Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Δελτίο τύπου Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ): Διάλεξη του Καθηγ. Βάιου Λιαπή με θέμα Χρήμα, βία, αιμομιξία: η εικόνα του τυράννου στην αρχαία τραγωδία» (4/2/2019)


Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019

«Χρήμα, βία, αιμομιξία: η εικόνα του τυράννου στην αρχαία τραγωδία»:
Διάλεξη του Βάιου Λιαπή, Καθηγητή Θεατρικών Σπουδών στο ΑΠΚΥ


Με τίτλο «Χρήμα, βία, αιμομιξία: η εικόνα του τυράννου στην αρχαία τραγωδία» ο Βάιος Λιαπής, Καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματεύεται το ιστορικό βίωμα της τυραννίδας —του βραχύβιου, συνήθως, πολιτεύματος, στο οποίο η εξουσία ασκείται απολυταρχικά από έναν ηγέτη που δεν έχει ούτε κληρονομικό δικαίωμα σε αυτήν ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση— στην αρχαία ελληνική τραγωδία.
Η διάλεξη του Βάιου Λιαπή διοργανώνεται από την Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:30, στο κτήριο της Ερευνητικής Μονάδας (Γλάδστωνος 12, Λευκωσία).

Στη διάλεξη αυτή, ο Καθηγητής Β. Λιαπής θα επικεντρωθεί σε δύο αρχαιοελληνικές τραγωδίες, τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή και τους Επτά επί Θήβας του Αισχύλου. Θα εξετάσει τους τρόπους, με τους οποίους τα χαρακτηριστικά, που αποδίδει η ελληνική πολιτική σκέψη σε ιστορικούς τυράννους, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ακραία και ωμή βία, ιδίως εναντίον συγγενικών προσώπων, την αιμομιξία και την άμετρη δίψα για το χρήμα, ενεργοποιούνται και αλληλοδιαπλέκονται, για να συγκροτήσουν μιαν εικόνα του Οιδίποδα και του Ετεοκλή ως εν ενεργεία ή εν εξελίξει τυράννων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου