Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Οι απολυμένοι της Identity Media “θύματα” της αναμόρφωσης, παραμένουν χωρίς επίδομα ανεργίας…

To χρονικό έχει ως εξής: Η Identity Media, λόγω Covid συμπεριλήφθηκε -όπως πολλές εταιρείες- στο «Πρόγραμμα Συνεργασία» και κατά καιρούς έμπαινε και σε Αναστολή εργασιών, όπως της επιτρεπόταν σύμφωνα με τα μέτρα του κράτους, για να αξιοποιήσει και τις όποιες διευκολύνσεις και παροχές δίδονταν σε αυτό το διάστημα. Μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη και εκδότη της Identity Media, Πέτρου Μπουροβίλη, ήταν αναμενόμενο πως στην εταιρεία -μόλις έβγαινε από το «Πρόγραμμα Συνεργασία»- θα επέρχονταν κάποιες αλλαγές. 

Πράγματι οι εργαζόμενοι άκουγαν για «μετακόμιση» και έβλεπαν αλλαγές στο site της εταιρείας, δεν γνώριζαν όμως τι ακριβώς συμβαίνει ή τι θα συμβεί, άλλωστε κάθε εταιρεία έχει δικαίωμα να πράξει τα δέοντα για τη βιωσιμότητά της. 

Όντως, μόλις μπήκε ο Ιούλιος του 2021 και τέλειωσαν τα προγράμματα λόγω Covid, συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου 2021, που έγιναν και οι τελευταίες απολύσεις -καθώς η εταιρεία πέρασε σε κατάσταση παύσης εργασιών- οι προς απόλυση προσήλθαν στην έδρα της εταιρείας για να υπογράψουν την απόλυσή τους. Εκεί διαπίστωσαν ότι η εταιρεία βρισκόταν όντως σε κατάσταση «μετακόμισης», καθώς πλέον κάποιοι συνεργάτες και έντυπες συνεργασίες είχαν μεταφερθεί στην Brainbuzz Media.

Ενημερωτικά, στο site της Brainbuzz Media (http://brainbuzzmedia.gr/), που σήμερα δείχνει να είναι υπό κατασκευή, πριν από τις απολύσεις της 5ης Ιουλίου, ήδη «διαφήμιζε» πως εκδίδει τα περιοδικά: 2Board, Thalassea, Mykonos Confidential και άλλα, που εξέδιδε μέχρι πρότινος η Identity Media (με το site της: http://Identity Mediamedia.gr/, το οποίο πλέον είναι επίσης υπό κατασκευή, να έχουν αφαιρεθεί οι αναφορές στα περιοδικά της). 

Οπότε, το ΔΣ της Identity Media, τουλάχιστον ο πρόεδρος M.B., και το μέλος του ΔΣ – Οικονομική Διευθύντρια Μ.Γ., είχαν ήδη προβεί σε αλλαγές, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα κάποιων ή όλων των περιοδικών, με ελάχιστους από τους εργαζόμενους, και άλλη εταιρική «ομπρέλα». 

Μέχρι εδώ, όλα καλώς.(;) Αντιθέτως, όμως, στη συνέχεια, όταν οι απολυμένοι εργαζόμενοι κατέθεσαν αμέσως –ως είθισται- στον ΟΑΕΔ τα δικαιολογητικά τους για να λάβουν το επίδομα ανεργίας, άρχισαν να λαμβάνουν αρνητικά μηνύματα από τον ΟΑΕΔ, πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή η αίτησή τους ώστε να λάβουν τακτικό επίδομα ανεργίας, αφού από τον Ιούλιο του 2020 και μέχρι τον Ιούλιο του 2021, δεν εμφανίζονταν επίσημα τα ένσημά τους, καθώς δεν είχαν κατατεθεί από την εταιρεία οι Ασφαλιστικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). 

Όταν οι απολυμένοι εξέθεσαν το πρόβλημα στην Identity Media, και συγκεκριμένα στη Διευθύντρια Οικονομικών της εταιρείας Μ.Γ., εκείνη τους διαβεβαίωσε πως τα ένσημά τους έχουν πληρωθεί μεν (κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΕΦΚΑ), αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα δεν τους επέτρεπε (λόγω μπλοκαρισμένου κωδικού) να εκδώσουν τις απαιτούμενες ΑΠΔ, και επιπλέον πως, από τον Απρίλιο του 2020 είχε κατατεθεί από την εταιρεία μία Αίτηση στα Κεντρικά του ΕΦΚΑ, όπου ζητούσαν να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα για να τους δοθεί Βεβαίωση Μη Υπαιτιότητας της Identity, για το εν λόγω πρόβλημα. 

Ωστόσο, για την έκδοση αυτής της βεβαίωσης κινήθηκαν άμεσα, ενώ δεν υπήρξε άμεση ανάλογη κινητοποίηση στη συνέχεια, για το θέμα των μη κατατεθειμένων ΑΠΔ (έχει πλέον περάσει πάνω από ένας χρόνος, από τότε που δεν μπορούσε η εταιρεία να καταθέσει ηλεκτρονικά ΑΠΔ). 

Προφανώς η εταιρεία γνώριζε τόσο το πρόβλημα όσο και το κώλυμα που θα αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι, για την έκδοση επιδόματος ανεργίας, ωστόσο προχώρησαν σε απολύσεις ενώ δεν είχε διευθετηθεί το θέμα, ούτε υπήρξε η απαραίτητη ενημέρωση κατά την απόλυση. 

Αυτή την στιγμή, αυτοί οι απολυμένοι: 

α) δεν έχουν το δικαίωμα να πάρουν επίδομα ανεργίας, β) επιπλέον κινδυνεύουν να χάσουν τα ένσημα 2 χρόνων (ένας χρόνος που είναι «στον αέρα» λόγω του συγκεκριμένου κωλύματος, και άλλος ένας χρόνος που θα λάμβαναν ένσημα από το ταμείο ανεργίας εφόσον θα εγκρινόταν το επίδομα ανεργίας), γ) συν, ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα βρεθούν και ανασφάλιστοι και χωρίς επίδομα ανεργίας, με κάποιους να αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Η Identity Media, εκτός από εκείνη την αίτηση του Απριλίου του 2020, δεν έχει ενημερώσει τους απολυμένους εργαζόμενους για κάποια άλλη κίνησή της με σκοπό να λυθεί το πρόβλημα με τα ένσημα, εκτός μιας επικοινωνίας, πως το συγκεκριμένο πρόβλημα «μόνο από τα Κεντρικά του ΕΦΚΑ μπορεί να επιλυθεί».

Οι απολυμένοι, χωρίς επίδομα και χωρίς ένσημα, παραμένουν τα ουσιαστικά θύματα και στη δεινή θέση πλέον να τρέχουν από τη μία δημόσια υπηρεσία στην άλλη για να διεκδικούν τα αυτονόητα (από τον ΟΑΕΔ, στον ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής, στον ΕΦΚΑ Κεντρικά γραφεία, στο Υπουργείο Εργασίας τομέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων), ενώ η Identity Media, ουσιαστικά σε αδράνεια, νίπτει τας χείρας της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου