Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Μπαράκ Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι λύση, στηρίζουμε την Ελλάδα

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από μία ώρα και κατά την διάρκεια των δηλώσεων στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι “δεν μπορούμε να βλέπουμε τη λιτότητα σαν λύση“.
«Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι είναι δεσμευμένος να προχωρήσει, αλλά δεν μπορούμε να πάμε μονοδιάστατα στη λιτότητα. Πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική προσαγωγή να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.
Ο κ. Ομπάμα είπε ακόμα ότι “οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται να διαπραγματευθεί νέα μείωση του χρέους“, όπως έγραψε το Blooberg.
Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν και να στηρίζουν” είπε επίσης ο κ. Ομπάμα και τόνισε ότι τα διακυβεύματα είναι υψηλά όχι μόνο για την ευρωπαϊκή αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
Ο Αμερικανός αναγνώρισε επίσης πως η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις παρόλα αυτά εκτίμησε πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει.
Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν επίσης για το ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σημειώνοντας πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα σταθεροποιητικό ρόλο. Ο κ. Ομπάμα είπε σχετικά ότι η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή με προκλήσεις και δυσκολίες και μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στο ευρύτερο περιβάλλον στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και να δώσει λύσεις στα προβλήματα μεταξύ των οποίων και αυτό της Κύπρου.
Καταλήγοντας ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «είμαστε υπερήφανοι για τη φιλία με τον ελληνικό λαό» και τόνισε οτι είχε μια εξαιρετική συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά δεν θα πάνε χαμένες. Επίσης επεσήμανε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δίνοντας όμως παράλληλα έμφαση στην  ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας. Υπογράμμισε επίσης πως οι δύο χώρες είναι κάτι περισσότεροι από σύμμαχοι γιατί υποστηρίζουν τις ίδιες αξίες.
Ο κ. Σαμαράς είπε στη συνέχεια ότι «το ελληνικό success story θα είναι και ευρωπαϊκό success story» και πως η Ελλάδα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σε ένα πολύ αποσταθεροποιημένο περιβάλλον.
Σχετικά με το κυπριακό είπε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και θα συνεργαστούμε για αυτό, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ. «Εμείς προσπαθούμε να ευθυγράμμισε τις συνέργειες συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στο έργο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι δυο ηγέτες δεν απαντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ενώ ο κ. Ομπάμα δήλωσε οτι θα απαντήσει σε αυριανή συνέντευξη τύπου, πριν αναχωρήσει για διακοπές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου