θέση του συνδυασμού σας  ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου απέναντι:
1.      στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών δομών μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ
2.      στην συνέχιση του ΄΄Βοήθεια στο Σπίτι΄΄ και την εξασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος του υπάρχοντος προσωπικού μέσω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από το ΣΕΣ 2014-2020.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.


ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΤΟΥ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
΄΄ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ΄΄

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου