Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ OMΠΑΜΑ – ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ: Στο «κάδρο» τα ενεργειακά – Προτεραιότητα στις επενδύσεις (Βίντεο)

Μηνύματα στήριξης με... τελικό αποδέκτη το Βερολίνο, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά χθες στο Λευκό Οίκο.
Μία συνάντηση η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σε πολύ θερμό κλίμα και στο τραπέζι έπεσε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία και το χρέος, έως και τα ενεργειακά, με τον πρωθυπουργό να παραθέτει στοιχεία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο θέμα της οικονομίας και αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει όλα όσα υπολείπονται στο πρόγραμμα διάσωσης, είπε ότι γνωρίζει τι έχει περάσει η κυβέρνηση συνεργασίας και της ευχήθηκε να προχωρήσει το έργο της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε στον ηγέτη των ΗΠΑ όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και τι μένει να γίνει στο εξής, ενώ, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της ανεργίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επιπλέον ο κ. Σαμαράς, κατά τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, συμφώνησε με την άποψη του κ. Ομπάμα ότι η ανάπτυξη πρέπει να έρχεται από τα κατώτερα στρώματα.
Συζήτηση έγινε και για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους με τον Έλληνα πρωθυπουργό σύμφωνα με πληροφορίες να υποστηρίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί μια δεύτερη φάση αντιθέσεων μεταξύ ΔΝΤ, τρόικας και ΕΕ γιατί όπως σημείωσε η Ελλάδα θα έβγαινε τελικά χαμένη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε πρώτο πλάνο τα ενεργειακά Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα ενεργειακά ζητήματα, με τον κ. Σαμαρά να βάζει στο τραπέζι νούμερα σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.
Συγκεκριμένα υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Κουβέντα έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Τζον Κέρι

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρντμεντ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το σύνολο των εθνικών θεμάτων αλλά και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Για το κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα, ο κ. Κέρι αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη και ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλλε ως παράθυρο ευκαιρίας. Σχετικά με τις Ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες ο κ. Σαμαράς πρότεινε στον κ. Κέρι αν διεξαχθούν εκτός Αμερικής, αυτό να γίνει στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα έγινε και μια σύντομη κουβέντα για το Σκοπιανό αλλά και για την εκλογή Ράμα στην Αλβανία.
Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με αφορμή και την ελληνική προεδρία στην ΕΕ ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι σε τακτική επικοινωνία με τον Μπάρακ Ομπάμα ενώ στην πορεία του χρόνου θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα είτε ο Αμερικανός πρόεδρος είτε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου