Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Πρώτο τεύχος περιοδικού: Δημοσιογραφία, η ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review! Η δημοσιογραφία αλλιώς!

Kυκλοφορεί σήμερα,  1η Ιουλίου το πολυαναμενόμενο πρώτο τεύχος του περιοδικού, Δημοσιογραφία,η ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review, επικυρώνοντας τη συμφωνία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επικοινωνία & Δημοσιογραφία» του Α.Π.ΚΥ. και του GraduateSchool of Journalism του Columbia University - η «Πανεπιστημιακή Σχολή των Πούλιτζερ» και υπεύθυνη για την απονομή των ομώνυμων βραβείων - να επενδύσουν μαζί στο μέλλον της δημοσιογραφίας.

Η πρώτη παρουσίαση του περιοδικού θα γίνει στην Αθήνα, την Τετάρτη, 3 Ιουλίου στις 20:00 στο βιβλιοπωλείο Ιανός κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης με θέμα: "Πως μας βλέπουν: οι ξένοι ανταποκριτές στην Ελλάδα". Τη συζήτηση διοργανώνει το ΜΠΣ "Επικοινωνία και Δημοσιογραφία" του ΑΠΚΥ.

Για το ΜΠΣ Επικοινωνία και Δημοσιογραφία
Γεωργία Χρυσάνθου
Διδακτορική Φοιτήτρια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρώτη παρουσίαση του περιοδικού μας θα γίνει στην Αθήνα, την Τετάρτη, 3 Ιουλίου στις 20.00, στο βιβλιοπωλείο Ιανός, κατά τη διάρκεια της δημόσιας συζήτησης «Πώς μας βλέπουν: οι ξένοι ανταποκριτές στην Ελλάδα» που διοργανώνει το ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ

Θέμα: Η Δημοσιογραφία αλλιώς!

Με θέμα «Κρίση και Δημοσιογραφία» κυκλοφορεί την 1η Ιουλίου το πολυαναμενόμενο πρώτο τεύχος του περιοδικού, Δημοσιογραφία, η ελληνική έκδοση του Columbia Journalism Review, επικυρώνοντας τη συμφωνία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Επικοινωνία & Δημοσιογραφία» του Α.Π.ΚΥ. και το Graduate School of Journalism του Columbia University - η «Πανεπιστημιακή Σχολή των Πούλιτζερ» και υπεύθυνη για την απονομή των ομώνυμων βραβείων - να επενδύσουν μαζί στο μέλλον της δημοσιογραφίας.

Στα 52 χρόνια της ιστορίας του, το Columbia Journalism Review (CJR) έχει καθιερωθεί ως το περιοδικό της αυστηρής, αλλά δίκαιης κριτικής και αυτοκριτικής, το οποίο εκφράζει προκλητικές και ρηξικέλευθες ιδέες. Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής περιόδου, το CJR συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες για τη θεμελίωση μιας ανοιχτής κοινωνίας, εδραιωμένης στην ελευθερία λόγου και έκφρασης. Μέσω των σελίδων του, διεισδυτικά δημοσιεύματα αποκάλυψαν τις προσπάθειες χειραγώγησης του τύπου, στη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και χάρισαν στο δημοσιογράφο Scott Armstrong τα βραβεία Emmy και DuPont Silver Baton. Πιο πρόσφατα, οι αρθρογράφοι του στηλίτευσαν την ενέργεια του επικοινωνιακού επιτελείου του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ, στις εκλογές του 2008, John McCain, να προσλάβει έναν blogger για να «εκφοβίσει» τον Τύπο και κέρδισαν ακόμη μία μάχη υπέρ της δημοσιογραφίας. Οι ανωτέρω, αποτελούν δύο μόνο από τις συνεχείς «παρεμβάσεις» του CJR υπέρ της ελευθερίας λόγου και σφραγίζουν την πολυετή προσφορά του στο χώρο της δημοσιογραφίας, μία προσπάθεια που μεταφέρεται πλέον και στον ελληνόφωνο κόσμο.

Το πρώτο τεύχος της Δημοσιογραφίας εμμένει στην παράδοση της πρωτότυπης έκδοσης του Columbia Journalism Review και στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος. Φωτίζει τις φανερές και τις υποδόριες επιδράσεις της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, στην ελευθερία έκφρασης και λόγου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σταύρος Λυγερός γράφει ένα ώριμο και αναλυτικό κείμενο για τη διαπλοκή και τον τύπο, ενώ ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος προχωρώντας ένα βήμα ακόμη, παρουσιάζει τη δημοσιογραφία στη σκιά των ισχυρών του χρήματος. Ο Σπύρος Α. Βρετός προσεγγίζει την κυπριακή κρίση χρέους ως επεισόδιο της κρίσης στην ενημέρωση και ο Γιώργος Κέντας χαρακτηρίζει την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου φορέα πολιτικής βίας. Την ίδια στιγμή, οι Δημήτρης Νόλλας, Νίκος Ξυδάκης και Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης αντιλαμβάνονται την κρίση ως πρόκληση για τη γραφή, ως ένα νέο λαβύρινθο και αναζητούν το μίτο της Αριάδνης, προσεγγίζοντας το θέμα μέσα από τα μάτια ενός δημοσιογράφου και ενός λογοτέχνη. Α! μας πρόλαβε και το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ που …δεν έκλεισε ακόμη!

Εκδότης του περιοδικού Δημοσιογραφία είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΜΠΣ «Επικοινωνία και Δημοσιογραφία» του ΑΠΚΥ Σοφία Ιορδανίδου, ενώ αρχισυντάκτης είναι ο Σπύρος Α. Βρετός.
Τα μέλη της συντακτικής επιτροπής είναι γνωστοί επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί με πολύχρονη εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο της δημοσιογραφίας: Κώστας Βενιζέλος, Τιτίκα Δημητρούλια, Θύμιος Ζαχαρόπουλος, Σοφία Ιορδανίδου, Νίκος Ξυδάκης και Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης.
Επιπρόσθετα, προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας συμμετέχουν στο Τιμητικό Συμβούλιο (Honorary Board) του περιοδικού: Dan Gillmor, Victor Navasky, Ignacio Ramonet, Ανδρούλλα Βασιλείου, Θέμης Θεμιστοκλέους, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, Εμμανουήλ Παράσχος, Χαρίδημος Τσούκας.

Οι αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν τη Δημοσιογραφία στα βιβλιοπωλεία Ιανός και Πολιτεία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην Κύπρο στο βιβλιοπωλείο Σολώνειο της Λευκωσίας, στην τιμή των 3 ευρώ. Επίσης, διατίθεται μέσω διαδικτύου στο www.ianos.gr και στο www.cjr.press.cy


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου