Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

"Ο Ν.Δένδιας βούλιαξε στα βαλτόνερα του Έβρου"


Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Χρειάστηκε σχεδόν μια ολόκληρη εβδομάδα για να διευκρινιστεί επιτέλους ότι ελληνικό έδαφος δεν έχει καταληφθεί. Τι συνέβη, όμως; Εισέβαλαν τουρκικές δυνάμεις σε ελληνικό έδαφος;
Με τους ατυχείς χειρισμούς των "αρμοδίων" υπουργών, δόθηκε, για μια ακόμη φορά, η ευκαιρία στην Τουρκία να εγείρει νέες αμφισβητήσεις; Αν κρίνει κανείς από τη βροχή συνεντεύξεων που δίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την περασμένη Τετάρτη έως σήμερα, δυστυχώς, και τα δυο ισχύουν.
Αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, φραστικοί ακροβατισμοί, αρχικώς για μερικές δεκάδες μέτρα, και κατόπιν για στρέμματα, χάρτες που μεγαλύτερη σύγχυση προκαλούν από τις απαντήσεις που δίνουν, υπαινιγμοί περί αμφισβητήσεων εκ μέρους της Τουρκίας, τη μια στιγμή, και ανατροπή των ίδιων δηλώσεων, την άλλη, συνθέτουν το απίστευτο αλαλούμ που έζησε η χώρα αυτές τις ημέρες.
Τελικώς, μέσα από την προσπάθειά του να υποβαθμίσει το περιστατικό στον Έβρο, με τις λίαν ατυχείς εκφράσεις του, ο Νίκος Δένδιας έχει κιόλας δώσει τις απαντήσεις. Δυστυχώς, η Τουρκία έως τώρα μπλοκάρει τον φράχτη στη θέση Μελισσοκομείο, στις Φέρες, ο οποίος προορίζεται για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών, αλλά και για την καλύτερη φύλαξη των συνόρων από τις τουρκικές δυνάμεις που, ειδικά το τελευταίο διάστημα, συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη επιθετικότητα από το παρελθόν.
Κωλοτούμπες
Αναλυτικότερα:
-Στις 25 Μαΐου 2020, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθη εάν υπάρχει αμφισβήτηση των "ορίων" ανάμεσα στα ελληνικά και στα τουρκικά εδάφη, απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο.
"Όχι. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου. (...) Η κοίτη του ποταμού αλλάζει, όχι το όριο της Ελλάδος". Τι καταλαβαίνει κανείς από αυτή τη διατύπωση, άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου!
-Ωστόσο, μόλις λίγες πριν, στις 20 Μαΐου 2020, σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, όταν ο ίδιος υπουργός ερωτήθη από τον δημοσιογράφο, Αλφόνσο Βιτάλη, ότι "στο νότιο κομμάτι υπάρχει παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη μεθόριο" και εάν ισχύει ότι "ετοιμάζεστε για διάβημα", απάντησε:
"Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα".
Πέραν της λίαν επιεικώς ατυχούς διατύπωσης των "λίγων δεκάδων μέτρων", ο υπουργός Εξωτερικών, μέσα σε έξι ημέρες είπε τα εντελώς αντίθετα πράγματα. Τη μια ότι αμφισβητούνται τα "όρια" και την άλλη όχι. Βέβαια, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Εφόσον δεν αμφισβητούνται τα "όρια" προς τι όλος αυτός ο θόρυβος, και πολύ περισσότερο τα δυο διαβήματα της Ελλάδας προς την Τουρκία;
Μηνύματα από το Λονδίνο
Το πρόβλημα, λοιπόν, υπήρχε μέρες πριν (σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, από τις 10 Μαΐου 2020), και το είχε παραδεχτεί δημόσια ο κ.Δένδιας στις 20 Μαΐου.
Ο μεγάλος θόρυβος, ωστόσο, ξέσπασε με τη δημοσίευσή του σε δυο βρετανικές εφημερίδες, χαρακτηρισμένες ως "κίτρινες", με τίτλο ότι η Τουρκία κατέλαβε ελληνικά εδάφη.
Έτσι, στις 23 Μαΐου 2020, αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε αυτά τα δημοσιεύματα ως fake news, και σημείωσε ότι "καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος". Την ίδια ημέρα ακολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, στην οποία αναφερόταν ότι "ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις".
Να σημειωθεί πως το περιστατικό στον Έβρο "έπαιζε" σε μικρή μερίδα ελληνικών ΜΜΕ, κυρίως site αμυντικής θεματολογίας, αρκετές ημέρες προτού δημοσιευθεί στα βρετανικά ΜΜΕ.
Ουδείς γνωρίζει, βεβαίως, πως έφτασε η είδηση αυτή στα βρετανικά Μέσα. Πάντως, η δημοσιογράφος της Daily Mail που συνέταξε το δημοσίευμα, όπως φαίνεται από τα κείμενά της στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, δεν φαίνεται να έχει ασχοληθεί στην επαγγελματική καριέρα της με την Ελλάδα και τα ελληνοτουρκικά.
Άρα, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ακόμα και ενδεχόμενο η "είδηση" να είχε προωθηθεί στο Λονδίνο, ακόμα και μέσω ... Άγκυρας.
Τουρκική "κινητικότητα" ... εντός, εκτός και επί τα αυτά
Έκτοτε αρχίζει το γαϊτανάκι των ανακολουθιών και των προσπαθειών για να καλυφθεί η υπόθεση κάτω από το χαλί.
Ειδικότερα:
-Στις 25 Μαΐου 2020, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι "η δεύτερη νότα στους Τούρκους έγινε για να σταματήσουν την οποιαδήποτε κινητικότηταστην περιοχή (σ.σ. Μελισσοκομείο), λέγοντας ότι η κατασκευή (σ.σ. του φράχτη) γίνεται επί ελληνικού εδάφους".
Ο υπουργός απέφυγε να διευκρινίσει τι συγκεκριμένα αφορούσε αυτή η τουρκική "κινητικότητα" και που αναπτυσσόταν. Εντός ή εκτός ελληνικού εδάφους;
-Στις 23 Μαΐου 2020, το γραφείο Τύπου του Ν.Δένδια, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι η ρηματική διακοίνωση που έγινε προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα ήταν "σχετικά με την πρόσφατη κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερών".
Και σε αυτή την περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών απέφευγε να πει ξεκάθαρα εάν αυτή η περίφημη κινητικότητα ήταν εντός ή εκτός ελληνικού εδάφους.
-Στις 24 Μαΐου 2020, σε άλλη συνέντευξή του, ο Ν.Δένδιας, αφού εξηγούσε ότι "η Ελλάδα ξεκίνησε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή, επέκταση, προέκταση του φράχτη στον Έβρο",πρόσθετε ότι "κατόπιν, παρατηρήθηκε κινητικότητα από τουρκικής πλευράς σε ένα σημείο όπου είχαν γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή αυτού του φράχτη".
Να υποθέσουμε ότι αυτές τις εργασίες μετρήσεων, εκχέρσωσης και ανάπτυξης του φράγματος, οι Έλληνες στρατιωτικοί και πολίτες δεν τις έκαναν εκτός ελληνικού εδάφους; Διότι, κάποιοι "αρμόδιοι" έχουν σπεύσει να διαρρέουν και τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ας το πει ευθέως η κυβέρνηση προς άρσιν των "παρεξηγήσεων".
Προηγουμένως, ο κ.Δένδιας είπε ότι, όταν οι Έλληνες στρατιωτικοί ξεκίνησαν αυτές τις εργασίες, "η Τουρκία μας επέδωσε διακοίνωση με την οποία ζητούσε να της γνωρίσουμε προκαταβολικά τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράχτη, αυτού του έργου. Επ’ αυτού η Ελλάδα, ως όφειλε, απάντησε αρνητικά. Είπαμε στους Τούρκους ότι ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους και κατά συνέπεια δεν έχουμε κανένα λόγο να της γνωρίσουμε οτιδήποτε".
Εισέβαλαν ή όχι;
Άρα, η "κινητικότητα" των Τούρκων στρατιωτικών, στην οποία αναφέρεται ο Ν.Δένδιας, και για την οποία η Αθήνα προέβη σε διάβημα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, σημειώθηκε εντός ελληνικού εδάφους. Κοντολογίς, οι Τούρκοι μπήκαν στην Ελλάδα και βγήκαν.
Αν ισχύει κάτι τέτοιο, το οποίο πάντως ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ομολογεί και όχι κάποιες "μονταζιέρες", εύλογα γεννάται το ερώτημα: Πως αντέδρασαν οι ελληνικές δυνάμεις, όταν "εισέβαλαν" οι Τούρκοι σε περιοχή που, βάσει διεθνών Συνθηκών, ανήκει στη χώρα μας; Διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που λέγουν ότι οι Έλληνες στρατιώτες βρίσκονταν απέναντι στους Τούρκους με το δάκτυλο στην σκανδάλη και περίμεναν εντολή για αποδέσμευση των κανόνων εμπλοκής.
Σε αυτή την περίπτωση, ουδείς μπορούσε να αποκλείσει τη χειρότερη εξέλιξη. Κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στον Έβρο, αλλά και στο συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα ακόμα και νεκρούς ένθεν κακείθεν των συνόρων. Τελευταία χαρακτηριστική περίπτωση των εντάσεων στον Έβρο είναι η "σύλληψη" των δυο Ελλήνων στρατιωτικών το 2018.
Γεγονότα που δείχνουν ότι η Άγκυρα έχει δώσει σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις της να τραβάνε το σκοινί των προκλήσεων στα άκρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εξάλλου, παρόμοιες συμπεριφορές σημειώνονται και στις "σφήνες" τουρκικών περιπολικών σκαφών στο ελληνικό Λιμενικό, αλλά και με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Βαρηκοΐα και συντροφικά μαχαιρώματα
Το να αποκρύπτεται, λοιπόν, η τουρκική προκλητικότητα για να μην χαλάσει το κυβερνητικό "succes story" του Έβρου με το Μεταναστευτικό, είναι σαν να προσπαθεί να κρυφτεί η Αθήνα πίσω από το δάκτυλό της.
Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ήταν μαθηματικώς βέβαιον, ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης θα υποπέσουν σε σειρά αντιφάσεων και, εν τέλει, αντί για προσωπικά επικοινωνιακά οφέλη, θα υφίστατο πλήγμα η ίδια η Ελλάδα.
Από τη μεριά της, η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, όπως φαίνεται εξάλλου και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, όπου εγείρει νέες διεκδικήσεις, δημιούργησε ένα ακόμα πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει. Και το πρόβλημα, πλέον, δεν είναι "τεχνικό", αλλά αμιγώς πολιτικό - διπλωματικό. Πρόκειται για τις γνωστές εδώ και δεκαετίες τουρκικές πρακτικές.
Βέβαια, ο κ.Δένδιας προσποιείτο "βαρηκοΐα" στις επιθέσεις που δέχεται ακόμα και από διαδικτυακές "Ομάδες", γνωστές για τις σχέσεις τους με τη ΝΔ, αλλά και από πολλούς "συντρόφους" του εντός της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά, όταν στην τηλεόραση του Alpha του επισημάνθηκε ότι "δεν είναι μόνο από την αντιπολίτευση" που του επιτίθενται, αλλά και "από το κόμμα το δικό σας ακούμε μουρμουρητά", ο ίδιος, με τους γνωστούς αστεϊσμούς του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας: "Εγώ είμαι βαρήκοος στα μουρμουρητά, βλέπω μόνο τις ανακοινώσεις".
Κακώς. Διότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι κάποιοι, που επιδίδονται σε "συντροφικά μαχαιρώματα", θέλουν την καρέκλα του.
Ο ... Δένδιας του ΣΥΡΙΖΑ
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως κάποιοι έχουν ακόμα ... "θολή" εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει στον Έβρο.
Ενδεικτικά, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του, αφού τάχθηκε κατά του φράχτη ως "αναποτελεσματικού", προέβη σε μια ασαφή διατύπωση, η οποία μάλλον γεννά περισσότερα ερωτηματικά από τις απαντήσεις που δίνει.
Χαρακτηριστικά είπε: "Αν πράγματι, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, λόγω της μεταβολής της κοίτης του ποταμού, υπήρχε τεχνικό θέμα για το οποίο έπρεπε να συνεννοηθούμε με την άλλη πλευρά, έπρεπε να ζητήσουμε τη σύγκλιση της αρμόδιας επιτροπής. Όχι αυτό που κάναμε, να πούμε ότι είναι ελληνικό έδαφος και μετά επί του ελληνικού εδάφους να ανεχθούμε την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, και παράλληλα να αναστείλουμε τις εργασίες".
Δηλαδή, ο κ.Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά διεκδίκησε έδαφος που ίσως να μην ήταν ελληνικό, και οι στρατιωτικοί της πήγαν να ορθώσουν φράχτη σε περιοχή της κοίτης του ποταμού που είναι αμφισβητούμενη;
Ενδιαφέρον! Εάν ορθώς ερμηνεύουμε τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον σε στήριξη προς τον κ.Δένδια παραπέμπει η τοποθέτησή του.
Λιβύη: Οι ελπίδες τώρα στη Ρωσία
Ο υπουργός Εξωτερικών, επίσης, στις πάμπολλες συνεντεύξεις του, εκτός του Έβρου, έθιξε και το έτερο -πονεμένο για την ελληνική Διπλωματία- ζήτημα: Το Λιβυκό.
Μέχρι τώρα, η Αθήνα, εξαιτίας της απουσίας της από τις λιβυκές υποθέσεις, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αποκλεισμό της, προ μηνών, από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, επένδυε επικοινωνιακά σε μια πιθανή νίκη του "στρατάρχη" Χάφταρ, και στην κατάληψη της Τρίπολης. (Βλέπε: Πως η κυβέρνηση βούλιαξε στα νερά του «Λιβυκού Πελάγους»).
Τώρα, μετά από ήττες του Χάφταρ, τις τελευταίες εβδομάδες, προς όφελος της κυβέρνησης - μαριονέτας της Άγκυρας, στην Τρίπολη, φαίνεται ότι μάλλον προσπαθεί να πιαστεί από τις ρωσικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες στη Λιβύη, και από την αναβαθμιζόμενη, κατά τον κ.Δένδια, ρωσική παρουσία στη Λιβύη. Ο ίδιος είπε, μάλιστα, πως "υπάρχει πληροφόρηση ότι, στην Ανατολική Λιβύη, έχουν προσγειωθεί ρωσικά αεροσκάφη (σ.σ. μαχητικά)".
Ο ίδιος, πάντως, αυτή τη φορά δεν ακούστηκε να μιλάει με την ίδια θέρμη υπέρ του "στρατάρχη" Χάφταρ. "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη", είπε. Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα, και στη Λιβύη, μένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου".
Επιπλέον, προσπάθησε να δώσει μια εξιδανικευμένη εικόνα της Ελλάδας, εμφανίζοντάς την ως το νέο μεγάλο παίκτη στη Λιβύη (!). "Έχουμε γίνει συζητητές σ’ ένα παιχνίδι που ήμασταν τελείως απόντες", είπε. Και συμπλήρωσε: "Οι Αμερικανοί ζητούν να μιλήσουν με τον Έλληνα υπουργό και ότι ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης μιλά με τον Έλληνα υπουργό -πράγμα το οποίο προηγουμένως δε συνέβαινε καθόλου"
Τώρα, βέβαια, το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλάει τηλεφωνικά, υπό την άγρυπνη παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάγιατ, με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, δηλαδή με έναν απλό διπλωμάτη, ούτε καν με τον Αμερικανό υπουργό ή υφυπουργό Εξωτερικών, και ο Ερντογάν συζητάει τηλεφωνικά για το Λιβυκό με τον Τραμπ, αυτά είναι ... λεπτομέρειες για τον κ.Δένδια. Ας είναι. Κάποιοι, προφανώς, νομίζουν ότι απευθύνονται σε ... ιθαγενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου