Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Επιτέλους και ένα θετικό σενάριο για το χρέος

http://www.antinews.gr/2013/08/05/223869/

Ένα σενάριο για το ελληνικό χρέος διακινείται τις τελευταίες ώρες και ίσως είναι ο κρυμμένος άσος της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βγει από το τούνελ. Το σενάριο προβλέπει, πάντως, να κλείσει ο προϋπολογισμός της χώρας με πλεόνασμα, δηλαδή τα έσοδα του κράτους να είναι έστω και ελαφρά υψηλότερα σε σχέση με τα έξοδα (χωρίς φυσικά τους τόκους). Αν το υπουργείο Οικονομικών καταφέρει να πάει στην τρόικα με αυτά τα θετικά στοιχεία τότε θα έχει δικαίωμα να ζητήσει απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, το σενάριο προβλέπει απομείωση όχι της ονομαστικής τους αξίας αλλά μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, ακόμη και στα 50 χρόνια. Με τον τρόπο αυτό κανείς δε θα μπορεί να πει ότι πληρώνει για την Ελλάδα και τα χρέη της, αλλά κάνει διευκόλυνση σε μια χώρα που χρειάζεται χαλάρωση των μέτρων. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα υποχωρήσουν στα 5-6 δις ευρώ το χρόνο. Θα μπορεί να πάρει ανάσα δηλαδή, να μην προβαίνει σε σκληρά μέτρα και να μπορεί να δώσει ακόμη και κάποιες αυξήσεις ή παροχές.
Τα πάντα βέβαια εξαρτώνται από τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Θα το καταφέρει ο Στουρνάρας; Το στοίχημα είναι μεγάλο και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται να έχει… σκυλιάσει και να μη θέλει να παρεκκλίνει από το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου