Συνολικές προβολές σελίδας


Απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Παραμένουν στη μάχη για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ οι Ρώσοι


http://www.antinews.gr/2013/02/07/203103/
Αλλάζουν ξανά τα δεδομένα σχετικά με την πώληση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ και το μεγάλο οικονομικό, ενεργειακό και γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή. Ενώ πριν από μερικές ημέρες υπήρχε η φήμη ότι ο ρωσικός όμιλος Sintez Group, που κατέθεσε προσφορά 1,9 δισ. ευρώ για τις δύο εταιρείες, αποχωρεί από τον διαγωνισμό, σήμερα η ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε ότι παραμένει στη μάχη για την απόκτηση της ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της, «η Sintez Group ειδοποιήθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ότι η ίδια καθώς και οι άλλες εταιρείες που περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, θα αποκτήσουν από 6 Φεβρουαρίου πλήρη πρόσβαση σε έγγραφα των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ από το data room. Στη συνέχεια, θα έχουν διορία μιας εβδομάδας να υποβάλλουν οποιαδήποτε επιπλέον ερωτήματα που θα προκύψουν στην πορεία της διαδικασίας του due diligence της εταιρείας. Τελικές προσφορές για την ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 12 Απριλίου του 2013».
Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αντρέι Κόρολεφ «πρόκειται για σημαντικό βήμα στη διαδικασία του διαγωνισμού. Περιμένουμε με αγωνία να ανοίξει το data room που θα επιστρέψει στην Sintez και άλλες εταιρείες να επανεξετάσουν όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για τη λήψη της απόφασης σχετικά με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών».
Ουσιαστικά οι Ρώσοι που κατέθεσαν τη δεσμευτική προσφορά ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι που μάλλον… δεν είχαν βγει ποτέ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να υπήρχε πρόβλημα το οποίο επιβεβαίωναν και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ρωσικός όμιλος φαίνεται να «τα πήρε στο κρανίο» κατά το κοινώς λεγόμενον με την πρόθεση ορισμένων να επιστρέψουν τη συμμετοχή κι άλλων παικτών στο διαγωνισμό. Επίσης, θεωρούσαν ότι δε μπορεί οι ίδιοι να υποβάλουν πρόταση- μαμούθ 1,9 δισ. και να ασκούνται σοβαρές πιέσεις από την Ευρώπη και πέραν του Ατλαντικού ώστε να μη δοθούν σε Ρώσους οι εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έχουν μείνει πέντε σχήματα, εκ των οποίων οι δύο εταιρείες είναι ρώσικες, Gazprom και Sintez, η Socar από το Αζερμπαϊτζάν και οι δύο ελληνικής η M&M Gas (Motor Oil και Μυτιληναίος) και το group PPF – ΓΕΚ.
Έχουμε πολλά επεισόδια να δούμε στον εν εξελίξει ενεργειακό πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Recent Posts

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου