Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται> "Ο Αγών μου" έγινε bestseller στη Γερμανία!

http://www.antinews.gr/action.read/kosmos/-o-agon-mou-egine-bestseller-sti-germania/5.113110
Η πρώτη επανέκδοση του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Ο Αγών μου» στη Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε bestseller, και ετοιμάζεται για την έκτη έκδοσή του, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκδότης. Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου (IFZ) ανέφερε ότι περίπου 85.000 αντίτυπα της νέας, σχολιασμένης έκδοσης του αντισημιτικού μανιφέστου του ηγέτη των Ναζί πουλήθηκαν μετά την κυκλοφορία του τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, το έγκριτο ινστιτούτο δήλωσε ότι απέχει πολύ από την προώθηση της ακροδεξιάς ιδεολογίας, καθώς η δημοσίευση αναβίωσε τη συζήτηση σχετικά με τη νέα άνοδο των "αυταρχικών πολιτικών απόψεων" στη σύγχρονη δυτική κοινωνία.
Το βιβλίο, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκτυπωθεί μόνο σε 4.000 αντίτυπα, αύξησε την παραγωγή αμέσως μετά την έντονη ζήτηση. Η έκτη έκδοση θα βγει στα βιβλιοπωλεία στα τέλη Ιανουαρίου. Το δίτομο έργο ήταν στη λίστα των bestseller, στη κατηγορία της μη μυθοπλασίας, του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, ενώ παρέμεινε στην κορυφή της λίστας για δύο εβδομάδες τον Απρίλιο. Το ινστιτούτο διοργάνωσε επίσης μια επιτυχημένη σειρά παρουσιάσεων και συζητήσεων γύρω από το "Mein Kampf" σε όλη τη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η οποία επέτρεψε να μετρηθεί ο αντίκτυπος της νέας έκδοσης. "Αποδείχθηκε ότι ο φόβος πως η δημοσίευση θα προωθήσει την ιδεολογία του Χίτλερ ή ακόμα και ότι θα την κάνει κοινωνικά αποδεκτή και θα δώσει στους νεοναζί μια νέα πλατφόρμα προπαγάνδας ήταν εντελώς αβάσιμοι", δήλωσε ο διευθυντής του IFZ Ανδρέας Βίρσκινγκ. "Αντίθετα, η συζήτηση για την κοσμοθεωρία του Χίτλερ και την προσέγγισή του στην προπαγάνδα πρόσφερε μια ευκαιρία να εξετάσουμε τα αίτια και τις συνέπειες των ολοκληρωτικών ιδεολογιών, σε μια εποχή κατά την οποία οι αυταρχικές πολιτικές απόψεις και τα εξτρεμιστικά συνθήματα κερδίζουν έδαφος".
"Ούτε αντιδραστικοί, ούτε ριζοσπάστες"
Το ινστιτούτο ανέφερε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται για τους αγοραστές στα περιφερειακά βιβλιοπωλεία έδειξαν ότι πρόκειται για "πελάτες που ενδιαφέρονται για την πολιτική και την ιστορία, καθώς και εκπαιδευτικούς" και όχι "αντιδραστικούς ή δεξιούς ριζοσπάστες". Παρόλα αυτά, το IFZ ανέφερε ότι θα διατηρήσει μια περιοριστική πολιτική για τα διεθνή δικαιώματα. Προς το παρόν, μόνο εκδόσεις στα αγγλικά και τα γαλλικά έχουν προγραμματιστεί, παρά το έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες.
Το ινστιτούτο κυκλοφόρησε την σχολιασμένη έκδοση του "Mein Kampf" τον περασμένο Ιανουάριο, λίγες μόλις μέρες αφού έληξαν τα πνευματικά δικαιώματα του μανιφέστο. Η Βαυαρία πήρε τα δικαιώματα για το βιβλίο το 1945, όταν οι Σύμμαχοι παρέδωσαν τον έλεγχο του κύριου ναζιστικού εκδοτικού οίκου μετά την ήττα του Χίτλερ. Επί 70 χρόνια, αρνήθηκε να επιτρέψει την αναδημοσίευση του προκλητικού βιβλίου από σεβασμό στα θύματα των Ναζί και για να αποτρέψει την υποκίνηση του μίσους.
Αλλά "Ο Αγών μου" έφτασε στον δημόσιο τομέα την 1η Ιανουαρίου και το ινστιτούτο είπε ότι φοβόταν πως μια έκδοση χωρίς κριτικό σχολιασμό θα μπορούσε να φτάσει στην αγορά.
Εν μέρει αυτοβιογραφικό, το "Mein Kampf" περιγράφει την ιδεολογία του Χίτλερ, που αποτέλεσε τη βάση για το ναζισμό. Το έγραψε το 1924, ενώ φυλακίστηκε στη Βαυαρία για προδοσία μετά το αποτυχημένο "πραξικόπημα της μπιραρίας". Το βιβλίο που καθορίζει δύο ιδέες τις οποίες έθεσε σε εφαρμογή ως ηγέτης της Γερμανίας: τις προσαρτήσεις γειτονικών χωρών για να αποκτήσουν "Lebensraum", ή "ζωτικό χώρο", οι Γερμανοί, και το μίσος του για τους Εβραίους, που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Περίπου 12.400.000 αντίτυπα δημοσιεύθηκαν στη Γερμανία και από το 1936 το κράτος των Ναζί έδινε ένα αντίγραφο σε όλους τους νεόνυμφους ως γαμήλιο δώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου